Pšenično-ražný zemiakový chlieb fotorecept

boise - fotkaboise, 18. februára 2014
Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept)
Foto: boise

Som fanúšikom kváskových chlebov, ale občas sa mi stane, že kvások zabudnem vytiahnuť z chladničky a chlieb doma chýba. Pre tento prípad mám doma Zobraziť celý popisSom fanúšikom kváskových chlebov, ale občas sa mi stane, že kvások zabudnem vytiahnuť z chladničky a chlieb doma chýba. Pre tento prípad mám doma vždy sušené droždie a pečiem práve tento chlieb.

90 minút
príprava
60 minút
na 250 °C

Suroviny

400 g
150 g
7 g
3 ks
320 ml
1 ČL
2 ČL
1 ČL
1 PL
2 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a nastrúhame. Všetky ingrediencie nasypeme do misky. Pridáme vodu a miesime ručne (aspoň 15 minút), alebo robotom (cca 10 minút).

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vymieseného cesta vymodelujeme okrúhly bochník a dáme kysnúť na teplé miesto. Nádobu pevne zatvoríme vrchnákom.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po polhodine cesto vyklopíme na pomúčenú podložku (na pomúčenie používam polohrubú múku). Rukou ho jemne roztlačíme na štvorec a preložíme zdola nahor, a z jednej strany na druhú.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opäť slabo zatlačíme rukou, aby sa jemne roztiahol. Každý roh cesta zoberieme a vtlačíme do stredu. Keď sú všetky rohy hotové, zopakujeme to ešte raz (obrázok 3) a následne cesto uzavrieme preložením na polovicu (zdola nahor - obr.4).

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto vzniknutý bochník otočíme skladancami na spodok a oboma rukami ho točíme na podložke, kým opäť nie je okrúhly. Znovu uzavrieme do misky a necháme 30 minút kysnúť.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 30tich minútach zopakujeme body 3 a 4. Vzniknutý bochník teraz nemeníme na okrúhly (ale ak chcete okrúhly chlieb tak kľudne), ale ho jemne rozváľame na váľok.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme kysnúť do ošatky, alebo ak ju nemáte, tak na plech vystlatý papierom na pečenie. Prípadne keď chcete okrúhly chlieb a tvarovali ste ho predtým do kruhu, dá dať do väčšieho cedníka pomúčená utierka, a bochník môže dokysnúť tam.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Na dno rúry dajte starý pekáč, do stredu dajte vyhriať veľký pekáč, na ktorom sa chlieb bude piecť. Po cca ďalších 30tich minútach odpočinku v ošatke (na plechu/v cedníku) je chlieb pripravený na pečenie.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z rúry vytiahnite horúci plech, dajte naň papier na pečenie a opatrne naň vyklopte chlieb z ošatky/cedníka. Ak chlieb kysol na plechu vystlatom papierom na pečenie, tak na horúci pekáč prešuchnite chlieb aj s papierom. Môžte ho narezať, aby nepraskol. Pracujte čo najrýchlejšie. Chlieb na horúcom plechu vložte do rúry a do starého pekáča, ktorý ste na dali na dno rúry nalejte cca 2dcl vody. Rúru hneď zavrite. Po 10tich minútach stiahnite teplotu na 200 stupňov, po ďalšej polhodine dopekajte na 180.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Za necelú hodinu je chlieb hotový. O tom, že je upečený sa presvedčíte tak, že mu poklopkáte po "bruchu" :) Ak znie duto, je hotový. Necháme vychladnúť na mriežke a vychutnávame. Dobrú chuť.

    Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

eviana
Krásny chlebík si upiekla... tiež je u nás obľúbený - ja som sa zatiaľ ku kváskovým neprepracovala :)
marianne
umelecke dielo sa ti podarilo,je dokonaly aj na mriezke,aj v reze...
boise
Ďakujem za pochvaly, som naň patrične hrdá a výhoda je tá, že sa neomylne vždy podarí ;) @julica narezávala som nožom ;)
kimlo
Ja chlieb narezavam tym vysuvnym zalamovacim nozikom, je ostry ako ziletka a vuborne sa nim narezava...
2x anan a janger
pusta
nádherný chlieb, bezkonkurenčný za 5*****
ešte otázka: máš elektrický krájač na chlieb?
krásne pravidelné krajce :-)
perfektná fotografia.
anina6
no tak tomu sa povie ukážkový excelentný chlebík, @boise si veľmi šikovná. tiež si pečiem doma chlieb aj pečivo, rada vyskúšam tvoj recept.
boise
@pusta dakujem, nemam elektricky krajac (preto je taky zubaty aj ked rovnomerny ) :)
pusta
@boise , si šikovná veľmi, ja tak krásne pravidelne rukou neviem odkrojiť chlieb, zubatý ho mám tiež od pílkového noža a viac ako ty :-)
ešte otázka: koľko ťa vyšla tá ošatka a kde si ju kúpila?
boise
@pusta objednavala som tu:  www.osatky.szm.com/index1.html...
, stala ma malo cez 12 eur aj s postou...samotna osatka nieco cez 6, platenko 2.50 tusim a 4 eura za postovne - dobierka. Cena osatky zalezi od velkosti, tato je na 1.35kg chlieb. Lepsie je asi zavolat si, lebo ja som pisala mail, po tyzdni mi poslal cennik, napisala som mu, ze teda prosim si a ostalo ticho...a po mesiaci ticha dosla osatka :)
elixir
Výborný, na taký si aj trúfnem hádam :)
katka78
Už som upiekla veľa chlebov, vyskúšala viac receptov (baví ma to prestriedavať a skúšať nové) a tento už je tiež na zozname tých, čo najbližšie vyskúšam. Krásne sa ti vydaril a postup je veľmi dobre napísaný, zrozumiteľne.
brambora
najkrajsi chleba aky som kedy videla... si velmi sikovna... ja som akurat dnes piekla chlieb od @lucietta , ten bez prace :D a vydaril sa... tento je s kopou prace, ale stoji za to.
brambora
a este otazka :D stalo by sa nieco keby som tam nedala ocot??? lebo ja ho nemozem ani len citit vo vzduchu, hned mi skacu zimomriavky z neho. :D
boise
@brambora nic sa nestane, akurat nebude taky "pruzny" a jemny...ale garantujem ti ze ho tam necitit ;)
alka72
aj mne sa tvoj chlebik veelmi paci,ukladam do KK ,vyskusam :)
havino
ale je krásny, dokonalý, nádherný, máš byť na čo pyšná, ja narezávam žiletkou a ošatky mám tiež od pána Dzvoníka, ja som v piatok napísala mail a v utorok ošatky doma boli
lusinkab
Tak tento je nadherny chlebik. Urcite vyskusam urobit a dufam, ze sa podari tak krasne ako tebe :)
kimlo
Mám tu cenník čo mi poslali:

ovalna ošatka 1,20kg----------6,63.-€
okruhla ošatka 1,50kg---------7,30.-€
Poštovné 3,90,-€

S pozdravom Dzvoník.
boise
@kimlo no ja mam na 1,35kg chlieb a kupovala som pred cca 3/4rokom...a to platno sa kupuje zvlast, to ti nenapisal :-/ Inak daju sa kupit osatky aj v baumaxe, take z tej travy pletene, su tiez super, aj okruhle, aj ovalne ;) A odporucam radsej na 1,5kg chlieb, ja sice peciem kilove chleby, aj tento ma tolko, ale cez tu moju osatku vyskocil riadne :)
boise
@kimlo no ja mam na 1,35kg chlieb a kupovala som pred cca 3/4rokom...a to platno sa kupuje zvlast, to ti nenapisal :-/ Inak daju sa kupit osatky aj v baumaxe, take z tej travy pletene, su tiez super, aj okruhle, aj ovalne ;) A odporucam radsej na 1,5kg chlieb, ja sice peciem kilove chleby, aj tento ma tolko, ale cez tu moju osatku vyskocil riadne :)
sany11
Krásny chlebík,perfektné foto spracovanie 5*****
ivah
Boise@ , používaš tento postup aj na kváskový chlieb? Ja pečiem väčšinou vo forme, a keď som robila bochník, tak len tak, ako prišlo. :-D Toto by určite stálo za vyskúšanie.
olinka12
Paráda chlebík sa mi veľmi páči určite ho vyskúšam. Pečiem chlebík často, ale v piecke.
boise
@ivah ano, co sa tyka tvarovania a prace s cestom tak uz ano, akurat tam su dlhsie casove intervaly...vsak vieme ;)
ailuj82
Tak upečený. Dala som o trochu menej vody, ale aj tak bol riedky, sa mi na plechu trochu rozvalil :) Ale nevadí, je mäkkúčky vo vnútri ako vata :)
boise
@ailuj82 to s tou vodou je pre mna stala zahada, niekedy je jej malo, niekedy vela...zalezi to asi od kvality muky :) som rada ze si si poradila ;) prajem dobru chut
ailuj82
Vďaka :) Voda záleží aj od zemiakov, určite nedáš vždy rovnako veľké :)
Som mala cesto také redšie, ale ved som išla podľa receptu :) Nabudúce budem vedieť, že cesto nemá byť také riedke :)
katka78
Ďalší výborný chlieb do mojej zbierky! Ďakujem @boise veľmi pekne za recept! Chlebík vonia a chutí skvele, síce som tam prepašovala zo 50g špaldovej celozrnnej múky, ale inak som recept dodržala.
Aj ošatky sú už objednané, teším sa kedy prídu.. no ako málo mi stačí k radosti ;-)


boise
@katka78 ten sa krásne podaril :) Pomer múk a ich druh mením aj ja podľa nálad a toho čo mám aktuálne doma :) Som rada že chutil, prajem pekný deň ;)
sovka62
Pokúšala som sa pridať obrázok, nedarí sa mi.
Tak si ma napašmala, že som sa ráno vybrala do Baumaxu hľadať ošatku. Nemali, ale našla som košík, ktorý síce nemal úplne správny tvar, ale veľkosť a materiál sa mi zdali vyhovujúce, tak som ho vzala a išla domov piecť. Recept som dodržala do bodky, len som chlieb pred vložením do rúry potrela vodou, lebo tak to robila starká, mama i pekár, ku ktorému sme nosili piecť vykysnutý chlieb, keď sme už bývali v Petržalke a nemali sme pec.
Teplotu pečenia som sa snažila prispôsobiť mojej teplovzdušnej rúre, ubrala som o 20 stupňov a dobu pečenia skrátila o tretinu. Tá teplota bola asi ešte privysoká, chlebík nie je celkom vypečený, ale napriek tomu výborný, mäkučký, vláčny, cítiť v ňom chuť ražnej múky, skrátka som naozaj spokojná. teploty som si poznačila, ešte ich trošku znížim a verím, že ten ďalší bude úplne dokonalý.
Ďakujem za recept.
boise
@sovka62 jeeej to mam radost ze sa podaril :) tie osatky som v baumaxe videla niekedy koncom leta, mali ich medzi tymi doplnami do domacnosti, nedaleko pokladni :) ale aj dobry kosik posluzi rovnako ;) skoda ze sa neda pridat foto, ale verim ze sa vydaril :)
luss44
@boise , dnes som vyskúšala Tvoj chlebík a musím povedať, že chuťovo je zatiaľ najlepší, aký som doteraz upiekla. Piekla som ho vo vyhriatom pekáči prikrytý 35 min., posledných 10 min. odokrytý. Vďaka za rcp.
gabriele
krasny chlebik a perfektne nafoteny...odporucam ho vyskusat...aj u nas je tento najoblubenejsi...peciem ho ale podla sposobu na "nemieseny chlieb"...zda sa mi to jednoduchsie :)
katka78
Ošatky som vďaka info v diskusii objednala u p. Dzvoníka z Ingemaplus. Komunikácia bezproblémová, rýchla a prišli mi do týždňa. Ďakujem za info! Bola som ich predtým hľadať aj v Baumaxe na Bajkalskej, ale nenašla som, len rôzne košíčky.
redakcia
@kukulienka71 , komentár od @pipinulka bol vymazaný, preto bol vymazaný aj ten Váš - naň reagujúci - keďže už bol neadekvátny.
@obor123 zrejme videl ešte komentár od @pipinulka v najnovších komentároch - ale pod receptom už tento komentár v tom čase nebol.
Zhrnutie: Komentár od @pipinulka bol vymazaný pre urážlivosť. Všetky naň reagujúce komentáre boli taktiež vymazané.
boise
@jerica ja vobec netusim o co ide, teraz som po dvoch tyzdnoch zapla varechu ;) a zrejme uz boli komenty vymazane...
boise
aha, nuz redakcia vysvetlila, je mi luto ze tu bol taky koment...vobec som si to nevsimla, asi mi zas hadze upozornenia do spamov :( ospravedlnujem sa, keby som videla nieco take tak urcite poprosim redakciu o vymazanie
kukulienka71
@redakcia ,ďakujem za vysvetlenie. @jerica ,ten koment som našla aj ja náhodou,ked som si zadala do vyhľadávača @pipinulka ,aby som videla,čo je zač,kedže tu kazí vzduch nadávkami,tak som to tu našla...nebolo to pridané dávno,nezapamätala som si kedy to sem dala,ale zdá sa mi,že 8.marca2014.@boise to asi nemala šancu vidieť,kedže tu dlho nebola.
didiana55555
ahoj,pielka som tvoj chlebik,bol super ale taka otazocka,ta doba a teplota pri peceni ja som mala ten chlebik strasne tmavy nemohla by som tu teplotu znizit?ale chutovo fakt supeeeer:)
boise
@didiana55555 teplotu prvych 10 minut neznizuj, je dolezita...potom rob ako uznas za vhodne, kludne experimentuj, vsak kazda rura pecie inak ;)
beatacsontosova
včera som sa tešila na večer strávený pri dobrej knihe, reku piecť mi netreba, však drahý zahlásil, že chlieb na večeru nebude jesť, tak mám akurát na dnes a večer potom zamiesim. no ja som mienila, môj drahý menil. na večeru zmlajzol 3 krajce chleba a na dnes ostal jeden malý krajec - holt, nepostačí ani na raňajky. tak som prosím pekne zamiesila tento chlebík (mala som ho v merku už dlhšie), namiesto varených zemiakov som dala surové (sa mi nechcelo čakať kým sa uvaria a vychladnú), šupla som nejakú tú hrsť špaldovej hladkej múky (priznávam bez mučenia, som na nej závislá) namiesto obyčajnej hladkej, tentokrát som odolala kadejakému "bordelu" (rozumej semiačka od výmyslu sveta) a nechala brblať, odbehla som si do fitka, keď som sa vrátila bol krásne vykysnutý, tak som ho poprekladala, piekla som v jenskej mise. cestíčko mi vykyslo nádherne, už som sa bála, že mi vylezie z misy, dala som ho piecť a už iba chodila okolo neho, trošku viac mi chytil vršok, piekla som 10 min na 230 a cca 20 min na 200, potom som dala iba 180 kým chytil kôrku, tá špalda mi robí pri chlebíkoch neplechu - trošku viacej chytá. včera som na to zabudla, nabudúce bude lepšie. aj tak je vynikajúci, už som zožrala 2 krajce na raňajky, drahý si tiež pýtal väčšie raňajky - mimochodom včera som ho od horúceho chleba hnala, bol by schopný si z neho odkrojiť. chlebík je naozaj krásny, nadýchaný, vláčny, jedna báseň. jednoznačne som nerobila naposledy :-)
opicka94
Je výborný! Tenká kôrka, ale chrumkavá, mäkkučký, vláčny... cesta som urobila trošku viac a rozdelila som ho na tri menšie chlebíky - jeden presne podľa receptu, jeden pizzový a do tretieho som pridala rôzne semienka... Všetky boli super :) Ďakujem za perfektný recept! :)
luss44
rada pripomeniem tento skvelý chlebík, včera som ho opäť piekla so špaldovou a ražnou múkou. To prekladanie cesta využívam pri všetkých chleboch, osvedčilo sa mi.
kukulienka71
napriek svojim predošlým slovám sa mi po vyskúšaní prácny vôbec nezdá:-) Úplne všetko som robila podľa receptu, len som použila miesto sušeného čerstvé droždie 20g. Chlieb pečený včera je dnes ešte kvalitnejší, ocot necítiť vôbec. Kysol mi v širšej mise, praskol už vtedy, nebolo čo narezávať. O dôvod viac kúpiť si konečne vhodnú ošatku:-) Ďakujem za postup prekladania, recept určite odporúčam aj iným.


andie29
Ahojte, idem vyskusat, ja som stihla urobit dva kvaskove, prvy mi vysiel, druhy ostql ako placka, nevykysol, neviem, kde som urobila chybu, tak idem skusit urobit tento chlebik.
Chcem sa i opytat, je rozdiel medzi raznou mukou chlebovou a klasickou raznou mukou?
Dakuuem za odpoved.
sverca
@pusta (18.2.2014 18:18)
Děkuji za vzorně odvedeny recept
Právě jsem na něj zadelala a protože je hluboká noc, nechávám ho kynout v chladnu do rána. Uvidíme co se stane. U komentářů postrádám vlastní zkusenost, všichni jen peji ódy na fotky, ale nedozvím se ak se povedl jim.
sverca
@sverca (18.3.2022 02:51)

Omlouvám se, teď jsem našla dostatek komentářů s poznatky a zkušenostmi. Taky jsem si uvědomila, že jsem na Varechu náhodou narazila hodně pozdě, ale jsem ráda, děkuji za zajímavé recepty a zdravím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia