Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: boise

Som fanúšikom kváskových chlebov, ale občas sa mi stane, že kvások zabudnem vytiahnuť z chladničky a chlieb doma chýba. Pre tento prípad mám doma vždy sušené droždie a pečiem práve tento chlieb.

90 minút
príprava
60 minút
na 250 °C

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a nastrúhame. Všetky ingrediencie nasypeme do misky. Pridáme vodu a miesime ručne (aspoň 15 minút), alebo robotom (cca 10 minút).
  2. Z vymieseného cesta vymodelujeme okrúhly bochník a dáme kysnúť na teplé miesto. Nádobu pevne zatvoríme vrchnákom.
  3. Po polhodine cesto vyklopíme na pomúčenú podložku (na pomúčenie používam polohrubú múku). Rukou ho jemne roztlačíme na štvorec a preložíme zdola nahor, a z jednej strany na druhú.
  4. Opäť slabo zatlačíme rukou, aby sa jemne roztiahol. Každý roh cesta zoberieme a vtlačíme do stredu. Keď sú všetky rohy hotové, zopakujeme to ešte raz (obrázok 3) a následne cesto uzavrieme preložením na polovicu (zdola nahor - obr.4).
  5. Takto vzniknutý bochník otočíme skladancami na spodok a oboma rukami ho točíme na podložke, kým opäť nie je okrúhly. Znovu uzavrieme do misky a necháme 30 minút kysnúť.
  6. Po 30tich minútach zopakujeme body 3 a 4. Vzniknutý bochník teraz nemeníme na okrúhly (ale ak chcete okrúhly chlieb tak kľudne), ale ho jemne rozváľame na váľok.
  7. Dáme kysnúť do ošatky, alebo ak ju nemáte, tak na plech vystlatý papierom na pečenie. Prípadne keď chcete okrúhly chlieb a tvarovali ste ho predtým do kruhu, dá dať do väčšieho cedníka pomúčená utierka, a bochník môže dokysnúť tam.
  8. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Na dno rúry dajte starý pekáč, do stredu dajte vyhriať veľký pekáč, na ktorom sa chlieb bude piecť. Po cca ďalších 30tich minútach odpočinku v ošatke (na plechu/v cedníku) je chlieb pripravený na pečenie.
  9. Z rúry vytiahnite horúci plech, dajte naň papier na pečenie a opatrne naň vyklopte chlieb z ošatky/cedníka. Ak chlieb kysol na plechu vystlatom papierom na pečenie, tak na horúci pekáč prešuchnite chlieb aj s papierom. Môžte ho narezať, aby nepraskol. Pracujte čo najrýchlejšie. Chlieb na horúcom plechu vložte do rúry a do starého pekáča, ktorý ste na dali na dno rúry nalejte cca 2dcl vody. Rúru hneď zavrite. Po 10tich minútach stiahnite teplotu na 200 stupňov, po ďalšej polhodine dopekajte na 180.
  10. Za necelú hodinu je chlieb hotový. O tom, že je upečený sa presvedčíte tak, že mu poklopkáte po "bruchu" :) Ak znie duto, je hotový. Necháme vychladnúť na mriežke a vychutnávame. Dobrú chuť.