Foto: pusta
Prišiel čas ríbezlí - zavárajú sa kompóty, džemy, robí sa víno, pečú rôzne koláče a všakovaké iné dobroty. Spomenula som si na obľúbenú lahôdku Zobraziť celý popisPrišiel čas ríbezlí - zavárajú sa kompóty, džemy, robí sa víno, pečú rôzne koláče a všakovaké iné dobroty. Spomenula som si na obľúbenú lahôdku môjho detstva. Príprava je jednoduchá a rýchla. Na tento dezert potrebujete naozaj len málo surovín a v tejto horúčave skutočne osvieži. Skúste ju spraviť pre seba, svoje deti a vnúčatá - zamaškrťte si spolu s nimi, budú Vás za to ľúbiť ešte viac!
porcie
príprava
Postup
-
1
Do misy som nasypala čerstvé ríbezle.
-
2
Odstopkované ríbezle som dôkladne poumývala a dala dobre odkvapkať do cedníka.
-
3
Umyté a odkvapkané ríbezle som rozmixovala ponorným mixérom na hladké pyré, nepridávajte žiadnu vodu, lebo ríbezle jej obsahujú dostatok.
-
4
K bielkom som pridala práškový cukor a ušľahala do tuha.
-
5
K ušľahaným bielkom som pridala rozmixované ríbezľové pyré.
-
6
Spolu som celé vymiešala do hladkej peny.
-
7
Rozdelila som penu do jednotlivých misiek a dala do chladničky dobre vychladiť - asi 4 hodiny. Pena sa nemrazí! Ak sa miesto cukru použije zodpovedajúce množstvo vhodného umelého sladidla, je to veľmi chutný a osviežujúci dezert aj pre diabetikov. Môže sa podávať s oplátkami, trubičkami, piškotami, rôznymi keksami, ale úplne postačí priložiť malú lyžičku. Vo väčšom množstve je vhodná na rôzne zákusky.
Je to ovela lahodnejsie /sterilizovane/ a drzi tvar, sneh sa nerozpusta.
pre informáciu ostatných, rovnako sa dá vyrobiť pena z jahôd a malín, sú vynikajúce. použiť možno akékoľvek sezonne ovocie.
pre tých, ktorí z dôvodov nutnosti dodržiavania diéty nesmú konzumovať bobuľovité ovocie, respektíve ovocie so zrniečkami, možno pripraviť penu tak, že sa rozmixované ovocie prepasíruje cez husté sitko alebo plátienko, v ktorom sa zachytia šupky i zrniečka a prepasírovaná dreň sa použije na prípravu peny. pena bude ešte jemnejšia.
ak nemáte práve po ruke ovocie a máte na ovocnú penu chuť, nezúfajte, ale použite na prípravu peny lekvár alebo džem z príslušného ovocia. ak lekvár nie je dosť riedky, pred použitím ho nahrejte a nechajte trocha vychladnúť a tak vmiešajte do ušľahaných bielkov, len upravte množstvo pridaného cukru alebo sladidla, aby sladkosť vyhovovala vašej chuti.
@honestka , s tým cukrovým sirupom je to bezvadný nápad, určite vyskúšam. srdečne ďakujem za vynikajúci nápad i za pochvalu.