Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Pudingovo-karamelové kocky

Monika Sisková
cukrárka, Monikine torty, 12. júna 2022
Pudingovo-karamelové kocky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
30
porcií
60 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

9 ks
100 g
100 g
200 g
1 bal.
60 g
100 ml
Pudingová plnka:
1,2 l
400 g
300 ml (asi 9 ks)
200 g
1 bal.
30 g
Karamelová šľahačka:
830 ml
100 g
Na ozdobenie:
100 g




Postup

  1. 1

    Do dvoch väčších mís oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do hustej svetlej peny.

  2. 2

    V druhej miske dotuha vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom. K vyšľahaným bielkom pridáme žĺtkovú penu a zľahka premiešame, aby sa obe hmoty spojili. Za stáleho miešania pridáme olej.

  3. 3

    Múku zmiešame s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Zľahka zamiešame do vaječnej hmoty tak, aby zostala nadýchaná. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (30 x 40 cm), špachtľou alebo dlhým nožom uhladíme.

  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 – 15 minút. Ak je cesto na pohľad zvrchu upečené, vyberieme ho z rúry. Necháme úplne vychladnúť.

  5. 5

    Pudingová plnka: Bielky s 200 g kryštálového cukru vyšľaháme dotuha.

  6. 6

    Do hrnca dáme zohriať mlieko s 200 g kryštálového cukru, keď bude mlieko vlažné, pridáme pár kvapiek žltej potravinárskej farby. Do druhej misy nasypeme maizenu a z hrnca prilejeme asi 200 ml teplého mlieka s cukrom a farbou. Dôkladne premiešame. Mlieko s cukrom v hrnci privedieme do varu, prilejeme rozmiešanú maizenu a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Stíšime plameň na minimum, primiešame vanilkový cukor a premiešame. Do vriaceho pudingu naberačkou postupne pridávame vyšľahaný sneh. Za stáleho miešania metličkou spojíme do hladkej hmoty.

  7. 7

    Vychladnutý plát uložíme na plech s vysokým okrajom. Kôrku z plátu pred plnením obrežeme. Na plát nanesieme polovicu ešte teplého pudingu a rovnomerne ho rozotrieme po celej ploche.

  8. 8

    Do druhej polovice uvareného pudingu primiešame preosiate kakao a vymiešame metličkou na hladký krém. Kakaový pudingový krém nanesieme rovnomerne na vanilkovú vrstvu. Zákusok na 2 hodiny vložíme do chladničky.

  9. 9

    Karamelová šľahačka: Do hrnca nasypeme cukor, necháme ho na miernom plameni rozpustiť a asi 7 minút počkáme, kým sa jeho farba nepremení na zlatistú hnedú. Vtedy ku karamelu primiešame 100 ml smotany izbovej teploty a dôkladne spojíme, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Zvyšných 730 ml smotany na šľahanie dotuha vyšľaháme a zľahka primiešame metličkou vychladnutý karamel.

  10. 10

    Karamelovú šľahačku rovnomerne rozotrieme na vychladený zákusok. Na hodinu vložíme do chladničky. Zákusok nakrájame nožom, ktorý najskôr namočíme do horúcej vody. Ozdobíme strúhanou čokoládou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia