Risotto s nakladaným baklažánom a sušenými paradajkami

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 27. februára 2013

Hoci doma varíme väčšinou slovenské a turecké jedlá, na toto nedám dopustiť. Je výborné, suroviny sú stále po ruke a navyše je aj rýchlo Zobraziť celý popisHoci doma varíme väčšinou slovenské a turecké jedlá, na toto nedám dopustiť. Je výborné, suroviny sú stále po ruke a navyše je aj rýchlo hotové, takže môžete štýlovo pohostiť aj nečakanú návštevu :)

2
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g (na risotto)
2 PL
1 ks
1/2 l
4 ks
6 plátkov




Postup

  1. 1

    V hlbšej panvici zohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nasekanú šalotku. Orestujeme do sklovita. Pridáme prebratú ale neopláchnutú ryžu a premiešame. Tiež opekáme do sklovita, asi minútku, dve.

  2. 2

    Prilejeme naberačku kuracieho vývaru (ak nemáte domáci, postačí aj kvalitný polotovar) a miešame, kým sa tekutina nevyparí. Znova prilejeme naberačku vývaru, premiešame. Takto postupujeme kým ryža nie je uvarená (nie rozvarená). Trvá to 20-25 min, záleží aj od ryže.

  3. 3

    Medzitým si nakrájame na kocky sušené paradajky a nakladaný baklažán. (ugrilovaný baklažán som naložila do zmesi olivového oleja, citr. šťavy, byliniek, dochutila údenou mletou paprikou, soľou a mletým čiernym korením. Kolieska baklažánu som uložila do skleneného pohára, zaliala zvyšným nálevom a olivovým olejom a uzatvorila. Skladujem v chladničke).

  4. 4

    Keď máme ryžu hotovú, odstavíme, zamiešame kocku masla a nastrúhaný parmezán (alebo pecorino) - my máme radi veľa, ale každý si pridá podľa svojej chuti. Nakoniec zamiešame nakrájané paradajky a baklažán. Necháme 5 minút postáť a podávame. Môžeme ešte navrch nastrúhať syr. Ja ešte stále fičím na žeruche, tak som si svoju porciu ozdobila práve ňou.

Diskusia k receptu

afataga
no ja som to myslela tak, ze som to u nas nevidela v obchode, takze nepoznam :-) je naozeny v oleji ci ako? mam rada baklazan, ak by som vedela ako, skusila by som si ho nalozit
zuzkabluzka
dobrota, urcite vyskusam...:) ja robievam baklazan nejak podobne, ugrilujem ho(alebo nasucho na panvici orestujem), postupne vkladam do oliv. oleja s cesnekom, bazalkou, mätou, par kvapiek vinneho octu, sol, korenie....cim dlhsie stoji, tym lepsie, v rizote som este neskusala, uz sa tesim...zajtra rano sa stavim na trhu po susene paradajky a uz viem, co mame na obed, velka vdaka :)
nazarboncuk
@afataga , pozri bod 3 je tam opis ako som ho pripravovala. inak nakladaný a sterilizovaný baklažán robila myslím @alena45 skus pozriet jej recepty, ja robim bez sterilizovania, v chladničke vydrzi aj tyzden :)
medovnicek
recept sa mi páči a zaujal ma aj ten nakladaný baklažán - taký som ešte nevidela, veľmi pekne ďakujem za recept
marianne
:-D budem chodit na striedacku raz k tebe raz k Irenke,obe ste v BA.Taka zdrava budem,ze ma budu musiet lopatou zabit:-)) vezmem vas na oplatku na dobru lyzovacku:-)
nazarboncuk
@mary u nás si vítaná, kontakt na mna máš, takže kedykoľvek ;) ja neviem lyžovať, ouff :( ale pojdem s vami a budem popíjat caj s rumom na svahoch a fotit vás :D
marianne
@eli nic sa neboj,naucime:-) ja tiez nie som prebornik v lyzovani,ucim sa na stare kolena, hlavna vec,ze mam vyzbroj:-))stale sa mi vyskierali,ze baba z Kysuc a lyzovat a bezkovat nechce...tiez sem tam brzdim zadnicou:-))))...ale byvat na Kysuciach a nebezkovat to je hriech:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia