Rezy Palermo fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 7. mája 2016

Až po ich ochutnaní som zistila, že ich poznám už veľmi, veľmi dávno, ešte z detstva a mladosti, keď som ich jedávala na svadbách. Ale názov ma vtedy nezaujímal a nevedela som ani to, že ich raz objavím úplne náhodou na maďarskej stránke.

45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
150 g
5 - 6 PL
100 g
100 g
200 g
1/2 ks
Plnka:
200 g (mix)
3 PL
2,5 - 3 dcl
cca 0.5 dcl
Na vrch:
6 ks
100 g
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hľadala som koláčik na minulú nedeľu, niečo s orechami a marhuľovým džemom, lebo som v týždni piekla Kyjevské rezy na jednu udalosť, tak mi ostal otvorený 7 dcl pohár. Ja do džemov dávam menej cukru a keď sa otvoria, ani v chladničke dlho nevydržia, tak aby sa minul čím skôr. V recepte som mierne ubrala cukor a použila aj pohánkovú múku, v pôvodnom recepte je len polohrubá. Najprv som nasucho na panvici opražila orechy, po vychladnutí som ich pomlela, premiešala s cukrom a troškou mlieka, odložila bokom.

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky s cukrom som vyšľahala do penista, primiešala roztopené vlažné maslo, mlieko a preosiate múky s práškom do pečiva. Cesto som vyliala a urovnala do vymazaného a múkou vysypaného plechu 32 x 35cm.

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Piekla som ho v predom vyhriatej rúre na 180 °C cca 16 minút, bolo už takmer upečené. Vtedy som ho potrela hrubo džemom...

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a orechovou hmotou. Porozkladala som ju v menších kôpkach na viac miest, potom opakom lyžice uťapkávala, lebo džem sa šmýka a pevnejšia plnka sa ťažko natiera.

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zarovnala som ju stierkou.

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasledoval už len sneh: vyšľahala som ho do polopevna so štipkou soli, potom pridala cukor a došľahala napevno. Snehovú prikrývku som naniesla na orechovú hmotu, urovnala a napokon ozdobnou stierkou prikrášlila podľa momentálnej nálady takto:

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčik som dala naspäť do rúry a dopiekla, kým sa sneh sfarbil do hneda.

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutý koláč som nakrájala mokrým nožom na rezy, porozkladala aj na tácočky pre susedky a do mrazničky. Je to výborný zákusok, jeden kúsok z neho určite nestačí;-)

    Rezy Palermo (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
neskutočne vydarené, palec hore!
ešte som len uvidela foto na titulke a už som vedela, že je to tvoja práca :-)
sú nádhernééééé! určite tak aj chutia :P
jasných 5*
Kukulienka71 krásné rezy a jistě chutné, vděčná kombinace surovin. Jako vždy, krásné sladké pokušení! Hm, kafíčko a tvých pár "kmotrovských" kúskov - zákuskov! Přeji krásný den! Jsi šikulka!
jeeeej..aká vzorka snehová..!!
ja som z teba hotová..!!
skoro každý deň tu dávaš dáky kulinársky sen..
prisťahuj sa sem..!!
urobíme bártr dáky
ty dobrotu dáš..ja dobrého slova mraky..:-)
@Radost (7.5.2016 10:14)

Ďakujem ti pekne za každý milý rým, si kúzelníčka a ja ťa mám veľmi rada. Posielam foto našich hladošov z okna šatníka. Vždy keď vetrám, viac počujeme, ako švitoria sťa hrkálky a otvárajú zobáčiky v nádeji, že to ich rodičia doniesli niečo pod zub. Je to krásne divadlo:-)


@ancicka , opražené orechy a oriešky dodajú veľmi dobrú chuť, vyskúšaj.
@terinka55 , :-)), si milá
@jack , @monty469 , som rada, že chuť koláča poznáte, mamka vám ich piekla iste s láskou
@alenafl , :-) aj ja mám šťastie na dobré susedky
@janara , vďaka:-) ja skúšam mraziť skoro všetko. Sneh ostane trocha lepkavý ale doma to nevadí. Aj karamelové kocky som mrazila a sú ako čerstvé. Sneh musí byť úplne pevný, so štipkou soli len do polotuha a potom s cukrom do pevna šľahaj, veľmi dobre sa s ním pracuje potom.
Všetkým vám ďakujem za komentáre, som rada, že vás koláčik zaujal.
krásne koláčiky a ten krásny vzor, až škoda rozkrájať ... no to by potom stravníci prišli o chuťový zážitok od teba :) ukladám, skúšam, teším sa :)
podľa surovín musia byť skvelé, aj na oko vyzerajú dobre, príležitostne vyskúšam. Podnájomníkov za oknom máš podarených, u nás si túto jar urobili hniezdo so 7 vajíčkami v poštovej schránke :)
@luss44 , ďakujem ti. Vtáčiky sú veľmi užitočné malé stvoreniatka, nech sa len množia, hoci aj v poštovej schránke;-))
@jarunka , som rada, že poznáš tento koláč, nanukové rezy sú fajnotka tiež, ďakujem pekne.
@havino , nech ti padne na úžitok, ak ho niekedy upečieš. Ďakujem, si milá.
@nika92 , skvelá správa, na zdravie! Vďaka za odozvu:-)
Ďakujem za vyskúšanie, @amelia11 , som rada, že má u vás recept úspech:-)
Mala si roztopené maslo, keď si ho pridávala do cesta? U mňa to bolo v pohode, lialo sa. Možno tvoja múka saje viac, neviem. Koniec-koncov, nie je to až tak dôležité, či sa leje, či natiera, hlavne, aby chutilo;-)

Pridaj komentár k receptu: