Roláda Manhattan

tassiedevil - fotkatassiedevil, 19. marca 2013

Recept na túto roládu som objavil v jednej starej anglickej knihe na dezerty,vyzerala velmi elegantne, tak som sa rozhodol že ju skúsim upiecť...

Suroviny

Cesto:
6 ks
100 g
120 g
45 g
2 čl
Krém:
80 g
4 PL
200 g
140 g
4 PL




Postup

  1. 1

    Vymastíme dva plechy o rozmere 33x23 cm a dno vyložíme papierom na pečenie. Vajcia s cukrom ohrejeme nad vodným kúpeľom za stáleho miešania na 45 stupňov C. Mixerom vymiešame do peny, múku zamiešame spolu s kakaom s kypriacim práškom, preosejeme cez sitko a vareškou zamiešame do vysľahaných vajec....rovnomerne roztrieme na pripravené plechy a pečieme na 180 stupňov C v predhriatej trúbe 6-7 minút.. ja som piekol každý plát osobitne...upečený plát vyklopíme na kakaom posypanú utierku, papier opatrne odstránime a spolu s utierkou zavinieme do valca a necháme vychladnúť.... tak isto postupujeme aj pri druhom pláte...

    Roláda Manhattan - obrázok 1
  2. 2

    kým nám cesto chladne, pripravíme si krém...do malého hrnca nalejeme mlieko a ohrejeme ho na bod varu, stiahneme z ohňa, pridáme nalámanú čokoládu a miešame kým sa nám čokoláda úplne rozpustí , zamiešame rum a necháme v chladničke vychladnúť..asi 30 min. maslo s cukrom vymiešame do penista a postupne pridáme vychladnutú čokoládu a dobre vymiešame do hladkého krému..

  3. 3

    vychladnuté pláty rozviniene a na každý plát roztrieme po jednej tretine krému...zavinútý prvý plát tesne pripojíme k druhému plátu a spolu zvinieme do tvaru rolády.. zvinutú roládu potrieme zbytkom krému a ozdobíme čokoládovými stružlinami, ktoré si nastrúhame škrabkou na zemiaky....čokoláda nesmie byť ani tvrdá ani príliž mäkká aby sa stružliny nelámali... hotovú roládu vložíme do chladničky a po schladení krájame ostrým nožom, ktorý namočíme do horúcej vody aby sa mozaika rolády nerozmazala...po každom reze nôž utrieme a znovu namočíme do horúcej vody....

    Roláda Manhattan - obrázok 3

Diskusia k receptu

babav
Krásny recept!Vyborny nápad upiect dve rolady a spojiť ich ,preto ju máš takú bohato natocenu.Vdaka za inšpiráciu ;-)
mili2936
žeby inšpirácia k Veľkej noci? mám v pláne robiť nejakú roládu, mám viacero tipov, ale zdá sa, že je rozhodnuté -:)
valeri
veľmi rada pečiem rolády a táto sa mi fakt páči, ukladám
ywett
si šikovný, roláda je krásna! :-)
havino
tak to je teda krásne, nádherne zatočená, je vidieť rozdiel s dvomi cestami,ja niekedy skúsim,len mám obavu,aby som mala aj ja také pekné tenšie cestá, dám si záležať, veľmi sa mi páči
monda
plnka je nezvyčajná , hned ma zaujala, a roláda je veľmi pekne urobená , ukladám si,, vyskúšam,,,dík.
mariamka
je rolovana po dlzke, ked je taka nezvycajne vysoka, alebo je nadpojena? moze byt vazne chutna
ankha
krasne :) presne tuto roladu som videla v knihe od Mary Berry
mirkamt
Jéééj, tá je prekrásna. Tiež si prosím na tanierik ;-)
jazzfunk
Chutna a efektna rolada, tiez som ju uz viackrat piekla hlavne na slavnostnejsie prilezitosti...Ja mam recept z knihy Dezerty a cukrovinky od Mary Berry... Dostala som ju na MsU k uzavretiu manzelstva pred 19 rokmi....manzelstvo sice nevydrzalo, ale kniha je u mna dost pouzivana :)
evanaaa
Precízne urobená, rovnomerná ako od profesionála a aj postup, len ja mávam dlhšie vedenie, neviem si predstaviť to napojenie dvoch častí, či sa položia vedľa seba tesne alebo sa trochu prekrývajú? A aj ten krém je famózny, ukladaám si do KK.
tiginko
@evanaaa zroluješ prvý natretý plát a potom ho okrajom priložíš k druhému natretému plátu a pokračuješ v rolovaní, t.j. zaroluješ prvú roládu do druhého plátu...neviem, či som to dostatočne vysvetlila :-)
verona0510
veľmi krásna roládka, precízna práca, zaujímavá plnka, vyzerá a určite aj chutí úžasne...ukladám do kk a čo najskôr vyskúšam.
evanaaa
Ďakujem za vysvetlenie, @tiginko , ozaj som mala dlhé vedenie, že som na to neprišla, veď je to také jednoduché, ale čo už, niekedy nemám predstavivosť, hehe.
jamarlen
tvoj krém sa nám veľmi páči, vyskúšame na Luciu…aj hviezdy som ti dal, možno je jedna z tých piatich tá pravá, betlehemská:)
cabatko
Je famozna :-) aj chuťovo aj vyzorovo...Nechcela som sa tieto sviatky inšpirovať touto roladou a je ozaj úžasná....troška som si recept upravila, rum som vynechala takže o toľko viac som dala mlieka a keďže pri rolovani mi praskla troška dala som navrch polevu aj hnedú aj bielu...treraz ju skrýval aby som mala niečo aj pre olievacov :-)
cabatko
Ja to musím napísať :-D teraz som si dala kolacik po Tom co bol den v chladničke a ta úžasná chuť sa nedá ani opísať a ako krásne vyzerá.... Ďakujem za tento recepcii, rada ho ponúkneme aj návštevám
tassiedevil
@cabatko , rado sa stalo, som rad ze vam chuti,u nas niekedy sedi v chladnicke aj tri styri dni a stale je chutna, ja vsetky cukrarske vyrobky drzim vo vzduchotesnych krabiciach a v chladnicke,takto sa ich kvalita zachova po dlhsiu dobu...
morenajea
Odskúšané: moja prvá roláda v živote, takže som sa bála, ale vydarila sa na jednotku :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia