Rizoto so špaldovej tarhone

edith - fotkaedith, 4. júna 2014
Rizoto so špaldovej tarhone
Foto: edith

Špalda obsahuje viac bielkovín a lepku ako bežná pšenica a má príjemnú orieškovú chuť. Výrobky zo špaldy majú priaznivé účinky na trávenie vďaka Zobraziť celý popisŠpalda obsahuje viac bielkovín a lepku ako bežná pšenica a má príjemnú orieškovú chuť. Výrobky zo špaldy majú priaznivé účinky na trávenie vďaka vyššiemu podielu vlákniny. Pre mňa je táto cestovina jedna z najobľúbenejších, ktoré upravujem na rôzne spôsoby a používam ako prílohu k mäsu či šalátom.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 ks
4 ks
2 strúčiky
500 ml (bujón)
250 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Pór a mrkvu si nakrájame na ľubovolnú veľkosť a orestujeme na olivovom oleji. Odporúčam použiť WOK, ktorý je ideálny pri príprave tohoto receptu. Ochutíme korením, vegetou a osolíme. Pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a umytú tarhoňu a opražíme všetko spolu ( cca 5 min.), zalejeme vývarom, prípadne vodou kde sme použili na 500ml vody -1 bujón.

    Rizoto so špaldovej tarhone - obrázok 1
  2. 2

    Premiešame a prisypeme petržlenovú vňať. Prikryjeme a necháme variť kým sa nám voda nevyparí. Potom prisypeme mrazenú zeleninu ( ľubovoľnú ) ja som použila zmes vraj "ASIA" :-) sú v nej hríby. Premiešame a môžeme ešte podliať trocha vodou a prilejeme asi 1 PL sójovej omáčky. Ja používam BIO omáčku bez konzervačných prísad .

    Rizoto so špaldovej tarhone - obrázok 2
  3. 3

    Necháme povariť podľa potreby kým zelenina nezmäkne ( cca 10-15min. ) a odstavíme. Ak je treba môžeme dochutiť ešte vegetou alebo soľou. Ja mám toto rizoto rada s babkinou domácou čalamádou :-) prípadne uhorkami. Pri podávaní sa môže posypať nastrúhaným syrom. Dobrú chuť.

    Rizoto so špaldovej tarhone - obrázok 3

Diskusia k receptu

marianne
k veci som zabudla..:-) @edit recept to moze byt dobry,ja lubim spaldovu tarhonu,ale ak nepoopravis nazov,budes to mat tazke tutaj....:-)) ale co sak rizoto nie je spisovne....:-)) ci?..:-))
pusta
neviem, čo je na tomto recepte smiešne, však je to chutné jedlo. navrhované názvy vôbec nezodpovedajú, okrem návrhu od @marianne.
ja síce vegetu nepoužívam, ale nech sa nikto netvári, že ju nikdy kedysi nepoužíval-
čo keby niekto autorke z tých kritikov niečo bez irónie a posmechu aj slušne vysvetlil? je to nechutné, ako sa na nej vozíte a zabávate na vlastných hlúpostiach.
špaldotto existuje, je zdravé, je zo zeleniny a špaldových krúpov priprvené na spôsob rizotta a je to jeho oficiálny názov.
jozka2
preco hned niekomu nadavat do puritanov,myslim si,ze inak sa ani tu nezasmejeme ak nebudeme pridavat aj taketo komentare su v ramci slusnosti a myslim si,ze boli v prave,medzi tarhonou a rizotom je troch vacsi rozdiel,jedlo navarila chutne,ale nazov nesedi,to je ako s tym kremesom a cesto je piskotove.
kukulienka71
@pusta , myslím, že sa nikto nevozí na autorke, len vznikla situácia, na ktorú potom humorne reagovali naši milí chlapci, ktorým nerobí problém z rukáva hodiť frk:-D Ja im tlieskam! dávno som sa tak dobre nezasmiala.@edith navarila chutne, a ak sa tak rozhodne, má tu na výber aj ponúkané alternatívy na názov. Pekný večer!
pusta
@kukuliena71 , mala som nepríjemný deň, pokazil sa mi pc a iné drobnosti v domácnosti, bola som už z toho všetkého poriadne unavená, preto som asi vnímala celé skreslene, ospravedlňujem sa. nevidelo sa mi to vtedy práve smiešne.
aj som sa dnes na tvojom "taroňotto" z chuti zasmiala - vtipné a milé DDD
aj na tej sviečkovej z tlačenky, na tlačenke zo sviečkovej, na bryndzových haluškách z ryže - fakt ste včera perlili :-)))))
edith
Som rada že som Vás všetkých rozveselila :-) .. názov meniť nebudem ja som si ho takto nazvala . A keď sa tu už rozoberajú rôzne pojmy jedál rizoto som ho nazvala preto lebo : rizoto je jedlo z ryže, zeleniny a mäsa .... Ale veľa ľudí používa ako náhradnú prílohu namiesto ryže práve tarhoňu... tak prečo si nespraviť rizoto s tarhone...tu ide o recept a výslednú chuť a nie názov ...veľa názvov na VARECHE sú nepochopiteľné tak neriešte ... :-)
jujoska
@edith spravne, ja tiez robim rizoto s roznou zakladnou, ci uz s kuskusom, quinoou (quinojou?), netreba robit z toho vedu. Len tu mrazenu zeleninu pouzivam len vo velmi nevyhnutnom pripade, nema taku dobru chut ako cerstva. A je fajn, ze si sa nenastvala na to prekaranie. Suhlasim s @kukulienkou ze urcite trosku nadsazky a humoru nezaskodi ani na tak velakrat smrtelne vaznej stranke, ako je Varecha. Len skoda, ze sa tu clovek stale potkyna o pokrytcov a prevracacov kabatov
yogicek
Milá @edith
Ja osobne Tvoj rcp. robiť nebudem, pretože ja vo všeobecnosti rizoto nemusím aj keby bolo z tej najryžovatejšej ryže ale je mi sympatické ako z nadhľadom si zobrala naše komentáre. A nakoniec nie si sama kto na rizoto nepoužil klasickú ryžu. Hold vtedy sa to neriešilo, teraz áno. Pekný deň Ti prajem.
 varecha.pravda.sk/recepty/vyborne-rizoto-zo-slovenskej-ry...


 varecha.pravda.sk/recepty/bratislavske-rizoto-fotorecept/...
rea1
neviem, čo sa vám na tých názvoch nepozdáva. v starých kuchárskych knihách sa výrazy ako krupoto (z krúp) a tarhoňoto (z tarhone) normálne používajú. fakt a vážne, nežartujem. keby sa mi chcelo (a hlavne, keby som si doma spomenula), aj by som pozrela v ktorých a menovala. a v rôznych biopotravinách dostať aj hotové zmesi na napríklad krupoto, len si neviem predstaviť a nemám odvahu skúsiť, aký blemcajs to môže s tou sušenou zeleninou byť. ale naozaj tie názvy oficiálne existujú. tak. márna sláva, som múdra a teraz aj vy. voči receptu ako takému mám mierne, no nepodstatné výhrady ale v zásade sa mi páči. a určite je dobrý, lebo niečo na ten spôsob robievam. :-))
mariamka
niektori tipkovia sa odbavia a potom to zvrhnu na vtip,, :) no comment, naco vymyslat nove parafrazy, kazdy vie, co je rizoto a toto tvoje je urcite chutne, robim podobne s tarhonou, spaldovu ak natrafim, vyskusam tiez
2x hanak a edith
eviana
@edith , odkedy som sa zoznámila so špaldou tak ju s nadšením používam kde to ide... si mi nasadila chrobáka do hlavy so špaldovou tarhoňou, ešte som ju nechutnala a veru načim to napraviť. Ďakujem Ti za inšpiráciu :)
Na všetkých komentároch som sa pobavila a tiež Ti skláňam poklonu ako pekne si ich všetky prijala s nadhľadom, to sa tu tak často nevidí ;)
edith
no ja odkedy používam všetky suroviny zo špaldy t.j. múka, cestoviny, kávu a rôzne obilniny ( na príkaz môjho doktora ) tak už pol roka neviem čo je to migréna ( tá ma srala 8 rokov ! ) a zabudla som na ten pocit čo je to bolesť hlavy či závrate. Je pravda že som pomerne dosť schudla ale moje telo je plné energie a trávenie mám ako novonarodeniatko . Celý jedálniček som si pomenila a špaldu používam kde sa len dá ...
pusta
@edith , ja ti to absolútne verím, lebo samotná špalda, múka z nej a všetky potraviny vyrobené zo špaldy skutočne tie priaznivé liečivé účinky majú, a to pri celom rade závažných chorôb, a počíta sa k tomu dlhému zoznamu aj migréna.
písala som podrobne pod mojimi receptami zo špaldy.
1x edith




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia