Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici fotorecept
recept z maďarskej kuchárskej knihy som mala v pláne už dávnejšie. Teraz som k jeho príprave mala až tri dôvody: zostal mi zvyšok varenej Zobraziť celý popisrecept z maďarskej kuchárskej knihy som mala v pláne už dávnejšie. Teraz som k jeho príprave mala až tri dôvody: zostal mi zvyšok varenej ryže, prebieha súťaž J. Žídeka a na Vareche sú v kurze jedlá z panvice:-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 6 dcl | 
                                                             | 
                                                    
| 2 štipky | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1/3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| (alebo iné sušené ovocie) | 
                                                             | 
                                                    
| 0,5 dcl (rum) | 
                                                             | 
                                                    
| (na posypanie) | 
                                                             | 
                                                    
| 7 dcl | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL (Zlatý klas) | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Hrozienka alebo iné sušené ovocie opláchneme a namočíme do umu. Ak použijeme vanilkový struk, vydlabeme ho a premiešame v mlieku.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
K mlieku pridáme štipku soli, vanilkový cukor (ak nemáme struk) a ryžu. Uvaríme do mäkka na miernom ohni. Ja som použila zvyšok uvarenej ryže, mala som jej 300g, tak som ju zaliala 2dcl mlieka a povarila, kým ryža vsiakla mlieko. Pridala som k nej namočené hrozienka bez umu. Ten som priliala k scedenej kompótovej šťave, metličkou som v nej rozmiešala škrobovú múčku a priviedla k varu. Len čo omáčka začala hustnúť, vypla som plyn a pridala scedené slivky. Bude to výborná príloha k nákypu.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Vajcia som rozdelila, najprv som vyšľahala bielka so štipkou soli na tuhý sneh a potom tými istými metličkami v inej miske aj žĺtka, 1 PL zmäknutého masla a kryštálový cukor. Opačne to nerobte, k bielkom sa nesmie dostať ani mastný fliačik, inak sa nevyšľahajú do pevného snehu. K mliečnej ryži som primiešala najprv žĺtkovú hmotu a potom opatrne aj sneh. Na panvici som rozhorúčila zvyšok masla, roztrela na ňom polovicu ryžovej hmoty a nechala opekať na strednom plameni. Nemiešajte, vydržte, kým sa spodná vrstva opečie trocha do červena
                                                     - 
                                                    4
                                                    
vtedy hmotu obracačkou rozkúskujte a poobracajte, aby sa kúsky opiekli aj z iných strán. Nemusíte dlho čakať, aby sa nákyp veľmi nevysušil, to už budete vidieť.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
tak isto opečte aj druhú polovicu ryžovej hmoty. Z uvedených surovín vyjdú 2 porcie. Poliate slivkovou omáčkou chutia veľmi dobre. Recept je vhodný pre menší počet stravníkov a je variabilný, použiť sa dá aj iné sušené ovocie či omáčka, prípadne kyslé mlieko.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


@cesminaz , toho sa ja nebojím;-) len som chcela byť "in";-P
@denyany , nápodobne, ryžový nákyp bol u mňa donedávna na listine obchádzaných, obľúbila som si ho po vyskúšaní receptu od @mojack. A tento z panvice je tiež chutný, keď je doma málo ľudí.
@frezia68 , no to som rada:-) aj som ho zabudla zaradiť medzi bezlepkové, poprosím redakciu, aby som ho nemusela sťahovať. Ďakujem za *:-)
@martankakola , ty s tvojimi každýdeňnovýminickmi si celý omyl;-))
@jozka2 , daj vedieť, či chutilo. Ďakujem pekne.
práve sme dojedli tento užasný ryžovy nakyp; dakujem za recept; išla som úplne presne podľa teba; keďže nikdy sa mi nepodari byť takou dokonalou v kuchyni ako tebe ...veľmi sme si pochutili; aj málo nám bolo. Krásne foto ako vždy
@zuzkacho , také pekné komentáre mám od teba, si veľmi milá! Mám radosť, že sa podľa mojich inštrukcií jedlo podarilo a chutilo:-) byť dokonalou v kuchyni by bolo úplne super;-)
@janger , @methi , ďakujem
to ma veľmi teší:-) Ďakujem ti za správu.
Ďakujem pekne:-) Niekedy nie je toľko stravníkov, aby pojedli celý pekáč alebo sa zvýši trochu ryže, ako písala aj Dvorka, vtedy je tento recept praktický. A je hotový raz-dva. Nech vám chutí!
Ďakujem za správu, milá @farbuska . Teším sa, že si vytiahla tento zaprášený recept, ale najmä tomu, že si bola spokojná.