Rizssmarni - ryžový nákyp v panvici (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

recept z maďarskej kuchárskej knihy som mala v pláne už dávnejšie. Teraz som k jeho príprave mala až tri dôvody: zostal mi zvyšok varenej ryže, prebieha súťaž J. Žídeka a na Vareche sú v kurze jedlá z panvice:-)

2
porcie
5 minút
príprava
5-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka alebo iné sušené ovocie opláchneme a namočíme do umu. Ak použijeme vanilkový struk, vydlabeme ho a premiešame v mlieku.
  2. K mlieku pridáme štipku soli, vanilkový cukor (ak nemáme struk) a ryžu. Uvaríme do mäkka na miernom ohni. Ja som použila zvyšok uvarenej ryže, mala som jej 300g, tak som ju zaliala 2dcl mlieka a povarila, kým ryža vsiakla mlieko. Pridala som k nej namočené hrozienka bez umu. Ten som priliala k scedenej kompótovej šťave, metličkou som v nej rozmiešala škrobovú múčku a priviedla k varu. Len čo omáčka začala hustnúť, vypla som plyn a pridala scedené slivky. Bude to výborná príloha k nákypu.
  3. Vajcia som rozdelila, najprv som vyšľahala bielka so štipkou soli na tuhý sneh a potom tými istými metličkami v inej miske aj žĺtka, 1 PL zmäknutého masla a kryštálový cukor. Opačne to nerobte, k bielkom sa nesmie dostať ani mastný fliačik, inak sa nevyšľahajú do pevného snehu. K mliečnej ryži som primiešala najprv žĺtkovú hmotu a potom opatrne aj sneh. Na panvici som rozhorúčila zvyšok masla, roztrela na ňom polovicu ryžovej hmoty a nechala opekať na strednom plameni. Nemiešajte, vydržte, kým sa spodná vrstva opečie trocha do červena
  4. vtedy hmotu obracačkou rozkúskujte a poobracajte, aby sa kúsky opiekli aj z iných strán. Nemusíte dlho čakať, aby sa nákyp veľmi nevysušil, to už budete vidieť.
  5. tak isto opečte aj druhú polovicu ryžovej hmoty. Z uvedených surovín vyjdú 2 porcie. Poliate slivkovou omáčkou chutia veľmi dobre. Recept je vhodný pre menší počet stravníkov a je variabilný, použiť sa dá aj iné sušené ovocie či omáčka, prípadne kyslé mlieko.