Raketky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 13. decembra 2016
Raketky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Tieto kolaciky som nasla pod nazvom "Atom kurabiye" a kedze som im nenasla vhodnejsi nazov, tak som ich po slovensky nazvala "Raketky" ;-P Odporúčam, Zobraziť celý popisTieto kolaciky som nasla pod nazvom "Atom kurabiye" a kedze som im nenasla vhodnejsi nazov, tak som ich po slovensky nazvala "Raketky" ;-P Odporúčam, sú výborné..

34ks
porcií
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
150 g
250 g (margarín)
1 ks
2 ks
1 ks (15 g)
štipka
Plnka:
200 - 300 g
250 g
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si spravime plnku.. Asi 200 - 300 g keksov si rozmrvime alebo mozte aj pomliet. Pridame lekvar, ja som dala moj domaci čučoriedkovy 2,5 dl flasku. Potom zo 2 PL kakaa a premiesame. Ak chcete, mozte dat aj cukor, zalezi od kyslosti lekvaru. Cele premiesame a ak by to bolo viditelne este dost suche, tak bud pridame horuce mlieko alebo viac lekvaru. Takto som to nechala postat 1 hodinu. Po hodine skontrolujeme, ci bude plnka dost vlacna, lebo keksy piju vlahu. Ak treba, tak bud mlieko alebo este lekvar pridame pred plnenim kolacikov..

    Raketky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na "Raketky" potrebujeme odštavovač na citron a priesvitnu kuchynskú foliu :-)

    Raketky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske zmiesame najprv muku, pr.cukor, van.cukor, stipku soli a preosiaty PDP. Potom pridame spustene maslo/margarin a 1 cele vajce. Vypracujeme mastne, pomerne mäkke, kypré cesto. Následne z cesta odštipkavame rovnaké kusky, z ktorich vygúlame gulky velkosti orecha. Mne vyslo 34 kusov...

    Raketky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    No a teraz ideme robit koláčiky.. V prvom rade si naolejujeme vnutrajšok odštavovača. Odstrihneme kusok folie a strčíme ju donutra do otvoru. Dame jednu gulku a palcom ju roztlačime rovnomerne dookola, aby nam vznikla jamka. Poriadne pritlačte o okraje, aby cesto zislo do tych pásikov..

    Raketky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do jamky vložime cca za lyžičku plnky, vlastne do trištvrťe jamky, nie celkom do plna. Po naplnení, trošku potiahneme foliu z oboch stran, aby nám vykukli okraje cesta a prstom uzavrieme spodok koláčika :-) Nakoniec foliu potiahneme tak, aby koláčik celý vyšiel ;-P No a vzniknu malé "Raketky" lepšie povedané, ich hlavy :-)) Vdaka oleju sa folia lahko šmýka. A takto urobime aj s ostatnymi gulkami :-) Hĺbka zárezov záleží aj od vášho odštavovača, nie všetky su rovnaké :-)

    Raketky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladane na plech s papierom na pečenie, ich dame piect do rury, ktoru sme si uz vopred rozohriali na 190 °C na cca 20 - 25 minut..

    Raketky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kolaciky upecieme do ružova, nie je dobre, ak sa priliz upecu a vysušia :-) Treba si ich kontrolovat, v prvom rade zo spodu..

    Raketky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kolaciky bud posypeme praskovym cukrom alebo ich este teple v nom poválame :-)

    Raketky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Robila som aj tak, ze som špice namačala do čokolady a posypala kokosom ;-P ale mozte ich kludne namocit aj do punčovej alebo citronovej polevy. Zalezi aj odtoho, ze aku plnku dáte :-)

    Raketky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Koláčiky v reze.. Plnku si mozte zvolit lubovolnu podla chuti. Koláčiky su vyborne, take rozsypkave :-) a na druhy den mäkkučke ;-)

    Raketky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

kukulienka71
hahá, a že čo mi to tak veľmi pripomínajú:-DDD toto je nápad za milión! nielen forma "odšťavovač" ale aj následný názov je super, a že sú plnené, to je veľmi dobre. Urobím deťom na párty, budú sa tešiť ;-P díky, milá Cesminaz.
archaa
Raketky je super trefny nazov pre tvoje skvele pecivko!
Uzasne spracovany postup!
Odomna 5* a ukladam...
cesminaz
@Haji @Zdenkas @Denyany dakujem vam za mile komentare,som rada,ze sa pečivko paci ;-) @Kukulienka mas pravdu,je to super napad,nech uz to vymyslel ktokolvek :-) A daju sa plnit podla chuti.Budem rada ak niekedy vyskusas,deti sa urcite potesia :-) @Klukodvody dakujem za mile slova a tak isto pozdravujem!! @Archaa dakujem za pochvalu :-) ..tak v tom postupe som sa snažila vysvetlit ako nato ;-)) Hovori sa,ze "raz vidiet" je viac,než 10x počut,alebo čítať..kedže každy z nás má inú fantáziu ;-)
edinoz
Úžasný nápad ! Si konkurenciou pre Tescomu. Hneď dnes vyskúšam, príde vnúčik, bude mi pomáhať.
staja
Parádne a ešte aj plnené. K vianociam asi nebudú, ale určite ich vyskúšam.
45678
Si velmi sikovna @Cezminas , sledujem Tvoje recepty.Tymto sposobom cez odstavovac robievam aj nepecene kolaciky,napr.z gastanoveho pyre ale tiez som taketo "raketky" piekla,coby medvedie dlabky.
Prajem Ti vela zdravia,aby tvoje napady mohli tvoje ruky realizovat:-)
buchtabuchta
Bez mučenia priznám, že v živote nikdy, ani pod namierenou zbraňou, by som sa do tohoto veľdiela nepustila. Obdivujem ťa, milá cesminaz.
cesminaz
Dakujem vsetkym velmi pekne za nahliadnutie a mile slova,som velmi rada, ze pecivo zaujalo ;-) @Edinoz budem rada ak vyskusas ;-) Vnucik sa pri tom iste aj zabavy! Dufam,ze sa ozves ako sa vam raketky podarili !!! Milá @Smejkad jasné,ze sa daju robit aj do zasoby :-) Ked postoja su ovela lepšie! Ze ako dlho vydržia ti nepoviem..asi kym nesplesňejú :-))
cesminaz
@45678 dakujem ti velmi krásne za tvoje mile slová a prianie :-) Tesi ma,ze sa ti moje recepty pacia.Prajem ti pekny zvysok vecera ;-) @Buchtabuchta :-))))) som sa zasmiala! Ale fakt to nieje take komplikovane ako to mozno na prvykrat pre niekoho vyzera :-) Ked uz jedno-dve urobis,tie dalsie uz idu ako po masle ;-))
salinka
Krasne dielko. Pracovne vyucovanie s estetickou vychovou! Neviem, ci by som sa na to dala a aj schrumat by mi to asi bolo luto:-)
luss44
pekne si sa pohrala, ja mám teda trpezlivosti dosť, ale na toto neviem či by som sa dala... že sú chutné nepochybujem, Ty si výmyselníčka na koláčiky :)
afataga
no moje nervy, na take atomky by si ma nenahovorila (robit), ale hned by si ma nahovorila (kostovat) :-)
janulienka31
taaakze uz su hotove hrajkala som sa doteraz trosiiicku mi popraskali ale to vobec nevadi asi to je trubou necham ich oddychnut do zajtra a vyskusam. pekny a zrozumitelny recept.
haji
@Salinka (14.12.2016 19:53)
Také mám někde zahrabán podobný recept - nepečený, mám jej od své už nežijící tety pod názvem "biskupky" /odvozeno od biskupské pokrývky hlavy/ - nepečené kakaovo, piškot, rumové těsto, plněné vanilkovým krémem, položeno na linecké kolečko, špička se omočí v čokoládě a posype špetkou kokosu. Tvořítko identické jako zde - umělohmotý ruční lis na citrony.
salinka
@Haji , tvoje biskupky mozu byt tiez vyborne, len sa odhodlat:-) A robievas ich?
luwinka
@Cesminaz veľmi krásne si to spravila , na to treba aj pevné nervy ,pekne nafotený postup musia chutiť vynikajúco , krásna práca .
cesminaz
@Janulienka31 tvoja sprava ma fakt teší :-) Aj mne zo 2 praskli,ale to moze byt tym,ze na tom mieste si spravila tensie cesto.No ale moze byt aj rurou :-) Ja ich mam tiez od druheho dna najradsej,su super :-) Tie pocukrovane davam do umelej dósi a tie s čokoladou zvyknem nechat na tacke a len zakryjem dobre alobalom.Dufam ze po dnesnej ochutnavke sa ozves! Pekny den ;-) @Salinka @Izabelka @Luwinka dakujem vam za mile slova :-) velmi ma potesili!
cesminaz
@Afataga :-))) na tvoje nervy som čakala ;-))) vedela som ze sa s tymito slovami ozves! Ale nieje to take strasne ako sa zda. @Luss :-)) treba svoje nervy a trpezlivost otestovať ;-P @Salinka deťom to schrumať lúto nieje neboj sa :-) Dik za link.
haji
@Salinka (14.12.2016 20:48)
Dělávala jsem před léty - biskupky i plno jiného, milá Salinka, teď už ne. Fandím všem, kteří mají dobré zdraví a realizují se skrze tvorbu v kuchyni. Je to srdcovka, upéct, uvařit něco dobrého, co rodině, přátelům chutná. Krásné a pohodové svátky, úspěšné vaření, pečení i nepečení a hlavně přeji pevné zdraví tobě i všem Varechárom a jejich milým a bízkým!
bubaya
@Haji (14.12.2016 20:42)

Len aby to nebolo odvodené od biskupa,. čo ho má kura na konci chrbtice, ten má tiež podobný tvar. :)))))))
haji
@Bubaya (15.12.2016 14:10)
U nás máme takové přísloví, či moudrou větu: "Záleží jak leží." Každý si může vybrat co je mu milé /blízké/. haha Cesmínko, omluva, se ti tu roztahuji pod receptem, promiň!
patroveckypitrs
Takéto raketky by som aj ja mohol papať. Až by sa mi za ušami gule robili pri ich jedení. Dobrota je to isto veliká. 5* a k.k.
katka78
Pekný neokukaný recept. U nás sa momentálne veľmi sladké nepečie, aj keď ma to baví, nemám veľmi komu a tých pekných odložených receptov mám o čosi viac ako príležitostí. Aj tento putuje do KK, verím, že jeho chvíľa príde, aj keď nie hneď, to predsa nevadí. Krásny deň @Cesminaz :-)
monty469
Mila @ Cesminaz obdivujem tvoju trpezlivost. Raketky vyzeraju super. Je to paradne a originalne. Dobre vyuzitie odstavovaca. No ak si dam nieco na ukludnenie tak vtedy sa do toho pustim ;-)). Bodujes naplno ;-)
bambulkaaa
Ďakujem za námet na nové Vianočné koláčiky troška pracnejšie ale stoja zato sú fajnučké aj krásne v piatok som ich robila plnku som dala orechovú a zo slivkového lekváru s pomrveným kakaovým cestom ;)


elsena
Recept je zajimavy, keby nebol tak detailne nafoteny postup, tak sa na to nedam. Dakujem za zrozumitelny navod. Uplne lahucko sa to vytahovalo z odstavovaca vdaka tej naolejovanej folii. Lenze, najvacsi problem som mala s dnom, ked som chcela zahnut tie okraje dovnutra, drolilo sa mi to. Tak som musela vyrabat este na kazdu raketu taku placku/zaplatu a nejako to uzavriet. Vacsina mi popraskala, ale to bude podla mna tym, ze mam velky odstavovac, tak boli velke a aj s vela plnkou take "tucnejsie". Tento recept je super inspiracia, nezanevriem na neho, ale asi ho tak skoro opakovat nebudem, je pracny a az do konca s neistym vysledkom :)
1x sobon
cesminaz
dakujem pekne vsetkym za nahliadnutie a mile slova :-) Mila @Bambulkaaa Raketky mas krasne! Urcite su s orechovo-lekvarovou plnkou fantasticke ;-P Dakujem ti za odozvu s fotkou.Som rada,ze si s receptom spokojna :-) Nech vam chutia a krasne sviatky prajem! Mila @Elsena dakujem za tvoj komentar s tvojou skusenostou :-) No fakt je mozne,ze popraskali od toho,ze si ich velmi naplnila..Recept je sice onieco pracnejsi,ale podla mna su aj ovela pracnejsie :-) No ale jasne,ze kazdy to vidi inak.Dakujem za odozvu a prajem prijemne sviatky ;-P
janara
ukladám si do KK, vyskúšam určite, vyzerajú lákavo. Nepečené koláčiky "zasnežené hory" robievam rada,tiež sa tam používa "citronový odšťavovač"
timinka
@Haji "hoď" sem tiež ten recept na "Biskupky" - vyzerá byť iný ako ten, na ktorý tu je link!
@Cesminaz - recept je perfektný; ja sa rada pohrám s koláčikmi.
haji
@Timinka (9.1.2017 08:54)
Jsi zlatá, @Timinka , časem se k tomu dopracuji, jen se musí moje recepty odněkud vynořit. Já, hlava děravá, jsem je někam "uložila na dno" a nenašla snadno. Krásný den přeji!
afataga
tato tvoja plnka ma furt matala, tak dnes prisla na radu, necakaj nic sofistikovane, jednoducho som ju napatlala na listkove cesto a zapakovala do strudle :-), je to vynikos, aj ked u nas sa keksy nevyskytuju, pouzila som piskoty, dala som menej lekvaru a asi deci umu a brusnice namocene v ume, almazia
cesminaz
@Afataga :-))) no tak ťa už naštastie mátať nebude :-))) Super si to vymyslela,jasne ze mož aj s piskotami.Urcite chutilo vyborne.Dakujem za spravu!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia