Ražný chlieb z celozrnnej múky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Rada pečiem chlieb a dostala som kúpiť ražnú celozrnnú hladkú múku, chystala som sa na studenú večeru s pečeným bôčikom a nápad bol na svete. Chlebík sa vydaril, počas pečenia nádherne voňal celý byt, po rozkrojení bol ľahučký, pekne pórovitý a chuťovo výborný. Chlieb bol vláčny a mäkký, rovnako kvalitný aj na 2. a 3. deň, dobre sa krájal.

1 bochník
porcia
90 minút
príprava
10 + 35 minút
na 230 - 190 °C

Postup

  1. Do misy som preosiala obe múky, pridala som soľ.
  2. Do stredu som vyhĺbila jamku a nasypala som do nej sušené droždie.
  3. Pridala som kryštálový cukor a zaliala časťou vlažnej vody.
  4. Ked kvások vykysol, pridala som olej a ocot.
  5. Zvyšnou vlažnou vodou som zamiesila hladké, pružné, nelepivé a nie veľmi tuhé cesto.
  6. Posypala som vrch jemne múkou a prikryté utierkou som ho nechala kysnúť na teplom mieste, kým nezväčšilo svoj objem na dvojnásobok - cca 45 minút. Potom som cesto ešte raz v mise prepracovala a na ľahko pomúčenej doske som z neho vytvarovala guľatý bochník.
  7. Bochník som preniesla na plech s pečiacou foliou a nechala som ho kysnúť ešte 30 minút. Potrela som ho studenou vodou a vložila do trúby, kde na spodok som dala hrnček s horúcou vodou.
  8. Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 230 stupňov 10 minút, potom som teplotu znížila na 190 stupňov C a ešte som piekla 35 minút. Vybrala som ho na mriežku, hned som ho potrela znovu studenou vodou a nechala som ho vychladnúť.
  9. Toto je prierez chlebíkom, ešte nebol úplne vychladnutý /nevydržala som/ a preto nevidno tak dobre oká a pórovitosť na fotografii. Odporúčam počkať, až úplne vychladne.
  10. Tu už je chlebík úplne vychladnutý na druhý deň, veľmi dobre sa krájal a bol mäkkučký, natrela som ho horčicou, obložila plátkami studeného pečeného bôčika a listami ľadového šalátu.