Rebarborový koláč

Autor receptu: masha

V jarnom období keď ešte okrem jahôd nemáme v záhrade žiadne ovocie, príde veľmi vhod rebarbora. Táto sa dá použiť nielen na chutný kompót, ale aj na koláč

15-20
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Postup

  1. Rebarboru umyjeme, olúpeme a v miske zalejeme vriacou vodou. Necháme pod pokrievkou asi 2 minúty sa spariť. Ocedíme. Omrvinky upražíme do ružova na masle.
  2. Na dosku dáme hladkú múku, maslo, práškový cukor, vanilkový cukor, vajce a vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Jeden diel cesta rozvaľkáme na obdĺžnik asi 1/2 cm hrubý a preložíme ho na plech, posypeme upraženými omrvinkami, na to sparenou a pokrájanou rebarborou, posekanými orechami, kryštálovým cukrom smiešaným so škoricovým cukrom, hrozienkami namočenými v rume. Na vrch dáme rozvaľkanú druhú polovicu cesta. Popicháme vidličkou a dáme pomaly piecť do ružova.
  3. Horúci koláč posypeme vanilkovým cukrom a ešte teplý ho pokrájame .