Foto: kukulienka71
Až po ich ochutnaní som zistila, že ich poznám už veľmi, veľmi dávno, ešte z detstva a mladosti, keď som ich jedávala na svadbách. Zobraziť celý popisAž po ich ochutnaní som zistila, že ich poznám už veľmi, veľmi dávno, ešte z detstva a mladosti, keď som ich jedávala na svadbách. Ale názov ma vtedy nezaujímal a nevedela som ani to, že ich raz objavím úplne náhodou na maďarskej stránke.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
150 g |
|
5 - 6 PL |
|
100 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
1/2 ks |
|
Plnka: | |
200 g (mix) |
|
3 PL |
|
2,5 - 3 dcl |
|
cca 0.5 dcl |
|
Na vrch: | |
6 ks |
|
100 g |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Hľadala som koláčik na minulú nedeľu, niečo s orechami a marhuľovým džemom, lebo som v týždni piekla Kyjevské rezy na jednu udalosť, tak mi ostal otvorený 7 dcl pohár. Ja do džemov dávam menej cukru a keď sa otvoria, ani v chladničke dlho nevydržia, tak aby sa minul čím skôr. V recepte som mierne ubrala cukor a použila aj pohánkovú múku, v pôvodnom recepte je len polohrubá. Najprv som nasucho na panvici opražila orechy, po vychladnutí som ich pomlela, premiešala s cukrom a troškou mlieka, odložila bokom.
-
2
Žĺtky s cukrom som vyšľahala do penista, primiešala roztopené vlažné maslo, mlieko a preosiate múky s práškom do pečiva. Cesto som vyliala a urovnala do vymazaného a múkou vysypaného plechu 32 x 35cm.
-
3
Piekla som ho v predom vyhriatej rúre na 180 °C cca 16 minút, bolo už takmer upečené. Vtedy som ho potrela hrubo džemom...
-
4
...a orechovou hmotou. Porozkladala som ju v menších kôpkach na viac miest, potom opakom lyžice uťapkávala, lebo džem sa šmýka a pevnejšia plnka sa ťažko natiera.
-
5
Zarovnala som ju stierkou.
-
6
Nasledoval už len sneh: vyšľahala som ho do polopevna so štipkou soli, potom pridala cukor a došľahala napevno. Snehovú prikrývku som naniesla na orechovú hmotu, urovnala a napokon ozdobnou stierkou prikrášlila podľa momentálnej nálady takto:
-
7
Koláčik som dala naspäť do rúry a dopiekla, kým sa sneh sfarbil do hneda.
-
8
Vychladnutý koláč som nakrájala mokrým nožom na rezy, porozkladala aj na tácočky pre susedky a do mrazničky. Je to výborný zákusok, jeden kúsok z neho určite nestačí;-)
ešte som len uvidela foto na titulke a už som vedela, že je to tvoja práca :-)
sú nádhernééééé! určite tak aj chutia :P
jasných 5*
ja som z teba hotová..!!
skoro každý deň tu dávaš dáky kulinársky sen..
prisťahuj sa sem..!!
urobíme bártr dáky
ty dobrotu dáš..ja dobrého slova mraky..:-)
Ďakujem ti pekne za každý milý rým, si kúzelníčka a ja ťa mám veľmi rada. Posielam foto našich hladošov z okna šatníka. Vždy keď vetrám, viac počujeme, ako švitoria sťa hrkálky a otvárajú zobáčiky v nádeji, že to ich rodičia doniesli niečo pod zub. Je to krásne divadlo:-)
@terinka55 , :-)), si milá
@jack , @monty469 , som rada, že chuť koláča poznáte, mamka vám ich piekla iste s láskou
@alenafl , :-) aj ja mám šťastie na dobré susedky
@janara , vďaka:-) ja skúšam mraziť skoro všetko. Sneh ostane trocha lepkavý ale doma to nevadí. Aj karamelové kocky som mrazila a sú ako čerstvé. Sneh musí byť úplne pevný, so štipkou soli len do polotuha a potom s cukrom do pevna šľahaj, veľmi dobre sa s ním pracuje potom.
Všetkým vám ďakujem za komentáre, som rada, že vás koláčik zaujal.
Ďakujem a budem čakať na tvoju odozvu, či chutil:-) S tým snehom sa dá pozabávať, štruktúra vzorky vynikne pôsobením horúceho vzduchu, tak načo čančať inak;-)
@jarunka , som rada, že poznáš tento koláč, nanukové rezy sú fajnotka tiež, ďakujem pekne.
@havino , nech ti padne na úžitok, ak ho niekedy upečieš. Ďakujem, si milá.
@nika92 , skvelá správa, na zdravie! Vďaka za odozvu:-)
Mala si roztopené maslo, keď si ho pridávala do cesta? U mňa to bolo v pohode, lialo sa. Možno tvoja múka saje viac, neviem. Koniec-koncov, nie je to až tak dôležité, či sa leje, či natiera, hlavne, aby chutilo;-)