Ražný chlieb z celozrnnej múky fotorecept

pusta - fotkapusta, 1. augusta 2012
Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept)
Foto: pusta

Rada pečiem chlieb a dostala som kúpiť ražnú celozrnnú hladkú múku, chystala som sa na studenú večeru s pečeným bôčikom a nápad bol na Zobraziť celý popisRada pečiem chlieb a dostala som kúpiť ražnú celozrnnú hladkú múku, chystala som sa na studenú večeru s pečeným bôčikom a nápad bol na svete. Chlebík sa vydaril, počas pečenia nádherne voňal celý byt, po rozkrojení bol ľahučký, pekne pórovitý a chuťovo výborný. Chlieb bol vláčny a mäkký, rovnako kvalitný aj na 2. a 3. deň, dobre sa krájal.

1 bochník
porcia
90 minút
príprava
10 + 35 minút
na 230 - 190 °C

Suroviny

200 g
400 g
350 ml
2 Cl
2 CL
1 PL
2 CL
1/2 CL
podľa potreby na potretie chlebíka




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala obe múky, pridala som soľ.

    Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do stredu som vyhĺbila jamku a nasypala som do nej sušené droždie.

    Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som kryštálový cukor a zaliala časťou vlažnej vody.

    Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked kvások vykysol, pridala som olej a ocot.

    Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšnou vlažnou vodou som zamiesila hladké, pružné, nelepivé a nie veľmi tuhé cesto.

    Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypala som vrch jemne múkou a prikryté utierkou som ho nechala kysnúť na teplom mieste, kým nezväčšilo svoj objem na dvojnásobok - cca 45 minút. Potom som cesto ešte raz v mise prepracovala a na ľahko pomúčenej doske som z neho vytvarovala guľatý bochník.

    Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bochník som preniesla na plech s pečiacou foliou a nechala som ho kysnúť ešte 30 minút. Potrela som ho studenou vodou a vložila do trúby, kde na spodok som dala hrnček s horúcou vodou.

    Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 230 stupňov 10 minút, potom som teplotu znížila na 190 stupňov C a ešte som piekla 35 minút. Vybrala som ho na mriežku, hned som ho potrela znovu studenou vodou a nechala som ho vychladnúť.

    Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toto je prierez chlebíkom, ešte nebol úplne vychladnutý /nevydržala som/ a preto nevidno tak dobre oká a pórovitosť na fotografii. Odporúčam počkať, až úplne vychladne.

    Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu už je chlebík úplne vychladnutý na druhý deň, veľmi dobre sa krájal a bol mäkkučký, natrela som ho horčicou, obložila plátkami studeného pečeného bôčika a listami ľadového šalátu.

    Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

fialka49
Aj my sme iba na domácich chlebíkoch a posúchoch. Sú pochúťkou.
irenaw
parádny bochník, mňam. stále hovorím, že ražná múka neuveriteľne vylepší chuť pšeničného chleba, čisto subjektívny názor :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia