Rebarborové čatní

safran - fotkasafran, 29. júna 2014
Rebarborové čatní
Foto: safran

Ku letným grilovačkám, ale tiež pre všetkých, čo často robia divinu. Letná varianta namiesto zaváraných brusníc. Toto čatní som tu nenašla a hľadala som aj pod chutney :-) Alebo len tak natrieť na svetlý chlieb alebo vianočku. Na zverejnenie ma inšpirovala dnes @Edith...

2-3
porcie
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
50 g
1 palec
1 stredná
2 PL
2 PL
2 ČL - PL
2 štipky
1 - 2 PL (alebo maslo)
Dobrovoľne:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo vínnom octe si necháme napučať opláchnuté hrozienka. Nasekáme červenú cibuľu podľa ľubovôle. Na tuku necháme osmažiť pokrájanú červenú cibuľu do sklovita, prisypeme cukor a necháme skaramelizovať. Zalejeme vodou, len to tak zasyčí. Premiešame a pridáme v octe napučané hrozienka spolu s vínnym octom.

  2. 2

    Jemne osolíme dvomi štipkami soli. Vsypeme drobno krájané prierezy očistených listových stopiek rebarbory, na drobno krájaný čerstvý fenikel, ešte na celkom drobno krájaný čerstvý ďumbier. Zalejeme, ak treba, voda nemá siahať nad úroveň pokrájaných surovín. Necháme rozvariť. Ak chcete zanechať štruktúru jednotlivých zložiek, iba vydusíte, ak preferujete jemnú konzistenciu, môžete zmixovať.

  3. 3

    Odparenie do požadovanej hustoty záleží od priemeru nádoby, výšky hladiny tekutín, mne trvalo 30min na miernom plameni. Podávame k tvrdým alebo plesnivým syrom, grilovaným mäsám bez ostrého grilovacieho korenia alebo iba natreté na svetlý chlieb alebo vianočku Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Ako pekne si tam namontovala čerstvý fenykel;-) musí to chutiť zaujímavo, sladkokyslo-korenisto. Pekný postup, krásne foto! Práve včera sme boli na tradičnom trhu miestnych domácich výrobkov, kúpila som si domáci červený vínny ocot v krásnej fľaštičke a cibuľovo-levanduľový džem ku grilovaným špecialitám. Tvoje čatní sa mi zíde;-) 5*
@kukulienka , pôvodne som chcela robiť korenený, mali ísť feniklové a iné semienka, len som potrebovala nahnať objem, lebo rebarborové stopky boli iba 3, na koniec som dal fenikel čerstvý - mohlo ho byť viac... dávam málo cukru (preto tá benevolencia v surovinách), tak je vlastne kyslosladký skôr...
@jamarlen , potrebovala som si to iba odskúšať, takže minimálne množstvo, viem, čo doladím... mne sa práve vizáž bez sezamových semienok nepozdáva - je pravda, že nie sú vôbec vykreslené... robím so svojím malým kompaktom čo viem :-) aj tak ďakujem @Pusta , vedela som si predstaviť tú chuť, ale keď to budem robiť do zásoby do pohárikov predsalen niečo zmením, asi viac okorením, ďakujem za ocenenie
Páči sa mi veľmi, chuť je určite zaujímavá, pikantná, drsná dík rebarbore. Mám ju rada. Ukladám do KK! Odpovedala som v TS.
Máme staršie kuchárske knihy: Varíme zdravým a chorým, zostavil Mudr. Sečanský a kol., Matica Slovenský, Martin. 1952 a Mária Hájková, Múčniky, VI. vydanie, Práca-vyd. ROH, Brat. 1965. Ak máte záujem, šafrán, radi darujeme. Náš kontakt:zollera@post.sk
@milina , notifikáciu na Tvoj koment som nedostala, prepáč, prosím pošli TS, ďakujem, @donik som odpovedala do TS, odpoveď späť neprišla, @nonna , mám pocit, že Tebe som odpovedala, ale už si to nepamätám... s tými TS je to dajako začarované... niekomu prejdú, niekomu nie?

Pridaj komentár k receptu: