Pšeno na kurkume so zeleninou

pupava - fotkapupava, 16. októbra 2014
Pšeno na kurkume so zeleninou
Foto: pupava

Názov (som si vymyslela) prezrádza, že výraznou zložkou bude práve kurkuma a pšeno. Obe majú celý rad priaznivých účinkov, sú veľmi zdravé a chutné. No a zdravá zelenina plná vitamínov nikdy nie je na škodu. Skúste toto zdravé jedlo tiež :) Momentálne som bez fotoaparátu, fotografia je fotená mobilom a za jej kvalitu sa ospravedlňujem.

Suroviny

250 g
 mletá
Zelenina:
1 ks malá
240 g
2 ks
1 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V prvom rade si necháme bokom variť brokolicu, aby sme potom na ňu nezabudli. Pšeno si premyjeme a sparíme vo vriacej vode. Prepláchneme studenou vodou a odkvapkáme. Dáme do hrnca (dajte rovno do väčšieho, budete mať menej riadu) a zalejeme asi 1 a pol násobným množstvom vody a pridáme štipku morskej soli. Varíme na miernom ohni asi 10 minút, priebežne premiešavame.

  2. 2

    Keď sa voda odparí a ostane nám len pšeno, ochutnáme, či už je dosť mäkké. Ak áno, pridáme trochu tekvicového oleja a poriadne premiešame. Odstavíme z ohňa. Pridáme štipku červenej papriky a kurkumu. Ak nie ste na jej chuť zvyknutí, dajte menej, ale zas nebojte sa jej, nehryzie. Všetko spolu poriadne premiešame, pšeno dostane krásnu farbu.

  3. 3

    Zeleninu si nakrájame na malé útvary podľa ľubovôle. V lete zvyknem pridávať aj cuketu, inokedy zas hokkaido. Možností je veľa a práve vďaka kvantu možností je toto jedlo nesmierne skvelé, pretože si ho môžete vyskladať podľa vlastných chutí. Zeleninu primiešame k pšenu, nezabudneme si nakrájať aj brokolicu a tiež ju pridať. Podľa chuti prípadne dochutíme trochou soli či tekvicovým olejom. Dobrú chuť! :)

  4. 4

    Zvyknem podávať s bylinkami, teraz som podávala s rukolou a krémovým balsamicom. Odporúčam!

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
Pekný recept, akurát keď varíš pšeno, nemusíš ho premiešavať, kľudne ho dus ako ryžu, ja teda dávam na hrnček pšena dva hrnčeky vody a dusím 15 minút. A tiež som ho prestala sparovať horúcou vodou, dám na sitko a premyjem vodou, nikdy ešte nebolo horké. Ja som si ho v poslednom čase veľmi obľúbila, robievam si ho ráno na sladko s ovocím, zasýti a nie je mi po ňom ťažko.♥
@danda3 , áno, raz som skúsila nepremiešať a prihorelo mi :D možno je chyba vo mne, možno v hrnci, ale odvtedy vždy radšej premiešam :) neubudne zo mňa a srdce mám na mieste
To asi bude chyba v hrnci, ja robím v panvici teflonovej, takže tam sa krásne urobí a neprihorí, chyba v Tebe nebude, si šikulka, takto variť v Tvojom veku.♥

Pridaj komentár k receptu: