Pyré s endíviou (fotorecept)

Autor receptu: janger

Toto je taka holandska klasika. Robievam casto, mame to velmi radi. Myslim, ze endivia (lat. nazov cichorium endivia) je dostat aj na Slovensku, takze mozno to bude pre niekoho z vas taka inspiracia.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V troche vody dame varit zemiaky. Pridame sol.
  2. Dame prazit slaninku, pokrajanu na kocky.
  3. Pripravime endiviu.
  4. Ten spodok je trosku horky, tak ten vzdy odrezem. Dobre umyjeme.
  5. Endiviu pokrajame na pasiky. Postupne odstredime v odstredivke, alebo dobre ususime.
  6. Syr pokrajame na kocky.
  7. Do uvarenych a scedenych zemiakov pridame maslo, horuce mlieko a spravime pyre. Potom pridame slaninku, zamiesame. Dame do toho endiviu, dobre premiesame.
  8. Na koniec pridame syr. Vsetko zamiesame a mozeme papat! Treba pracovat rychlo, aby to bolo horuce. Potom sa syr trosku roztopi a pekne sa natahuje. Ak by to moc vychladlo, moze sa dat na chvilocku do mikrovlnky.
  9. Kto chce, moze dat na to este nejaku stavu z masa, vypek, ak mate naporudzi. Toto vsak nemusi byt. Preto to ani neuvadzam medzi surovinami. A mne k tomu uz ani maso netreba, je v tom dost tej slaninky a syra. Ale samozrejme, moze sa to jest aj ako priloha. Dobru chut!