Rizoto so špaldovej tarhone
Autor receptu: edith
Špalda obsahuje viac bielkovín a lepku ako bežná pšenica a má príjemnú orieškovú chuť. Výrobky zo špaldy majú priaznivé účinky na trávenie vďaka vyššiemu podielu vlákniny. Pre mňa je táto cestovina jedna z najobľúbenejších, ktoré upravujem na rôzne spôsoby a používam ako prílohu k mäsu či šalátom.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pór a mrkvu si nakrájame na ľubovolnú veľkosť a orestujeme na olivovom oleji.
Odporúčam použiť WOK, ktorý je ideálny pri príprave tohoto receptu.
Ochutíme korením, vegetou a osolíme. Pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a umytú tarhoňu a opražíme všetko spolu ( cca 5 min.), zalejeme vývarom, prípadne vodou kde sme použili na 500ml vody -1 bujón.
- Premiešame a prisypeme petržlenovú vňať. Prikryjeme a necháme variť kým sa nám voda nevyparí. Potom prisypeme mrazenú zeleninu ( ľubovoľnú ) ja som použila zmes vraj "ASIA" :-) sú v nej hríby. Premiešame a môžeme ešte podliať trocha vodou a prilejeme asi 1 PL sójovej omáčky. Ja používam BIO omáčku bez konzervačných prísad .
- Necháme povariť podľa potreby kým zelenina nezmäkne ( cca 10-15min. ) a odstavíme.
Ak je treba môžeme dochutiť ešte vegetou alebo soľou.
Ja mám toto rizoto rada s babkinou domácou čalamádou :-) prípadne uhorkami.
Pri podávaní sa môže posypať nastrúhaným syrom.
Dobrú chuť.