Raketky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tieto kolaciky som nasla pod nazvom "Atom kurabiye" a kedze som im nenasla vhodnejsi nazov, tak som ich po slovensky nazvala "Raketky" ;-P Odporúčam, sú výborné..

34ks
porcií
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si spravime plnku.. Asi 200 - 300 g keksov si rozmrvime alebo mozte aj pomliet. Pridame lekvar, ja som dala moj domaci čučoriedkovy 2,5 dl flasku. Potom zo 2 PL kakaa a premiesame. Ak chcete, mozte dat aj cukor, zalezi od kyslosti lekvaru. Cele premiesame a ak by to bolo viditelne este dost suche, tak bud pridame horuce mlieko alebo viac lekvaru. Takto som to nechala postat 1 hodinu. Po hodine skontrolujeme, ci bude plnka dost vlacna, lebo keksy piju vlahu. Ak treba, tak bud mlieko alebo este lekvar pridame pred plnenim kolacikov..
  2. Na "Raketky" potrebujeme odštavovač na citron a priesvitnu kuchynskú foliu :-)
  3. V miske zmiesame najprv muku, pr.cukor, van.cukor, stipku soli a preosiaty PDP. Potom pridame spustene maslo/margarin a 1 cele vajce. Vypracujeme mastne, pomerne mäkke, kypré cesto. Následne z cesta odštipkavame rovnaké kusky, z ktorich vygúlame gulky velkosti orecha. Mne vyslo 34 kusov...
  4. No a teraz ideme robit koláčiky.. V prvom rade si naolejujeme vnutrajšok odštavovača. Odstrihneme kusok folie a strčíme ju donutra do otvoru. Dame jednu gulku a palcom ju roztlačime rovnomerne dookola, aby nam vznikla jamka. Poriadne pritlačte o okraje, aby cesto zislo do tych pásikov..
  5. Do jamky vložime cca za lyžičku plnky, vlastne do trištvrťe jamky, nie celkom do plna. Po naplnení, trošku potiahneme foliu z oboch stran, aby nám vykukli okraje cesta a prstom uzavrieme spodok koláčika :-) Nakoniec foliu potiahneme tak, aby koláčik celý vyšiel ;-P No a vzniknu malé "Raketky" lepšie povedané, ich hlavy :-)) Vdaka oleju sa folia lahko šmýka. A takto urobime aj s ostatnymi gulkami :-) Hĺbka zárezov záleží aj od vášho odštavovača, nie všetky su rovnaké :-)
  6. Poukladane na plech s papierom na pečenie, ich dame piect do rury, ktoru sme si uz vopred rozohriali na 190 °C na cca 20 - 25 minut..
  7. Kolaciky upecieme do ružova, nie je dobre, ak sa priliz upecu a vysušia :-) Treba si ich kontrolovat, v prvom rade zo spodu..
  8. Kolaciky bud posypeme praskovym cukrom alebo ich este teple v nom poválame :-)
  9. Robila som aj tak, ze som špice namačala do čokolady a posypala kokosom ;-P ale mozte ich kludne namocit aj do punčovej alebo citronovej polevy. Zalezi aj odtoho, ze aku plnku dáte :-)
  10. Koláčiky v reze.. Plnku si mozte zvolit lubovolnu podla chuti. Koláčiky su vyborne, take rozsypkave :-) a na druhy den mäkkučke ;-)