Rebarborový koláč

masha - fotkamasha, 14. júna 2014

V jarnom období keď ešte okrem jahôd nemáme v záhrade žiadne ovocie, príde veľmi vhod rebarbora. Táto sa dá použiť nielen na chutný kompót, Zobraziť celý popisV jarnom období keď ešte okrem jahôd nemáme v záhrade žiadne ovocie, príde veľmi vhod rebarbora. Táto sa dá použiť nielen na chutný kompót, ale aj na koláč

15-20
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

50 dkg
3 dkg
1 dkg
25 dkg
17 dkg (margarín)
1 ks
5 dkg
1 balíček
3 dkg
2 dkg
1 balíček
3 dkg
1 balíček




Postup

  1. 1

    Rebarboru umyjeme, olúpeme a v miske zalejeme vriacou vodou. Necháme pod pokrievkou asi 2 minúty sa spariť. Ocedíme. Omrvinky upražíme do ružova na masle.

  2. 2

    Na dosku dáme hladkú múku, maslo, práškový cukor, vanilkový cukor, vajce a vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Jeden diel cesta rozvaľkáme na obdĺžnik asi 1/2 cm hrubý a preložíme ho na plech, posypeme upraženými omrvinkami, na to sparenou a pokrájanou rebarborou, posekanými orechami, kryštálovým cukrom smiešaným so škoricovým cukrom, hrozienkami namočenými v rume. Na vrch dáme rozvaľkanú druhú polovicu cesta. Popicháme vidličkou a dáme pomaly piecť do ružova.

  3. 3

    Horúci koláč posypeme vanilkovým cukrom a ešte teplý ho pokrájame .

Diskusia k receptu

masha
recept je starší ako ja. Zverejnený bol v knižke "Múčniky "
od Ľudmily Dullovej. Kuchárka knižka bola vydaná v marci 1946
v Turčianskom Svätom Martine
violeta
Tento koláč je určite velmi chutný, tento rok mi slabo rastie rebarbora, škoda...
frona
Takýto koláčik by som si veru dala. Rebarbora je veľmi osviežujúca. Mňam