Foto: edith
Špalda obsahuje viac bielkovín a lepku ako bežná pšenica a má príjemnú orieškovú chuť. Výrobky zo špaldy majú priaznivé účinky na trávenie vďaka Zobraziť celý popisŠpalda obsahuje viac bielkovín a lepku ako bežná pšenica a má príjemnú orieškovú chuť. Výrobky zo špaldy majú priaznivé účinky na trávenie vďaka vyššiemu podielu vlákniny. Pre mňa je táto cestovina jedna z najobľúbenejších, ktoré upravujem na rôzne spôsoby a používam ako prílohu k mäsu či šalátom.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pór a mrkvu si nakrájame na ľubovolnú veľkosť a orestujeme na olivovom oleji. Odporúčam použiť WOK, ktorý je ideálny pri príprave tohoto receptu. Ochutíme korením, vegetou a osolíme. Pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a umytú tarhoňu a opražíme všetko spolu ( cca 5 min.), zalejeme vývarom, prípadne vodou kde sme použili na 500ml vody -1 bujón.
-
2
Premiešame a prisypeme petržlenovú vňať. Prikryjeme a necháme variť kým sa nám voda nevyparí. Potom prisypeme mrazenú zeleninu ( ľubovoľnú ) ja som použila zmes vraj "ASIA" :-) sú v nej hríby. Premiešame a môžeme ešte podliať trocha vodou a prilejeme asi 1 PL sójovej omáčky. Ja používam BIO omáčku bez konzervačných prísad .
-
3
Necháme povariť podľa potreby kým zelenina nezmäkne ( cca 10-15min. ) a odstavíme. Ak je treba môžeme dochutiť ešte vegetou alebo soľou. Ja mám toto rizoto rada s babkinou domácou čalamádou :-) prípadne uhorkami. Pri podávaní sa môže posypať nastrúhaným syrom. Dobrú chuť.
Ja tlačenku zo sviečkovej.
ja síce vegetu nepoužívam, ale nech sa nikto netvári, že ju nikdy kedysi nepoužíval-
čo keby niekto autorke z tých kritikov niečo bez irónie a posmechu aj slušne vysvetlil? je to nechutné, ako sa na nej vozíte a zabávate na vlastných hlúpostiach.
špaldotto existuje, je zdravé, je zo zeleniny a špaldových krúpov priprvené na spôsob rizotta a je to jeho oficiálny názov.
aj som sa dnes na tvojom "taroňotto" z chuti zasmiala - vtipné a milé DDD
aj na tej sviečkovej z tlačenky, na tlačenke zo sviečkovej, na bryndzových haluškách z ryže - fakt ste včera perlili :-)))))
Ja osobne Tvoj rcp. robiť nebudem, pretože ja vo všeobecnosti rizoto nemusím aj keby bolo z tej najryžovatejšej ryže ale je mi sympatické ako z nadhľadom si zobrala naše komentáre. A nakoniec nie si sama kto na rizoto nepoužil klasickú ryžu. Hold vtedy sa to neriešilo, teraz áno. Pekný deň Ti prajem.
varecha.pravda.sk/recepty/vyborne-rizoto-zo-slovenskej-ry...
varecha.pravda.sk/recepty/bratislavske-rizoto-fotorecept/...
Na všetkých komentároch som sa pobavila a tiež Ti skláňam poklonu ako pekne si ich všetky prijala s nadhľadom, to sa tu tak často nevidí ;)
písala som podrobne pod mojimi receptami zo špaldy.