Foto: evusik
Keď sa nás zima opýta čo sme robili v lete, otvoríme dvere komory a spokojne sa usmejeme :-)
Suroviny
Rajčiny na omáčku: | |
4 kg |
|
3-4 ks |
|
2 ks väčšia |
|
3-4 ks |
|
4-5 ks |
|
|
|
Rajčinová šťava: | |
|
|
|
|
Rajčiny vo vlastnej šťave: | |
|
Postup
-
1
RAJČINY NA OMÁČKU, polievku, základ pod mäso a pod. - rajčiny umyjeme, vložíme do väčšieho hrnca a rukami popučíme, tak aby pustili šťavu, pridáme pokrájané jablká, mrkvu, červenú repu, cibuľu a kúsok zeleru. Prikryté varíme až do zmäknutia.
-
2
Ponorným mixérom rozmixujeme...
-
3
a prepasírujeme cez sitko
-
4
plníme do pohárov a zasterilizujeme...
-
5
alebo privedieme do varu, horúce plníme do pohárov, otočíme hore dnom a zabalíme do deky (tzv.suchý dunst) zabalené necháme celú noc, na druhý deň skontrolujeme či viečka dobre držia a odložíme do komory. Svojho času som takto robievala aj 100 litrov rajčinovej šťavy a nikdy sa mi nepokazila...
-
6
RAJČINOVÁ ŠŤAVA - ak nemám čas urobím si jednoduchú rajčinovú šťavu, je to typický polotovar, ktorý môžem použiť na polievku, pod mäso, ako nápoj... obsahuje aj zrniečka, niekde mi nevadia a ak mi vadia stačí preliať fľašku cez sitko... umyté rajčiny ponakrajujeme, alebo rukami rozpučíme a varíme spolu s červenou repou do zmäknutia...
-
7
ponorným mixérom rozmixujeme
-
8
a plníme do fliaš... krásnu červenú farbu má z červenej repy... sterilizujeme, alebo dáme do suchého dunstu, bod č.5
-
9
RAJČINY VO VLASTNEJ ŠŤAVE - používam napr. ako základ omáčky na pizzu, cestoviny - rajčiny si rozdelíme na dve časti, jednu časť zalejeme vriacou vodou a asi po piatich minútach zlejeme a ošúpeme...
-
10
ošúpané rajčiny dáme do pohárov, ja dávam asi do 2/3, ale kľudne môžete dať viac alebo menej
-
11
ostatné rajčiny rozvaríme
-
12
rozmixujeme a horúce nalejeme na rajčiny vo fľaškách
-
13
v tomto prípade je lepšie sterilizovať, pretože rajčiny vo fľaškách sú už dávno studené keď ich zalievam horúcou šťavou.. sterilizujeme na 80°C 10 minút.
S tou cviklou môžem potvrdiť,že je to super.
@margaretka28 voľakedy som tiež robievala kečup a ten recept bol takmer rovnaký ako ten tvoj a kečup vynikajúci... my máme tohto roku konečne veľa rajčín ale na kečup mi už asi nezostane, tento rok som viac sušila :-)
@medovnicek cvikla neovplyvní chuť, kto nevie, nezistí, že je tam pridaná cvikla... tá sa tam pridáva len kvôli farbe... samotné rajčiny keď rozmixuješ ostanú také pomarančové, ale s cviklou zostane šťava aj po rozmixovaní krásne červená....
aj ja sa chystám ešte na lečo, len musím vystriehnuť dobrú cenu papriky na tržnici :-)