Rezy Palermo (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Až po ich ochutnaní som zistila, že ich poznám už veľmi, veľmi dávno, ešte z detstva a mladosti, keď som ich jedávala na svadbách. Ale názov ma vtedy nezaujímal a nevedela som ani to, že ich raz objavím úplne náhodou na maďarskej stránke.

45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hľadala som koláčik na minulú nedeľu, niečo s orechami a marhuľovým džemom, lebo som v týždni piekla Kyjevské rezy na jednu udalosť, tak mi ostal otvorený 7 dcl pohár. Ja do džemov dávam menej cukru a keď sa otvoria, ani v chladničke dlho nevydržia, tak aby sa minul čím skôr. V recepte som mierne ubrala cukor a použila aj pohánkovú múku, v pôvodnom recepte je len polohrubá. Najprv som nasucho na panvici opražila orechy, po vychladnutí som ich pomlela, premiešala s cukrom a troškou mlieka, odložila bokom.
  2. Žĺtky s cukrom som vyšľahala do penista, primiešala roztopené vlažné maslo, mlieko a preosiate múky s práškom do pečiva. Cesto som vyliala a urovnala do vymazaného a múkou vysypaného plechu 32 x 35cm.
  3. Piekla som ho v predom vyhriatej rúre na 180 °C cca 16 minút, bolo už takmer upečené. Vtedy som ho potrela hrubo džemom...
  4. ...a orechovou hmotou. Porozkladala som ju v menších kôpkach na viac miest, potom opakom lyžice uťapkávala, lebo džem sa šmýka a pevnejšia plnka sa ťažko natiera.
  5. Zarovnala som ju stierkou.
  6. Nasledoval už len sneh: vyšľahala som ho do polopevna so štipkou soli, potom pridala cukor a došľahala napevno. Snehovú prikrývku som naniesla na orechovú hmotu, urovnala a napokon ozdobnou stierkou prikrášlila podľa momentálnej nálady takto:
  7. Koláčik som dala naspäť do rúry a dopiekla, kým sa sneh sfarbil do hneda.
  8. Vychladnutý koláč som nakrájala mokrým nožom na rezy, porozkladala aj na tácočky pre susedky a do mrazničky. Je to výborný zákusok, jeden kúsok z neho určite nestačí;-)