Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 5. novembra 2015

recept z maďarskej kuchárskej knihy som mala v pláne už dávnejšie. Teraz som k jeho príprave mala až tri dôvody: zostal mi zvyšok varenej ryže, prebieha súťaž J. Žídeka a na Vareche sú v kurze jedlá z panvice:-)

2
porcie
5 minút
príprava
5-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
6 dcl
2 štipky
1 PL
1 ks
1/3 ks
2 ks
2 PL
 (alebo iné sušené ovocie)
0,5 dcl (rum)
 (na posypanie)
7 dcl
1 PL (Zlatý klas)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrozienka alebo iné sušené ovocie opláchneme a namočíme do umu. Ak použijeme vanilkový struk, vydlabeme ho a premiešame v mlieku.

    Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K mlieku pridáme štipku soli, vanilkový cukor (ak nemáme struk) a ryžu. Uvaríme do mäkka na miernom ohni. Ja som použila zvyšok uvarenej ryže, mala som jej 300g, tak som ju zaliala 2dcl mlieka a povarila, kým ryža vsiakla mlieko. Pridala som k nej namočené hrozienka bez umu. Ten som priliala k scedenej kompótovej šťave, metličkou som v nej rozmiešala škrobovú múčku a priviedla k varu. Len čo omáčka začala hustnúť, vypla som plyn a pridala scedené slivky. Bude to výborná príloha k nákypu.

    Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajcia som rozdelila, najprv som vyšľahala bielka so štipkou soli na tuhý sneh a potom tými istými metličkami v inej miske aj žĺtka, 1 PL zmäknutého masla a kryštálový cukor. Opačne to nerobte, k bielkom sa nesmie dostať ani mastný fliačik, inak sa nevyšľahajú do pevného snehu. K mliečnej ryži som primiešala najprv žĺtkovú hmotu a potom opatrne aj sneh. Na panvici som rozhorúčila zvyšok masla, roztrela na ňom polovicu ryžovej hmoty a nechala opekať na strednom plameni. Nemiešajte, vydržte, kým sa spodná vrstva opečie trocha do červena

    Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vtedy hmotu obracačkou rozkúskujte a poobracajte, aby sa kúsky opiekli aj z iných strán. Nemusíte dlho čakať, aby sa nákyp veľmi nevysušil, to už budete vidieť.

    Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tak isto opečte aj druhú polovicu ryžovej hmoty. Z uvedených surovín vyjdú 2 porcie. Poliate slivkovou omáčkou chutia veľmi dobre. Recept je vhodný pre menší počet stravníkov a je variabilný, použiť sa dá aj iné sušené ovocie či omáčka, prípadne kyslé mlieko.

    Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Dávam zaslúžených 5*, nákyp sa mi páči. Môže byť super, ďakujem!
Parada mila @kukulienka ;-) ..ale neviem,neviem.. ak takto budeme pokracovat,tak nam pomaly zhrdzaveju rury ;-)))