Foto: boise
Som fanúšikom kváskových chlebov, ale občas sa mi stane, že kvások zabudnem vytiahnuť z chladničky a chlieb doma chýba. Pre tento prípad mám doma Zobraziť celý popisSom fanúšikom kváskových chlebov, ale občas sa mi stane, že kvások zabudnem vytiahnuť z chladničky a chlieb doma chýba. Pre tento prípad mám doma vždy sušené droždie a pečiem práve tento chlieb.
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a nastrúhame. Všetky ingrediencie nasypeme do misky. Pridáme vodu a miesime ručne (aspoň 15 minút), alebo robotom (cca 10 minút).
-
2
Z vymieseného cesta vymodelujeme okrúhly bochník a dáme kysnúť na teplé miesto. Nádobu pevne zatvoríme vrchnákom.
-
3
Po polhodine cesto vyklopíme na pomúčenú podložku (na pomúčenie používam polohrubú múku). Rukou ho jemne roztlačíme na štvorec a preložíme zdola nahor, a z jednej strany na druhú.
-
4
Opäť slabo zatlačíme rukou, aby sa jemne roztiahol. Každý roh cesta zoberieme a vtlačíme do stredu. Keď sú všetky rohy hotové, zopakujeme to ešte raz (obrázok 3) a následne cesto uzavrieme preložením na polovicu (zdola nahor - obr.4).
-
5
Takto vzniknutý bochník otočíme skladancami na spodok a oboma rukami ho točíme na podložke, kým opäť nie je okrúhly. Znovu uzavrieme do misky a necháme 30 minút kysnúť.
-
6
Po 30tich minútach zopakujeme body 3 a 4. Vzniknutý bochník teraz nemeníme na okrúhly (ale ak chcete okrúhly chlieb tak kľudne), ale ho jemne rozváľame na váľok.
-
7
Dáme kysnúť do ošatky, alebo ak ju nemáte, tak na plech vystlatý papierom na pečenie. Prípadne keď chcete okrúhly chlieb a tvarovali ste ho predtým do kruhu, dá dať do väčšieho cedníka pomúčená utierka, a bochník môže dokysnúť tam.
-
8
Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Na dno rúry dajte starý pekáč, do stredu dajte vyhriať veľký pekáč, na ktorom sa chlieb bude piecť. Po cca ďalších 30tich minútach odpočinku v ošatke (na plechu/v cedníku) je chlieb pripravený na pečenie.
-
9
Z rúry vytiahnite horúci plech, dajte naň papier na pečenie a opatrne naň vyklopte chlieb z ošatky/cedníka. Ak chlieb kysol na plechu vystlatom papierom na pečenie, tak na horúci pekáč prešuchnite chlieb aj s papierom. Môžte ho narezať, aby nepraskol. Pracujte čo najrýchlejšie. Chlieb na horúcom plechu vložte do rúry a do starého pekáča, ktorý ste na dali na dno rúry nalejte cca 2dcl vody. Rúru hneď zavrite. Po 10tich minútach stiahnite teplotu na 200 stupňov, po ďalšej polhodine dopekajte na 180.
-
10
Za necelú hodinu je chlieb hotový. O tom, že je upečený sa presvedčíte tak, že mu poklopkáte po "bruchu" :) Ak znie duto, je hotový. Necháme vychladnúť na mriežke a vychutnávame. Dobrú chuť.
@julica zeby nozom? :-)
ešte otázka: máš elektrický krájač na chlieb?
krásne pravidelné krajce :-)
perfektná fotografia.
ešte otázka: koľko ťa vyšla tá ošatka a kde si ju kúpila?
, stala ma malo cez 12 eur aj s postou...samotna osatka nieco cez 6, platenko 2.50 tusim a 4 eura za postovne - dobierka. Cena osatky zalezi od velkosti, tato je na 1.35kg chlieb. Lepsie je asi zavolat si, lebo ja som pisala mail, po tyzdni mi poslal cennik, napisala som mu, ze teda prosim si a ostalo ticho...a po mesiaci ticha dosla osatka :)
ovalna ošatka 1,20kg----------6,63.-€
okruhla ošatka 1,50kg---------7,30.-€
Poštovné 3,90,-€
S pozdravom Dzvoník.
Som mala cesto také redšie, ale ved som išla podľa receptu :) Nabudúce budem vedieť, že cesto nemá byť také riedke :)
Aj ošatky sú už objednané, teším sa kedy prídu.. no ako málo mi stačí k radosti ;-)
Tak si ma napašmala, že som sa ráno vybrala do Baumaxu hľadať ošatku. Nemali, ale našla som košík, ktorý síce nemal úplne správny tvar, ale veľkosť a materiál sa mi zdali vyhovujúce, tak som ho vzala a išla domov piecť. Recept som dodržala do bodky, len som chlieb pred vložením do rúry potrela vodou, lebo tak to robila starká, mama i pekár, ku ktorému sme nosili piecť vykysnutý chlieb, keď sme už bývali v Petržalke a nemali sme pec.
Teplotu pečenia som sa snažila prispôsobiť mojej teplovzdušnej rúre, ubrala som o 20 stupňov a dobu pečenia skrátila o tretinu. Tá teplota bola asi ešte privysoká, chlebík nie je celkom vypečený, ale napriek tomu výborný, mäkučký, vláčny, cítiť v ňom chuť ražnej múky, skrátka som naozaj spokojná. teploty som si poznačila, ešte ich trošku znížim a verím, že ten ďalší bude úplne dokonalý.
Ďakujem za recept.
@obor123 zrejme videl ešte komentár od @pipinulka v najnovších komentároch - ale pod receptom už tento komentár v tom čase nebol.
Zhrnutie: Komentár od @pipinulka bol vymazaný pre urážlivosť. Všetky naň reagujúce komentáre boli taktiež vymazané.
Chcem sa i opytat, je rozdiel medzi raznou mukou chlebovou a klasickou raznou mukou?
Dakuuem za odpoved.
Děkuji za vzorně odvedeny recept
Právě jsem na něj zadelala a protože je hluboká noc, nechávám ho kynout v chladnu do rána. Uvidíme co se stane. U komentářů postrádám vlastní zkusenost, všichni jen peji ódy na fotky, ale nedozvím se ak se povedl jim.
Omlouvám se, teď jsem našla dostatek komentářů s poznatky a zkušenostmi. Taky jsem si uvědomila, že jsem na Varechu náhodou narazila hodně pozdě, ale jsem ráda, děkuji za zajímavé recepty a zdravím.