Rizoto so špaldovej tarhone

Autor receptu: edith

Špalda obsahuje viac bielkovín a lepku ako bežná pšenica a má príjemnú orieškovú chuť. Výrobky zo špaldy majú priaznivé účinky na trávenie vďaka vyššiemu podielu vlákniny. Pre mňa je táto cestovina jedna z najobľúbenejších, ktoré upravujem na rôzne spôsoby a používam ako prílohu k mäsu či šalátom.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pór a mrkvu si nakrájame na ľubovolnú veľkosť a orestujeme na olivovom oleji. Odporúčam použiť WOK, ktorý je ideálny pri príprave tohoto receptu. Ochutíme korením, vegetou a osolíme. Pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a umytú tarhoňu a opražíme všetko spolu ( cca 5 min.), zalejeme vývarom, prípadne vodou kde sme použili na 500ml vody -1 bujón.
  2. Premiešame a prisypeme petržlenovú vňať. Prikryjeme a necháme variť kým sa nám voda nevyparí. Potom prisypeme mrazenú zeleninu ( ľubovoľnú ) ja som použila zmes vraj "ASIA" :-) sú v nej hríby. Premiešame a môžeme ešte podliať trocha vodou a prilejeme asi 1 PL sójovej omáčky. Ja používam BIO omáčku bez konzervačných prísad .
  3. Necháme povariť podľa potreby kým zelenina nezmäkne ( cca 10-15min. ) a odstavíme. Ak je treba môžeme dochutiť ešte vegetou alebo soľou. Ja mám toto rizoto rada s babkinou domácou čalamádou :-) prípadne uhorkami. Pri podávaní sa môže posypať nastrúhaným syrom. Dobrú chuť.