Rebarborové čatní
Autor receptu: safran
Ku letným grilovačkám, ale tiež pre všetkých, čo často robia divinu. Letná varianta
namiesto zaváraných brusníc. Toto čatní som tu nenašla a hľadala som aj pod chutney
:-) Alebo len tak natrieť na svetlý chlieb alebo vianočku. Na zverejnenie ma inšpirovala
dnes @Edith...
2-3 porcie |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Vo vínnom octe si necháme napučať opláchnuté hrozienka. Nasekáme červenú cibuľu podľa ľubovôle. Na tuku necháme osmažiť pokrájanú červenú cibuľu do sklovita, prisypeme cukor a necháme skaramelizovať. Zalejeme vodou, len to tak zasyčí. Premiešame a pridáme v octe napučané hrozienka spolu s vínnym octom.
- Jemne osolíme dvomi štipkami soli. Vsypeme drobno krájané prierezy očistených listových stopiek rebarbory, na drobno krájaný čerstvý fenikel, ešte na celkom drobno krájaný čerstvý ďumbier. Zalejeme, ak treba, voda nemá siahať nad úroveň pokrájaných surovín. Necháme rozvariť. Ak chcete zanechať štruktúru jednotlivých zložiek, iba vydusíte, ak preferujete jemnú konzistenciu, môžete zmixovať.
- Odparenie do požadovanej hustoty záleží od priemeru nádoby, výšky hladiny tekutín, mne trvalo 30min na miernom plameni.
Podávame k tvrdým alebo plesnivým syrom, grilovaným mäsám bez ostrého grilovacieho korenia alebo iba natreté na svetlý chlieb alebo vianočku
Dobrú chuť.