Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: boise
Som fanúšikom kváskových chlebov, ale občas sa mi stane, že kvások zabudnem
vytiahnuť z chladničky a chlieb doma chýba. Pre tento prípad mám doma vždy sušené
droždie a pečiem práve tento chlieb.
90 minút príprava |
60 minút na 250 °C |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a nastrúhame. Všetky ingrediencie nasypeme do misky. Pridáme vodu a miesime ručne (aspoň 15 minút), alebo robotom (cca 10 minút).
- Z vymieseného cesta vymodelujeme okrúhly bochník a dáme kysnúť na teplé miesto. Nádobu pevne zatvoríme vrchnákom.
- Po polhodine cesto vyklopíme na pomúčenú podložku (na pomúčenie používam polohrubú múku). Rukou ho jemne roztlačíme na štvorec a preložíme zdola nahor, a z jednej strany na druhú.
- Opäť slabo zatlačíme rukou, aby sa jemne roztiahol. Každý roh cesta zoberieme a vtlačíme do stredu. Keď sú všetky rohy hotové, zopakujeme to ešte raz (obrázok 3) a následne cesto uzavrieme preložením na polovicu (zdola nahor - obr.4).
- Takto vzniknutý bochník otočíme skladancami na spodok a oboma rukami ho točíme na podložke, kým opäť nie je okrúhly. Znovu uzavrieme do misky a necháme 30 minút kysnúť.
- Po 30tich minútach zopakujeme body 3 a 4. Vzniknutý bochník teraz nemeníme na okrúhly (ale ak chcete okrúhly chlieb tak kľudne), ale ho jemne rozváľame na váľok.
- Dáme kysnúť do ošatky, alebo ak ju nemáte, tak na plech vystlatý papierom na pečenie. Prípadne keď chcete okrúhly chlieb a tvarovali ste ho predtým do kruhu, dá dať do väčšieho cedníka pomúčená utierka, a bochník môže dokysnúť tam.
- Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Na dno rúry dajte starý pekáč, do stredu dajte vyhriať veľký pekáč, na ktorom sa chlieb bude piecť. Po cca ďalších 30tich minútach odpočinku v ošatke (na plechu/v cedníku) je chlieb pripravený na pečenie.
- Z rúry vytiahnite horúci plech, dajte naň papier na pečenie a opatrne naň vyklopte chlieb z ošatky/cedníka. Ak chlieb kysol na plechu vystlatom papierom na pečenie, tak na horúci pekáč prešuchnite chlieb aj s papierom. Môžte ho narezať, aby nepraskol. Pracujte čo najrýchlejšie. Chlieb na horúcom plechu vložte do rúry a do starého pekáča, ktorý ste na dali na dno rúry nalejte cca 2dcl vody. Rúru hneď zavrite. Po 10tich minútach stiahnite teplotu na 200 stupňov, po ďalšej polhodine dopekajte na 180.
- Za necelú hodinu je chlieb hotový. O tom, že je upečený sa presvedčíte tak, že mu poklopkáte po "bruchu" :) Ak znie duto, je hotový. Necháme vychladnúť na mriežke a vychutnávame. Dobrú chuť.