Pudingovo-karamelové kocky
cukrárka, Monikine torty, 12. júna 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
9 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
1 bal. |
|
60 g |
|
100 ml |
|
Pudingová plnka: | |
1,2 l |
|
400 g |
|
300 ml (asi 9 ks) |
|
200 g |
|
1 bal. |
|
30 g |
|
|
|
Karamelová šľahačka: | |
830 ml |
|
100 g |
|
Na ozdobenie: | |
100 g |
|
Postup
-
1
Do dvoch väčších mís oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do hustej svetlej peny.
- 2
V druhej miske dotuha vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom. K vyšľahaným bielkom pridáme žĺtkovú penu a zľahka premiešame, aby sa obe hmoty spojili. Za stáleho miešania pridáme olej.
- 3
Múku zmiešame s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Zľahka zamiešame do vaječnej hmoty tak, aby zostala nadýchaná. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (30 x 40 cm), špachtľou alebo dlhým nožom uhladíme.
- 4
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 – 15 minút. Ak je cesto na pohľad zvrchu upečené, vyberieme ho z rúry. Necháme úplne vychladnúť.
- 5
Pudingová plnka: Bielky s 200 g kryštálového cukru vyšľaháme dotuha.
- 6
Do hrnca dáme zohriať mlieko s 200 g kryštálového cukru, keď bude mlieko vlažné, pridáme pár kvapiek žltej potravinárskej farby. Do druhej misy nasypeme maizenu a z hrnca prilejeme asi 200 ml teplého mlieka s cukrom a farbou. Dôkladne premiešame. Mlieko s cukrom v hrnci privedieme do varu, prilejeme rozmiešanú maizenu a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Stíšime plameň na minimum, primiešame vanilkový cukor a premiešame. Do vriaceho pudingu naberačkou postupne pridávame vyšľahaný sneh. Za stáleho miešania metličkou spojíme do hladkej hmoty.
- 7
Vychladnutý plát uložíme na plech s vysokým okrajom. Kôrku z plátu pred plnením obrežeme. Na plát nanesieme polovicu ešte teplého pudingu a rovnomerne ho rozotrieme po celej ploche.
- 8
Do druhej polovice uvareného pudingu primiešame preosiate kakao a vymiešame metličkou na hladký krém. Kakaový pudingový krém nanesieme rovnomerne na vanilkovú vrstvu. Zákusok na 2 hodiny vložíme do chladničky.
- 9
Karamelová šľahačka: Do hrnca nasypeme cukor, necháme ho na miernom plameni rozpustiť a asi 7 minút počkáme, kým sa jeho farba nepremení na zlatistú hnedú. Vtedy ku karamelu primiešame 100 ml smotany izbovej teploty a dôkladne spojíme, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Zvyšných 730 ml smotany na šľahanie dotuha vyšľaháme a zľahka primiešame metličkou vychladnutý karamel.
- 10
Karamelovú šľahačku rovnomerne rozotrieme na vychladený zákusok. Na hodinu vložíme do chladničky. Zákusok nakrájame nožom, ktorý najskôr namočíme do horúcej vody. Ozdobíme strúhanou čokoládou.
Tiež karamelový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu