Rajčiny ako polotovar fotorecept

evusik - fotkaevusik, 10. septembra 2012
Rajčiny ako polotovar (fotorecept)
Foto: evusik

Keď sa nás zima opýta čo sme robili v lete, otvoríme dvere komory a spokojne sa usmejeme :-)

Suroviny

Rajčiny na omáčku:
4 kg
3-4 ks
2 ks väčšia
3-4 ks
4-5 ks
Rajčinová šťava:
Rajčiny vo vlastnej šťave:




Postup

  1. 1

    RAJČINY NA OMÁČKU, polievku, základ pod mäso a pod. - rajčiny umyjeme, vložíme do väčšieho hrnca a rukami popučíme, tak aby pustili šťavu, pridáme pokrájané jablká, mrkvu, červenú repu, cibuľu a kúsok zeleru. Prikryté varíme až do zmäknutia.

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ponorným mixérom rozmixujeme...

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a prepasírujeme cez sitko

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    plníme do pohárov a zasterilizujeme...

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    alebo privedieme do varu, horúce plníme do pohárov, otočíme hore dnom a zabalíme do deky (tzv.suchý dunst) zabalené necháme celú noc, na druhý deň skontrolujeme či viečka dobre držia a odložíme do komory. Svojho času som takto robievala aj 100 litrov rajčinovej šťavy a nikdy sa mi nepokazila...

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    RAJČINOVÁ ŠŤAVA - ak nemám čas urobím si jednoduchú rajčinovú šťavu, je to typický polotovar, ktorý môžem použiť na polievku, pod mäso, ako nápoj... obsahuje aj zrniečka, niekde mi nevadia a ak mi vadia stačí preliať fľašku cez sitko... umyté rajčiny ponakrajujeme, alebo rukami rozpučíme a varíme spolu s červenou repou do zmäknutia...

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ponorným mixérom rozmixujeme

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a plníme do fliaš... krásnu červenú farbu má z červenej repy... sterilizujeme, alebo dáme do suchého dunstu, bod č.5

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    RAJČINY VO VLASTNEJ ŠŤAVE - používam napr. ako základ omáčky na pizzu, cestoviny - rajčiny si rozdelíme na dve časti, jednu časť zalejeme vriacou vodou a asi po piatich minútach zlejeme a ošúpeme...

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ošúpané rajčiny dáme do pohárov, ja dávam asi do 2/3, ale kľudne môžete dať viac alebo menej

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ostatné rajčiny rozvaríme

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    rozmixujeme a horúce nalejeme na rajčiny vo fľaškách

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    v tomto prípade je lepšie sterilizovať, pretože rajčiny vo fľaškách sú už dávno studené keď ich zalievam horúcou šťavou.. sterilizujeme na 80°C 10 minút.

    Rajčiny ako polotovar (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

marcy
tak ,tak je to pracné,ale vlastné :o)..... bez chémie,či poškodených plodov
3sandra3
pekný úvod a výborné domáce výrobky ,,, čo je lepšie, ako urobené vlastnými rukami a doma vypestované :-))
margaretka28
Perfektne si to vymyslela.Ja som mala tento rok tiež veľa rajčín a robila som aj kečup,aj šťavu aj lečo.:-)
medovnicek
cviklu v kombinácii s paradajkami som ešte nechutnala, ale nemusí to byť vôbec zlé, recept už mám v kk
evusik
@marcy toto vôbec nie je prácne, toto práveže patrí k tým jednoduchším zaváraninám, žiadne veľké čistenie, len uvariť a rozmixovať :-) ja napr. neznášam zaváranie uhoriek, s tým je strašne veľa roboty...
@margaretka28 voľakedy som tiež robievala kečup a ten recept bol takmer rovnaký ako ten tvoj a kečup vynikajúci... my máme tohto roku konečne veľa rajčín ale na kečup mi už asi nezostane, tento rok som viac sušila :-)
@medovnicek cvikla neovplyvní chuť, kto nevie, nezistí, že je tam pridaná cvikla... tá sa tam pridáva len kvôli farbe... samotné rajčiny keď rozmixuješ ostanú také pomarančové, ale s cviklou zostane šťava aj po rozmixovaní krásne červená....
tatranka
Recept som si uložila,preto že je to pre mňa niečo nové a nové recepty v kuchyni ma lákajú.
malusa
Velmi sa mi recept paci ako pise tatranka nieco nove,vdaka za typ.
danda3
Perfektne nafotený recept @evusik , ja som robila kečup a rajčiny vo vlastnej šťave, ešte by som chcela spraviť lečo. ♥
evusik
ja som kedysi rajčiny zavárala vo veľkom na každý možný spôsob, ale hlavne kečup a šťavu, ale to sme mali velikánsku záhradu... teraz máme malú záhradku a ja sa vytešujem, že môžem aspoň po troche pozavárať a odložiť na zimu....
aj ja sa chystám ešte na lečo, len musím vystriehnuť dobrú cenu papriky na tržnici :-)
naninka1
Ja som toho roku navarila kečup,pretlak,lečo, pomazánky a všetko je v perfektnom poriadku, ale paradajky vo vlastnej šťave sa mi začali kaziť, @evu šik, poradiš mi, kde som urobila chybu, tak som robila ako Ty a aj som sterilizovala.
evusik
@naninka1 keď som si prečítala čo píšeš, bežala som do komory skontrolovať čo robia tie moje :-) našťastie sú v poriadku.... kde sa stala chyba s tvojimi netuším, fakt... ja som tiež robila len tak ako som písala v recepte, ja sterilizujem v hrnci, mám teplomer a toto som dávala na 80°C 10 minút.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia