Rajčiny ako polotovar fotorecept

evusik - fotkaEvusik, 10. septembra 2012 12:27
Ďalšie recepty »

Rajčiny ako polotovar (fotorecept)Foto: evusik

Keď sa nás zima opýta čo sme robili v lete, otvoríme dvere komory a spokojne sa usmejeme :-)

Suroviny

Rajčiny na omáčku:
4 kg
3-4 ks
2 ks väčšia
3-4 ks
4-5 ks
Rajčinová šťava:
Rajčiny vo vlastnej šťave:

Postup prípravy

  1. 1

    RAJČINY NA OMÁČKU, polievku, základ pod mäso a pod. - rajčiny umyjeme, vložíme do väčšieho hrnca a rukami popučíme, tak aby pustili šťavu, pridáme pokrájané jablká, mrkvu, červenú repu, cibuľu a kúsok zeleru. Prikryté varíme až do zmäknutia.

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ponorným mixérom rozmixujeme...

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a prepasírujeme cez sitko

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    plníme do pohárov a zasterilizujeme...

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    alebo privedieme do varu, horúce plníme do pohárov, otočíme hore dnom a zabalíme do deky (tzv.suchý dunst) zabalené necháme celú noc, na druhý deň skontrolujeme či viečka dobre držia a odložíme do komory. Svojho času som takto robievala aj 100 litrov rajčinovej šťavy a nikdy sa mi nepokazila...

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    RAJČINOVÁ ŠŤAVA - ak nemám čas urobím si jednoduchú rajčinovú šťavu, je to typický polotovar, ktorý môžem použiť na polievku, pod mäso, ako nápoj... obsahuje aj zrniečka, niekde mi nevadia a ak mi vadia stačí preliať fľašku cez sitko... umyté rajčiny ponakrajujeme, alebo rukami rozpučíme a varíme spolu s červenou repou do zmäknutia...

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ponorným mixérom rozmixujeme

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a plníme do fliaš... krásnu červenú farbu má z červenej repy... sterilizujeme, alebo dáme do suchého dunstu, bod č.5

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    RAJČINY VO VLASTNEJ ŠŤAVE - používam napr. ako základ omáčky na pizzu, cestoviny - rajčiny si rozdelíme na dve časti, jednu časť zalejeme vriacou vodou a asi po piatich minútach zlejeme a ošúpeme...

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ošúpané rajčiny dáme do pohárov, ja dávam asi do 2/3, ale kľudne môžete dať viac alebo menej

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ostatné rajčiny rozvaríme

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    rozmixujeme a horúce nalejeme na rajčiny vo fľaškách

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    v tomto prípade je lepšie sterilizovať, pretože rajčiny vo fľaškách sú už dávno studené keď ich zalievam horúcou šťavou.. sterilizujeme na 80°C 10 minút.

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist