Pyré s endíviou fotorecept

janger - fotkajanger, 3. januára 2011
Pyré s endíviou (fotorecept)
Foto: janger

Toto je taka holandska klasika. Robievam casto, mame to velmi radi. Myslim, ze endivia (lat. nazov cichorium endivia) je dostat aj na Slovensku, takze Zobraziť celý popisToto je taka holandska klasika. Robievam casto, mame to velmi radi. Myslim, ze endivia (lat. nazov cichorium endivia) je dostat aj na Slovensku, takze mozno to bude pre niekoho z vas taka inspiracia.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1,5 kg
350 g
400 g
30 g
1 dl




Postup

  1. 1

    V troche vody dame varit zemiaky. Pridame sol.

    Pyré s endíviou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dame prazit slaninku, pokrajanu na kocky.

    Pyré s endíviou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravime endiviu.

    Pyré s endíviou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ten spodok je trosku horky, tak ten vzdy odrezem. Dobre umyjeme.

    Pyré s endíviou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Endiviu pokrajame na pasiky. Postupne odstredime v odstredivke, alebo dobre ususime.

    Pyré s endíviou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Syr pokrajame na kocky.

  7. 7

    Do uvarenych a scedenych zemiakov pridame maslo, horuce mlieko a spravime pyre. Potom pridame slaninku, zamiesame. Dame do toho endiviu, dobre premiesame.

    Pyré s endíviou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na koniec pridame syr. Vsetko zamiesame a mozeme papat! Treba pracovat rychlo, aby to bolo horuce. Potom sa syr trosku roztopi a pekne sa natahuje. Ak by to moc vychladlo, moze sa dat na chvilocku do mikrovlnky.

    Pyré s endíviou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kto chce, moze dat na to este nejaku stavu z masa, vypek, ak mate naporudzi. Toto vsak nemusi byt. Preto to ani neuvadzam medzi surovinami. A mne k tomu uz ani maso netreba, je v tom dost tej slaninky a syra. Ale samozrejme, moze sa to jest aj ako priloha. Dobru chut!

    Pyré s endíviou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

janger
@michsamant , je to druh cakanky, myslim, ze to je cakanka strbakova sirokolista, ( orem toho existuje este aj kucerava). Ale vola sa to aj endivia. Netreba si to pomylit s cakankou bielou (to su tie puky), aj na tu som pridala uz nejake recepty.
frezia68
@janger ,veď to môžem nahradiť aj hlávkovým šalátom,nie?Ten je asi jemnejší,alebo čínskou kapustou?Ale nápad dobrý.....inšpiruje :-)
janger
@miska , @frezia , dalo by sa to nahradit aj ladovym salatom. Ten je tiez taky chrumkavejsi. Bude to uz trosku ina chut, ale iste tiez dobre. Myslim, ze normalny hlavkovy salat by v tom dost zmakol (tym teplom). Alebo aj cinska kapusta si udrzi lepsie tu chrumkavost...
zdezda
to je fajn nápad s tým ľadovým šalátom, hneď zajtra to urobím, bude odľahcovací deň, namiesto slaninky vyskúšam dať šunku :-)
julica
Jej, toto by mi chutilo. Myslím, že podobné sa v stredomorí robí s mangoldom
jerica
@janger páči sa mi fajnový recept mňam , vyskúšam, sušičku mám ako ty , len v modrom , bude v zábehu . Ukladám si KK:-))
janger
Dievcata, len vyskusajte, pripadne aj s tym salatikom. @julica , moze byt aj s tym mangoldom, iste tiez dobre! @jerica , tu susicku mam uz strasne davno, zo Slovenska ;-))).
huck
Čakanka - cigoria (Chichorium endivia) - je často nazyvana šalát, aj keď to vobec nie je šalat - je to úplne iný druh , čo je vidno aj latinského mena . Existujú dve základné formy (eskariol a kučeravy kultivar). Hlavná sezóna endivie je od jesene do začiatku jari. Bežne sa používa čerstva a môžeme ju tiež pripravit varenim, alebo dusenim. Vzhľadom na to že ma listy tvrdšej konzistencije a nahorklej chuti, často je používana v zmiešaných šalátoch. Zlepšuje trávenie. V tomto recepte je vhodnejšia lebo je vhodnejšia na termicke spracovanie ako hlavkovy šalat , ktory pod vplyvom tepla celkom zvadne , kym endivia ostane ako česrtva (odolnejšia na teplo ale aj na mraz) .
janger
@huck , poucne :-)! Endivia nie je salat, to viem. V Holandsku je bezne dostat. Pouziva sa okrem surovej aj tepelne spracovana (dusena, varena), ale mne viac chuti takato surova. Ale kedze na Slovensku (ako badam) nie je dostat, preto to chcu niektore dievcata nahradit salatom. To ze hlavkovy salat by zmakol, som tiez pisala. Ale myslim, ze ladovy salat je dobra nahrada...Ten tu chvilku v teplom pyre vydrzi ;-))).
palokuchki
@janger , poznam to je to tu dostat. Mam aj trochu zasadene v zahradke. Ked mi to trochu podrastie, vyskusam tvoj recept.
lucylee
Zaujímavý šalátik, páči sa mi...Šťastný Nový Rok 2011!
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
mne sa to tiež páči urobím z ľadovým šalátom ako radíte dievčatá,ale čo tá sušička hádam nepôjdem kúpiť?
janger
@oco , hahaha, susicku nemusis kupovat, len dobre listky po umyti poutieraj od vody. Inac by to bolo potom take mokre pyre a hned studene...Ja susicku pouzivam aj na susenie salatu, ked robim s nejakym dressingom. Ak je salat dobre suchy, tak potom ten dressing lepsie prilnie. Viem, ze niektori ludia to robia aj tak, ze listky zviazu do utierky do takeho batozka a dobre s tym parkrat zavrtia ;-))).
marianne69
...zajtra bezim kupit endiviu a ked nie kupim ladovy salat,to bude vyborna basta....uz sa tesim:-)
jerica
To ani nehovor , ja tiež budem mať ale polo okruhliny , prijala by som Tvoju , len ten čas sa nedá zastaviť , jediná spravodlivosť "nikdy se nevráti pohádka mládi"
janger
Veru @jerica , mas pravdu... A ty tiez na buduci tyzden? 65? Ak sa nemylim? Bude velka oslava?
jerica
ja mám na Prokopa 65 (hrôza) môj Janko má 18 januára , keď všetko dobre dopadne s operáciou , určite dobre, tak bude mať 69 . Spolu sme 47r.
jerica
tak to máš , pomaly nás dobiehaš, prajem veľa zdravia a spolu na zdravie,pesničku si zaspievaj "čože je to päťdesiatka " Jarka
laurika1
Endivídiu predávajú v kauflande (teda aspoň v tom našom - piešťanskom) :) Netušila som že sa to volá Endivídia :)
janger
@laurika1 , ani ja som nevedela najprv, ako sa to na Slovensku vola :-). Tiez som si to musela vyhladat. Lebo ked som este byvala na Slovensku, vtedy to bolo uplne nezname...Teda aspon je som vtedy o tom nepocula :-). Ale tiez chutna zeleninka. A takto spravena, to je jedno z najoblubenejsich domacich jedal mojej dcery :-).
2010
@janger dik za inspiraciu s endiviou aj ked finalny vyrobok bol pomeneny, skoncila v pyre zemiaky zmiesane s modrou tekvicou daco podobne ako Hokaido preto ta zlta farba ( slanina nebola len vypek z peceneho masa).


janger
@2010 , no ja som prave pridavala tvoje recepty pre @xanadu a ty si pisal toto :-)...No to je ale krasna fotka. Aj to maso vyzera fantasticky. Len rozmyslam, ze preco je modra tekvica zlta :-)))...Nepoznam to, idem googlit. A dakujem za spravu.
ducati
@janger tento recept mi moooc pripomína stamppot :) milujem ho v akejkoľvek forme.. čakanku som sa naučila jesť práve v Holandsku, mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia