Rezy Palermo fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 7. mája 2016

Až po ich ochutnaní som zistila, že ich poznám už veľmi, veľmi dávno, ešte z detstva a mladosti, keď som ich jedávala na svadbách. Zobraziť celý popisAž po ich ochutnaní som zistila, že ich poznám už veľmi, veľmi dávno, ešte z detstva a mladosti, keď som ich jedávala na svadbách. Ale názov ma vtedy nezaujímal a nevedela som ani to, že ich raz objavím úplne náhodou na maďarskej stránke.

45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
150 g
5 - 6 PL
100 g
100 g
200 g
1/2 ks
Plnka:
200 g (mix)
3 PL
2,5 - 3 dcl
cca 0.5 dcl
Na vrch:
6 ks
100 g
štipka




Postup

  1. 1

    Hľadala som koláčik na minulú nedeľu, niečo s orechami a marhuľovým džemom, lebo som v týždni piekla Kyjevské rezy na jednu udalosť, tak mi ostal otvorený 7 dcl pohár. Ja do džemov dávam menej cukru a keď sa otvoria, ani v chladničke dlho nevydržia, tak aby sa minul čím skôr. V recepte som mierne ubrala cukor a použila aj pohánkovú múku, v pôvodnom recepte je len polohrubá. Najprv som nasucho na panvici opražila orechy, po vychladnutí som ich pomlela, premiešala s cukrom a troškou mlieka, odložila bokom.

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky s cukrom som vyšľahala do penista, primiešala roztopené vlažné maslo, mlieko a preosiate múky s práškom do pečiva. Cesto som vyliala a urovnala do vymazaného a múkou vysypaného plechu 32 x 35cm.

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Piekla som ho v predom vyhriatej rúre na 180 °C cca 16 minút, bolo už takmer upečené. Vtedy som ho potrela hrubo džemom...

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a orechovou hmotou. Porozkladala som ju v menších kôpkach na viac miest, potom opakom lyžice uťapkávala, lebo džem sa šmýka a pevnejšia plnka sa ťažko natiera.

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zarovnala som ju stierkou.

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasledoval už len sneh: vyšľahala som ho do polopevna so štipkou soli, potom pridala cukor a došľahala napevno. Snehovú prikrývku som naniesla na orechovú hmotu, urovnala a napokon ozdobnou stierkou prikrášlila podľa momentálnej nálady takto:

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčik som dala naspäť do rúry a dopiekla, kým sa sneh sfarbil do hneda.

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutý koláč som nakrájala mokrým nožom na rezy, porozkladala aj na tácočky pre susedky a do mrazničky. Je to výborný zákusok, jeden kúsok z neho určite nestačí;-)

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

zuzanka1367
Si sa pozabávala s tým snehom, vyzerá to na dobrú náladu :) Pijem kávu a nič ku nej, škoda, že sa nedá ponúknuť virtuálne...
veronikkka
neskutočne vydarené, palec hore!
ešte som len uvidela foto na titulke a už som vedela, že je to tvoja práca :-)
sú nádhernééééé! určite tak aj chutia :P
jasných 5*
haji
Kukulienka71 krásné rezy a jistě chutné, vděčná kombinace surovin. Jako vždy, krásné sladké pokušení! Hm, kafíčko a tvých pár "kmotrovských" kúskov - zákuskov! Přeji krásný den! Jsi šikulka!
radost
jeeeej..aká vzorka snehová..!!
ja som z teba hotová..!!
skoro každý deň tu dávaš dáky kulinársky sen..
prisťahuj sa sem..!!
urobíme bártr dáky
ty dobrotu dáš..ja dobrého slova mraky..:-)
pivonka
No krásne si to prikrášlila, len čo je pravda! Kvalitný zákusok, veľa orechov a ten sneh máš krásne zdvihnutý, paráda!
kukulienka71
@Radost (7.5.2016 10:14)

Ďakujem ti pekne za každý milý rým, si kúzelníčka a ja ťa mám veľmi rada. Posielam foto našich hladošov z okna šatníka. Vždy keď vetrám, viac počujeme, ako švitoria sťa hrkálky a otvárajú zobáčiky v nádeji, že to ich rodičia doniesli niečo pod zub. Je to krásne divadlo:-)


terinka55
Pastva pre oči, určite aj pre fajnové papuľky, vyzerá "na zožratie". "Kto umí, ten umí". Pochvala s prianím pekného dňa.
monty469
Tak to je zákusok, ktorý pečie moja mamka pravidelne na sviatky. Je vynikajúci. Ten sneh vyzerá pekne :-)
janara
nikdy sa mi tak nepodarí sneh..., takýto koláčik so snehom može ísť do mrazničky?
kukulienka71
@ancicka , opražené orechy a oriešky dodajú veľmi dobrú chuť, vyskúšaj.
@terinka55 , :-)), si milá
@jack , @monty469 , som rada, že chuť koláča poznáte, mamka vám ich piekla iste s láskou
@alenafl , :-) aj ja mám šťastie na dobré susedky
@janara , vďaka:-) ja skúšam mraziť skoro všetko. Sneh ostane trocha lepkavý ale doma to nevadí. Aj karamelové kocky som mrazila a sú ako čerstvé. Sneh musí byť úplne pevný, so štipkou soli len do polotuha a potom s cukrom do pevna šľahaj, veľmi dobre sa s ním pracuje potom.
Všetkým vám ďakujem za komentáre, som rada, že vás koláčik zaujal.
dzejsik
krásne koláčiky a ten krásny vzor, až škoda rozkrájať ... no to by potom stravníci prišli o chuťový zážitok od teba :) ukladám, skúšam, teším sa :)
kukulienka71
@Dzejsik (8.5.2016 04:06)

Ďakujem a budem čakať na tvoju odozvu, či chutil:-) S tým snehom sa dá pozabávať, štruktúra vzorky vynikne pôsobením horúceho vzduchu, tak načo čančať inak;-)
luss44
podľa surovín musia byť skvelé, aj na oko vyzerajú dobre, príležitostne vyskúšam. Podnájomníkov za oknom máš podarených, u nás si túto jar urobili hniezdo so 7 vajíčkami v poštovej schránke :)
jarunka
Ano, aj ja poznam tuto dobrotu, Daly by som si, ja som piekla nanukove rezy na tuto nedelu.
havino
páči sa mi, ja snehové rada, aj orechy, aj marhuľový džem, super, ukladám si, pekné fotky
nika92
Robila som podľa vášho receptu, chutil nám, škoda že som neodfotila. :)
kukulienka71
@luss44 , ďakujem ti. Vtáčiky sú veľmi užitočné malé stvoreniatka, nech sa len množia, hoci aj v poštovej schránke;-))
@jarunka , som rada, že poznáš tento koláč, nanukové rezy sú fajnotka tiež, ďakujem pekne.
@havino , nech ti padne na úžitok, ak ho niekedy upečieš. Ďakujem, si milá.
@nika92 , skvelá správa, na zdravie! Vďaka za odozvu:-)
amelia11
koláčik je úžasný, musela som urobiť dvakrát po sebe:-)
kukulienka71
Ďakujem za vyskúšanie, @amelia11 , som rada, že má u vás recept úspech:-)
Mala si roztopené maslo, keď si ho pridávala do cesta? U mňa to bolo v pohode, lialo sa. Možno tvoja múka saje viac, neviem. Koniec-koncov, nie je to až tak dôležité, či sa leje, či natiera, hlavne, aby chutilo;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia