Risotto s nakladaným baklažánom a sušenými paradajkami

Autor receptu: nazarboncuk

Hoci doma varíme väčšinou slovenské a turecké jedlá, na toto nedám dopustiť. Je výborné, suroviny sú stále po ruke a navyše je aj rýchlo hotové, takže môžete štýlovo pohostiť aj nečakanú návštevu :)

2
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V hlbšej panvici zohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nasekanú šalotku. Orestujeme do sklovita. Pridáme prebratú ale neopláchnutú ryžu a premiešame. Tiež opekáme do sklovita, asi minútku, dve.
  2. Prilejeme naberačku kuracieho vývaru (ak nemáte domáci, postačí aj kvalitný polotovar) a miešame, kým sa tekutina nevyparí. Znova prilejeme naberačku vývaru, premiešame. Takto postupujeme kým ryža nie je uvarená (nie rozvarená). Trvá to 20-25 min, záleží aj od ryže.
  3. Medzitým si nakrájame na kocky sušené paradajky a nakladaný baklažán. (ugrilovaný baklažán som naložila do zmesi olivového oleja, citr. šťavy, byliniek, dochutila údenou mletou paprikou, soľou a mletým čiernym korením. Kolieska baklažánu som uložila do skleneného pohára, zaliala zvyšným nálevom a olivovým olejom a uzatvorila. Skladujem v chladničke).
  4. Keď máme ryžu hotovú, odstavíme, zamiešame kocku masla a nastrúhaný parmezán (alebo pecorino) - my máme radi veľa, ale každý si pridá podľa svojej chuti. Nakoniec zamiešame nakrájané paradajky a baklažán. Necháme 5 minút postáť a podávame. Môžeme ešte navrch nastrúhať syr. Ja ešte stále fičím na žeruche, tak som si svoju porciu ozdobila práve ňou.