Rebarborový koláč fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 17. mája 2014

Dostala som 500 g lacnej slovenskej rebarbory. Hľadala som recept tu na Vareche, ale nevedela som sa rozhodnúť z veľkej ponuky. Nakoniec som našla Zobraziť celý popisDostala som 500 g lacnej slovenskej rebarbory. Hľadala som recept tu na Vareche, ale nevedela som sa rozhodnúť z veľkej ponuky. Nakoniec som našla prijateľný recept v mojej kuchárskej knihe Múčniky od p. Dullovej. Vnučke koláčik veľmi chutí, hoci najprv nevedela, čo je rebarbora.

16
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
170 g (alebo rastlinný tuk)
50 g
1 ks
1/2 balíčka
1/2 balíčka
Plnka:
10 g
30 g
500 g
100 g
30 g
30 g
štipka
1/2 balíčka
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky pridáme preosiaty práškový cukor, štipku soli, v mikrovlnke povolený tuk, prášok do pečiva (používam s vínnym kameňom od Dr. Oetkera) a s vajcom zamiesime cesto. Ja som si pripravila cesto večer a dala som ho zabalené v potravinovej fólii do chladničky.

  2. 2

    Na druhý deň som cesto rozdelila na menšiu a väčšiu polovičku. Väčšiu polovičku som vyvaľkala na kruh a preniesla som ho valčekom do tortovej formy vystlanej pečiacim papierom. Cesto pritlačíme aj na boky formy. Medzitým rebarboru umyjeme, olúpeme, dáme do misy pokrájanú na väčšie kusy podľa veľkosti misy. Zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme stáť asi 2 minúty. Potom vodu zlejeme a rebarboru pokrájame na tenké plátky asi 0,5 cm široké. Strúhanku opražíme na masle do ružova a orechy posekáme.

    Rebarborový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vo forme posypeme opraženou strúhankou, na to dáme pokrájanú rebarboru, posekané orechy, umyté hrozienka. Vrch plnky rovnomerne posypeme kryštáľovým cukrom zmiešaným so škoricou a zbytkom vanilkového cukru.

    Rebarborový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnku prikryjeme druhou, menšou polovicou rozvaľkaného cesta (alebo z neho urobíme na plnku mriežky). Popicháme vidličkou.

    Rebarborový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A upečieme do bledohneda asi 30 minút pri 200 °C. Horúci koláč posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a pokrájame.

    Rebarborový koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marta23
Krásny si upielkla. Ja som tiež nedávno piekla rebarborový koláč s hrozienkami, tie som však dala do cesta. Musel byť fajný, viem, že si výborná cukrárka
afataga
rebarboru so nejedla 100 rokov, nemam nervy ju lupat :-) dala by som sa kuskom ponuknut
izabella929
pekný aj veľmi chutne vyzerajúci koláčik...) rebarboru si pestujem na záhrade...musím niečo cez týždeň upiecť, hoc aj tento tvoj koláčik.-)
marienka44
Ďakujem všetkým za priaznivé komentáriky. Šúpanie rebarbory ide veľmi ľahko, len prstami, netreba ani nožík. :-)
stacy77777
@marienka , pekný koláčik,ukladám si, rebarboru som nejedla od detstva, kúpila som si sadeničku,tak si musím počkať...:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia