Rebarborový koláč (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Dostala som 500 g lacnej slovenskej rebarbory. Hľadala som recept tu na Vareche, ale nevedela som sa rozhodnúť z veľkej ponuky. Nakoniec som našla prijateľný recept v mojej kuchárskej knihe Múčniky od p. Dullovej. Vnučke koláčik veľmi chutí, hoci najprv nevedela, čo je rebarbora.

16
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do preosiatej múky pridáme preosiaty práškový cukor, štipku soli, v mikrovlnke povolený tuk, prášok do pečiva (používam s vínnym kameňom od Dr. Oetkera) a s vajcom zamiesime cesto. Ja som si pripravila cesto večer a dala som ho zabalené v potravinovej fólii do chladničky.
  2. Na druhý deň som cesto rozdelila na menšiu a väčšiu polovičku. Väčšiu polovičku som vyvaľkala na kruh a preniesla som ho valčekom do tortovej formy vystlanej pečiacim papierom. Cesto pritlačíme aj na boky formy. Medzitým rebarboru umyjeme, olúpeme, dáme do misy pokrájanú na väčšie kusy podľa veľkosti misy. Zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme stáť asi 2 minúty. Potom vodu zlejeme a rebarboru pokrájame na tenké plátky asi 0,5 cm široké. Strúhanku opražíme na masle do ružova a orechy posekáme.
  3. Cesto vo forme posypeme opraženou strúhankou, na to dáme pokrájanú rebarboru, posekané orechy, umyté hrozienka. Vrch plnky rovnomerne posypeme kryštáľovým cukrom zmiešaným so škoricou a zbytkom vanilkového cukru.
  4. Plnku prikryjeme druhou, menšou polovicou rozvaľkaného cesta (alebo z neho urobíme na plnku mriežky). Popicháme vidličkou.
  5. A upečieme do bledohneda asi 30 minút pri 200 °C. Horúci koláč posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a pokrájame.