Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici fotorecept
Foto: kukulienka71
recept z maďarskej kuchárskej knihy som mala v pláne už dávnejšie. Teraz som k jeho príprave mala až tri dôvody: zostal mi zvyšok varenej Zobraziť celý popisrecept z maďarskej kuchárskej knihy som mala v pláne už dávnejšie. Teraz som k jeho príprave mala až tri dôvody: zostal mi zvyšok varenej ryže, prebieha súťaž J. Žídeka a na Vareche sú v kurze jedlá z panvice:-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150 g |
|
6 dcl |
|
2 štipky |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1/3 ks |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
(alebo iné sušené ovocie) |
|
0,5 dcl (rum) |
|
(na posypanie) |
|
7 dcl |
|
1 PL (Zlatý klas) |
|
Postup
-
1
Hrozienka alebo iné sušené ovocie opláchneme a namočíme do umu. Ak použijeme vanilkový struk, vydlabeme ho a premiešame v mlieku.
-
2
K mlieku pridáme štipku soli, vanilkový cukor (ak nemáme struk) a ryžu. Uvaríme do mäkka na miernom ohni. Ja som použila zvyšok uvarenej ryže, mala som jej 300g, tak som ju zaliala 2dcl mlieka a povarila, kým ryža vsiakla mlieko. Pridala som k nej namočené hrozienka bez umu. Ten som priliala k scedenej kompótovej šťave, metličkou som v nej rozmiešala škrobovú múčku a priviedla k varu. Len čo omáčka začala hustnúť, vypla som plyn a pridala scedené slivky. Bude to výborná príloha k nákypu.
-
3
Vajcia som rozdelila, najprv som vyšľahala bielka so štipkou soli na tuhý sneh a potom tými istými metličkami v inej miske aj žĺtka, 1 PL zmäknutého masla a kryštálový cukor. Opačne to nerobte, k bielkom sa nesmie dostať ani mastný fliačik, inak sa nevyšľahajú do pevného snehu. K mliečnej ryži som primiešala najprv žĺtkovú hmotu a potom opatrne aj sneh. Na panvici som rozhorúčila zvyšok masla, roztrela na ňom polovicu ryžovej hmoty a nechala opekať na strednom plameni. Nemiešajte, vydržte, kým sa spodná vrstva opečie trocha do červena
-
4
vtedy hmotu obracačkou rozkúskujte a poobracajte, aby sa kúsky opiekli aj z iných strán. Nemusíte dlho čakať, aby sa nákyp veľmi nevysušil, to už budete vidieť.
-
5
tak isto opečte aj druhú polovicu ryžovej hmoty. Z uvedených surovín vyjdú 2 porcie. Poliate slivkovou omáčkou chutia veľmi dobre. Recept je vhodný pre menší počet stravníkov a je variabilný, použiť sa dá aj iné sušené ovocie či omáčka, prípadne kyslé mlieko.
@cesminaz , toho sa ja nebojím;-) len som chcela byť "in";-P
@denyany , nápodobne, ryžový nákyp bol u mňa donedávna na listine obchádzaných, obľúbila som si ho po vyskúšaní receptu od @mojack. A tento z panvice je tiež chutný, keď je doma málo ľudí.
@frezia68 , no to som rada:-) aj som ho zabudla zaradiť medzi bezlepkové, poprosím redakciu, aby som ho nemusela sťahovať. Ďakujem za *:-)
@martankakola , ty s tvojimi každýdeňnovýminickmi si celý omyl;-))
@jozka2 , daj vedieť, či chutilo. Ďakujem pekne.
práve sme dojedli tento užasný ryžovy nakyp; dakujem za recept; išla som úplne presne podľa teba; keďže nikdy sa mi nepodari byť takou dokonalou v kuchyni ako tebe ...veľmi sme si pochutili; aj málo nám bolo. Krásne foto ako vždy
@zuzkacho , také pekné komentáre mám od teba, si veľmi milá! Mám radosť, že sa podľa mojich inštrukcií jedlo podarilo a chutilo:-) byť dokonalou v kuchyni by bolo úplne super;-)
@janger , @methi , ďakujem
to ma veľmi teší:-) Ďakujem ti za správu.
Ďakujem pekne:-) Niekedy nie je toľko stravníkov, aby pojedli celý pekáč alebo sa zvýši trochu ryže, ako písala aj Dvorka, vtedy je tento recept praktický. A je hotový raz-dva. Nech vám chutí!
Ďakujem za správu, milá @farbuska . Teším sa, že si vytiahla tento zaprášený recept, ale najmä tomu, že si bola spokojná.