Roláda Manhattan

Autor receptu: tassiedevil

Recept na túto roládu som objavil v jednej starej anglickej knihe na dezerty,vyzerala velmi elegantne, tak som sa rozhodol že ju skúsim upiecť...

Postup

  1. Vymastíme dva plechy o rozmere 33x23 cm a dno vyložíme papierom na pečenie. Vajcia s cukrom ohrejeme nad vodným kúpeľom za stáleho miešania na 45 stupňov C. Mixerom vymiešame do peny, múku zamiešame spolu s kakaom s kypriacim práškom, preosejeme cez sitko a vareškou zamiešame do vysľahaných vajec....rovnomerne roztrieme na pripravené plechy a pečieme na 180 stupňov C v predhriatej trúbe 6-7 minút.. ja som piekol každý plát osobitne...upečený plát vyklopíme na kakaom posypanú utierku, papier opatrne odstránime a spolu s utierkou zavinieme do valca a necháme vychladnúť.... tak isto postupujeme aj pri druhom pláte...
  2. kým nám cesto chladne, pripravíme si krém...do malého hrnca nalejeme mlieko a ohrejeme ho na bod varu, stiahneme z ohňa, pridáme nalámanú čokoládu a miešame kým sa nám čokoláda úplne rozpustí , zamiešame rum a necháme v chladničke vychladnúť..asi 30 min. maslo s cukrom vymiešame do penista a postupne pridáme vychladnutú čokoládu a dobre vymiešame do hladkého krému..
  3. vychladnuté pláty rozviniene a na každý plát roztrieme po jednej tretine krému...zavinútý prvý plát tesne pripojíme k druhému plátu a spolu zvinieme do tvaru rolády.. zvinutú roládu potrieme zbytkom krému a ozdobíme čokoládovými stružlinami, ktoré si nastrúhame škrabkou na zemiaky....čokoláda nesmie byť ani tvrdá ani príliž mäkká aby sa stružliny nelámali... hotovú roládu vložíme do chladničky a po schladení krájame ostrým nožom, ktorý namočíme do horúcej vody aby sa mozaika rolády nerozmazala...po každom reze nôž utrieme a znovu namočíme do horúcej vody....