Risotto s nakladaným baklažánom a sušenými paradajkami
Autor receptu: nazarboncuk
Hoci doma varíme väčšinou slovenské a turecké jedlá, na toto nedám dopustiť. Je výborné, suroviny sú stále po ruke a navyše je aj rýchlo hotové, takže môžete štýlovo pohostiť aj nečakanú návštevu :)
2 porcie |
5 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- V hlbšej panvici zohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nasekanú šalotku. Orestujeme do sklovita. Pridáme prebratú ale neopláchnutú ryžu a premiešame. Tiež opekáme do sklovita, asi minútku, dve.
- Prilejeme naberačku kuracieho vývaru (ak nemáte domáci, postačí aj kvalitný polotovar) a miešame, kým sa tekutina nevyparí. Znova prilejeme naberačku vývaru, premiešame. Takto postupujeme kým ryža nie je uvarená (nie rozvarená). Trvá to 20-25 min, záleží aj od ryže.
- Medzitým si nakrájame na kocky sušené paradajky a nakladaný baklažán. (ugrilovaný baklažán som naložila do zmesi olivového oleja, citr. šťavy, byliniek, dochutila údenou mletou paprikou, soľou a mletým čiernym korením. Kolieska baklažánu som uložila do skleneného pohára, zaliala zvyšným nálevom a olivovým olejom a uzatvorila. Skladujem v chladničke).
- Keď máme ryžu hotovú, odstavíme, zamiešame kocku masla a nastrúhaný parmezán (alebo pecorino) - my máme radi veľa, ale každý si pridá podľa svojej chuti. Nakoniec zamiešame nakrájané paradajky a baklažán. Necháme 5 minút postáť a podávame. Môžeme ešte navrch nastrúhať syr. Ja ešte stále fičím na žeruche, tak som si svoju porciu ozdobila práve ňou.