Foto: pusta
Rada pečiem chlieb a dostala som kúpiť ražnú celozrnnú hladkú múku, chystala som sa na studenú večeru s pečeným bôčikom a nápad bol na Zobraziť celý popisRada pečiem chlieb a dostala som kúpiť ražnú celozrnnú hladkú múku, chystala som sa na studenú večeru s pečeným bôčikom a nápad bol na svete. Chlebík sa vydaril, počas pečenia nádherne voňal celý byt, po rozkrojení bol ľahučký, pekne pórovitý a chuťovo výborný. Chlieb bol vláčny a mäkký, rovnako kvalitný aj na 2. a 3. deň, dobre sa krájal.
porcia
príprava
na 230 - 190 °C
Postup
-
1
Do misy som preosiala obe múky, pridala som soľ.
-
2
Do stredu som vyhĺbila jamku a nasypala som do nej sušené droždie.
-
3
Pridala som kryštálový cukor a zaliala časťou vlažnej vody.
-
4
Ked kvások vykysol, pridala som olej a ocot.
-
5
Zvyšnou vlažnou vodou som zamiesila hladké, pružné, nelepivé a nie veľmi tuhé cesto.
-
6
Posypala som vrch jemne múkou a prikryté utierkou som ho nechala kysnúť na teplom mieste, kým nezväčšilo svoj objem na dvojnásobok - cca 45 minút. Potom som cesto ešte raz v mise prepracovala a na ľahko pomúčenej doske som z neho vytvarovala guľatý bochník.
-
7
Bochník som preniesla na plech s pečiacou foliou a nechala som ho kysnúť ešte 30 minút. Potrela som ho studenou vodou a vložila do trúby, kde na spodok som dala hrnček s horúcou vodou.
-
8
Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 230 stupňov 10 minút, potom som teplotu znížila na 190 stupňov C a ešte som piekla 35 minút. Vybrala som ho na mriežku, hned som ho potrela znovu studenou vodou a nechala som ho vychladnúť.
-
9
Toto je prierez chlebíkom, ešte nebol úplne vychladnutý /nevydržala som/ a preto nevidno tak dobre oká a pórovitosť na fotografii. Odporúčam počkať, až úplne vychladne.
-
10
Tu už je chlebík úplne vychladnutý na druhý deň, veľmi dobre sa krájal a bol mäkkučký, natrela som ho horčicou, obložila plátkami studeného pečeného bôčika a listami ľadového šalátu.
Diskusia k receptu