Ríbezľová pena fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. júla 2012
Ríbezľová pena (fotorecept)
Foto: pusta

Prišiel čas ríbezlí - zavárajú sa kompóty, džemy, robí sa víno, pečú rôzne koláče a všakovaké iné dobroty. Spomenula som si na obľúbenú lahôdku Zobraziť celý popisPrišiel čas ríbezlí - zavárajú sa kompóty, džemy, robí sa víno, pečú rôzne koláče a všakovaké iné dobroty. Spomenula som si na obľúbenú lahôdku môjho detstva. Príprava je jednoduchá a rýchla. Na tento dezert potrebujete naozaj len málo surovín a v tejto horúčave skutočne osvieži. Skúste ju spraviť pre seba, svoje deti a vnúčatá - zamaškrťte si spolu s nimi, budú Vás za to ľúbiť ešte viac!

4 - 6
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

2 ks
100 g čerstvé
3 PL kopcom




Postup

  1. 1

    Do misy som nasypala čerstvé ríbezle.

    Ríbezľová pena (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odstopkované ríbezle som dôkladne poumývala a dala dobre odkvapkať do cedníka.

    Ríbezľová pena (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Umyté a odkvapkané ríbezle som rozmixovala ponorným mixérom na hladké pyré, nepridávajte žiadnu vodu, lebo ríbezle jej obsahujú dostatok.

    Ríbezľová pena (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K bielkom som pridala práškový cukor a ušľahala do tuha.

    Ríbezľová pena (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K ušľahaným bielkom som pridala rozmixované ríbezľové pyré.

    Ríbezľová pena (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Spolu som celé vymiešala do hladkej peny.

    Ríbezľová pena (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozdelila som penu do jednotlivých misiek a dala do chladničky dobre vychladiť - asi 4 hodiny. Pena sa nemrazí! Ak sa miesto cukru použije zodpovedajúce množstvo vhodného umelého sladidla, je to veľmi chutný a osviežujúci dezert aj pre diabetikov. Môže sa podávať s oplátkami, trubičkami, piškotami, rôznymi keksami, ale úplne postačí priložiť malú lyžičku. Vo väčšom množstve je vhodná na rôzne zákusky.

    Ríbezľová pena (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

akeber
super recept , už len počkať pokiaľ dozrie ríbezle :-)
zdenkas
Poznám a robievam túto penu,nám lepšie chutí,keď ju chvíľku prešľahám nad parou a výborná je aj s malinami a jahôdkami.
sneica
pametam si ju z detstva a uz aj by som si dala....a hned zajtra urobim...super
tatranka
Aj ja si ju pamätám z detských čias.Mamka nám ju robila a vždy som sa už nevedela dočkať tejto dobroty.
salinka
Robievali sme, zabudli sme, napravíme:-) Ďakujem za pripomenutie.
honestka
fajnotka. nabuduce skus tiez vyslahat bielka s cukrovym sirupom, -tak nemusi slahat nad parou.
Je to ovela lahodnejsie /sterilizovane/ a drzi tvar, sneh sa nerozpusta.
danculka
Ja ,tuto penu podávam,ku šiškám,zamrazím si ríbezle a aj v zime máme leto...
alexdidi
Tiež spomienka na detské časy....neviem však,prečo tak zdôrazňuješ,že pena sa nemrazí?Veď jej zmrazením si urobíme perfektný sorbet.Práve dnes som robila melónový a rebarborový so stéviou a sú vynikajúce aj pre diabetikov,aj pri Dukanovej diéte...
valeri
Tiež si túto lahôdku pamätám z môjho detstva, dávala sa aj na šišky-mňaaam, ale asi sme sa vtedy nemuseli báť salmonely, vajíčka boli v obchode zo slovenských hydinární a nie všelijaké dovozové .......
redakcia
Odpoveď od @pusta : @alexdidi , práve preto som napísala, že sa nemrazí, lebo by to stratilo charakter peny. ak by sa zmrazila, potom by to bol už sorbet, čo by už nezodpovedalo názvu Ríbezľová pena. inak ríbezľový sorbet je tiež výborný, len má inú štruktúru.
pre informáciu ostatných, rovnako sa dá vyrobiť pena z jahôd a malín, sú vynikajúce. použiť možno akékoľvek sezonne ovocie.
pre tých, ktorí z dôvodov nutnosti dodržiavania diéty nesmú konzumovať bobuľovité ovocie, respektíve ovocie so zrniečkami, možno pripraviť penu tak, že sa rozmixované ovocie prepasíruje cez husté sitko alebo plátienko, v ktorom sa zachytia šupky i zrniečka a prepasírovaná dreň sa použije na prípravu peny. pena bude ešte jemnejšia.
ak nemáte práve po ruke ovocie a máte na ovocnú penu chuť, nezúfajte, ale použite na prípravu peny lekvár alebo džem z príslušného ovocia. ak lekvár nie je dosť riedky, pred použitím ho nahrejte a nechajte trocha vychladnúť a tak vmiešajte do ušľahaných bielkov, len upravte množstvo pridaného cukru alebo sladidla, aby sladkosť vyhovovala vašej chuti.
@honestka , s tým cukrovým sirupom je to bezvadný nápad, určite vyskúšam. srdečne ďakujem za vynikajúci nápad i za pochvalu.

lucylee
Nedavno som minula zasobu mrazenych ribezli z mraziaku. Robila som vynikajucu nepecenu ribezlovu tortu. Ale v zahradke nam dozrievaju krasne ribezle, tak zachvilu budeme mat aj cerstve. Tvoj recept je vynikajuci. Odkedy mam zdroj domacich bio vajicok, nebojim sa ich konzumovat aj surove. Robila som aj jahodove tiramisu a bolo uzasne. Tuto penu urcite vyskusam. Prima napad v tychto horucavach.
redakcia
Odpoveď od @pusta : pre všetkých: taký starý, celkom obyčajný a taký jednoduchý recept a toľko milých a krásnych komentárov. to som naozaj nečakala...srdečne ďakujem každému z vás, mám skutočne veľkú veľkú radosť.
ainy
super recept, ja toto robievam z malín
pivonka
Dnes som túto penu urobila, ale pre mňa je prisladká. Nabudúce dám iba zarovnané lyžice cukru. .
jarbra
..dakujem... receptik zajtra vyskusam ,och len to oberanie ribezli to nerada robim :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia