Prekladanec fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 28. novembra 2015
Prekladanec (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept som odsledovala na TV1,v relácii pani K.Magálovej.Recept sa mi zapáčil a kým som si dobre pamätala postup,tak som ho dnes zrealizovala.Určite túto reláciu Zobraziť celý popisRecept som odsledovala na TV1,v relácii pani K.Magálovej.Recept sa mi zapáčil a kým som si dobre pamätala postup,tak som ho dnes zrealizovala.Určite túto reláciu veľa vareškáriek sleduje,takže ste recept videli No chcela by som vás len ubezpečiť,keďže som sa presvedčila na vlastnom jazýčku,že recept je naozaj chutný. Gramáž je dobrá,len na budúce pridám asi o trochu viac tvarohu. Málinko ingrediencii do plnky som si už vylepšila sama.

25 minút
príprava
35 minút
na 200-170 °C

Suroviny

500 g
1 ks
200 g
Orechová plnka:
100 g
0,5 dcl
1 pl
1/2 balíčka
Tvarohová plnka:
125 g
1 pl
1/2 balíčka
1 čl
štipka
1 hrsť
Maková plnka:
100 g
1 dcl
1 pl
1/2 balíčka
štipka
1 čl




Postup

  1. 1

    Na plnky si pripravím ingrediencie.Pomletý mak,orechy a hrúdkový tvaroh.Zasypem ich vanilkovým a kryštálovým cukrom.Pridám škoricu,citrónovú kôru.Do tvarohu dám aj hrozienka.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podľa gramáže zalejem plnky horúcim prevareným mliekom.Nechám vychladnúť.Trochou teplej vody si rozriedim slivkový lekvár,aby sa mi ľahko rozotieral.Nechám všetko vychladnúť.Ináč by sa vám mastné lístkové cesto,pod teplými plnkami topilo.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pomúčenej doske,si vyváľam lístkové cesto.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Je vyváľané asi na hrúbku 3mm.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celý plát natriem slivkovým,rozriedeným lekvárom.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cesto v jednej štvrtine, nanesiem asi 2cm od kraja orechovú plnku.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opatrne preložím-prehnem na slivkovú časť.Nanesiem na túto vrchnú časť ďaľšiu plnku,tvarohovú.Zopakujem.Cesto opatrne prehnem na ďaľšiu potretú časť.Robte to opatrne,aby sa vám plnky nezošuchli.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na túto časť nanášam poslednú plnku,makovú a prehnem na ňu koniec slivkového cesta,ale z opačnej strany.To je už veľmi jednoduché a ľahučké.Cesto sa mi pekne podľa potreby minulo na plnky.Neostal mi žiaden voľný kus.Dobre som si to vyrátala.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tak je koláč uzavretý.boky sa snažím zatlačiť do spodu,aby plnka nevytekala,nevychádzala von z cesta.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prenesiem koláč do pekáča,na pečiacu fóliu.Potriem rozšľahaným vajíčkom.Po vrchu koláča urobím asi 1,5cm zárezy.Tak sa vám koláč skôr prepečie a upečený sa bude dobre v zárezoch krájať.Chutný koláčik,ktorý pripomína koláč " Štedrák " len je s ním oveľa menej práce.Myslím,že ho dostatočne nahradí.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Koláč pečiem vo vyhriatej trúbe na 200 0C asi 1O minút.Potom teplotu prepnem a pečiem ďaľších 15-20 minút na 170 0C.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Chutný koláč,ktorý chuťou pripomína "Štedrák" len je s ním o veľa,o veľa, menej práce.

    Prekladanec (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

braxi
Tatranka - krásne spracovaný recept...videla som to aj ja v TV a uvedomila som si že, aby bol tvaroh v strede, treba ho dať prvý /neviem prečo chcem mať tvaroh v strede :o)/ ďakujem, že si pridala tento recept a ešte k tomu tak krásne spracovaný...
torticka
Tvojmu receptu som dávala 5 hviezdičiek, ale dalo mi len 3. Prečo?
radost
ja som to tiež videla..mala som pocit,že to cesto bolo po upečení v strede "blatové"..tebe @tatranka verím-prosím-prepieklo sa cesto pod plnkami dobre..je to chutné..nie blato..??
bo tá jednoduchosť ma láka..no muž má rád len krehké lístkové..nezje "blato"..preto prosím o info..
si stále akčná žienka..
dokonalá..:-)
dzejsik
akurát tento týždeň mi mamka doniesla z práce recept na tento prekladaný závin a vďaka tebe to už mám aj pekne s fotopostupom :) vydaril sa ti krásne ;) 5*
tatranka
@radost odpovedám najprv tebe na tvoj dotaz.
Veľmi som sa bála receptu a hlavne spracovania lístkového cesta.Tiež sa mi zdalo,že pani Magálová to cesto nemá dostatočne prepečené.Rolovať lístkové cesto je veru risk.No asi som sa len mýlila.Ja som ho vyváľkala na tenučko,/ myslím že oveľa tenšie ako odporúčala,/no bála som sa mazľavej masy vo vnútri.Predsa sú tam tri hrubé plnky,plus lekvár.Pýtaš sa na lístkovanie.
Ono sa ani nemá ako lístkovať,práve preto,že je tenučké.
No môžem povedať,že cesto je vo vnútri prepečené a nie mazľavé.
Tiež som uvažovala na kysnutom ceste,no najprv som chcela zachovať autenticitu receptu.S priateľkou na Facebooku sme sa dohodli,že ona upečie z kysnutého cesta a ja z lístkového.Aby sme spoznali rozdieľ.No jej to asi časovo nevyšlo,lebo ona ho nerobila.Tak neviem odpovedať ani na túto otázku.
@fr ézia áno je to naozaj ohromná náhrada štedráka a s minimálnou prácou, oproti štedrákovému receptu.
@torti čka,nevadí,neviem ako sa ti to stalo.Asi išli do nebíčka na oblohu a tam ma počkajú...
@braxi áno máš pravdu.Tvaroh by mal ísť prvý,alebo posledný,pretože celá veka sa pretočí do- okola.Mne by sa páčilo aj trochu väčšia gramáž tvarohu.
Ďakujem za poučné a aj milé komentáre.
Naša mamka vravievala: Viac hláv,viac vie a viac umu.A otec jej kontroval: Viac hláv: viac kapusty... no čo dodať? Rada som si ich pripomenula,lebo roky ich už niet a stále mám na čo spomínať.
hefa
skúsim tento rok takýto štedrák, lebo roboty pred Vianocami je vždy dosť a aspoň si ušetrím takto trocha času. Ďakujem za návod.
tatranka
@hefa uvidíš ten rozdiel v náročnosti oproti štedráku.A bol Robko koštoval a veru pochválil.Nech sa ti zdarí.Nie je to náročný koláčik a ty si veru šikovnica.
radost
veľká vďaka..@tatranka
áno..lístkovať sa nebude v strede..chápem..
si čestná..úprimná žena..vysoká je v mojich očiach tvoja cena..:-)
afataga
no aky super zlepsovak, len ja ako poznam, isto by sa mi tie plnky kydali kade-tade :-)
1x karen
mesiar50
Máme radi múčniky z lístkového cesta a obzvlášť takéto lahodne vyzerajúce ako sú tvoje.Vďaka za recept a niektorý deň prídu na rad aj u nás.
Kk. + * * * * *
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Máš ho krajší ako Magálová.
jozka2
Vyborny recept.Vdaka,ze si ho tu pridala,zaiste pomoze a podnieti viacero ludi to spravit.Ak cesto nie je mazlave tak to musi byt vyborna harmonia chuti aj farieb.Mozna by nebolo na skodu ho vyskusat s cestom fylo,tenuckym ako na cebureky toto sa netrha a je elasticke.Len tak ma to napadlo mozno to niekto skusi.Jedla som s nim,ale iba tvarohom plnene a bol uzasny.5*
jozka2
Este ma napadlo,ze by nebolo od veci vyskusat s kysnutym cestom,ale nie s obycajnym,ale s tym co pridala sovka tie zaviny.Toto cesto kysnute je ako stvorene na takyto kolac.
tatranka
@rados ť nič by som nedocielila klamstvom.To by bolo pre mňa tu v tejto rubrike o receptoch mínus.Lebo oklamať sa môžeš nechať raz-dva.No už nikdy viac. A ja som tu na Vareche 6 rokov,mrzelo by ma ak by som si urobila zlé meno.Veď naše pseudonymi,sú vlastne značka našej Kvality.Nie meno za ktorá sa môžeme skryť,hoci vo veľa prípadoch je to tak,čo ma aj mrzí.Tak je to ale asi všade.
@atafaga ak dodržíš gramáš,plnky sú pomerne husté a určite by si to zvládla.
@dr si milá.No ja som v pohodlí domova piekla a keď by tu boli kameri.... neviem,neviem ! Juj!
tatranka
@jozka2 tvoje návrhy sú ohromné a podnecujúce.Skús to upiecť ty a budeš nás informovať. Nepoznám cesto fylo.Píšeš že je tenučké.Mňa už potom napadá cesto ťahané na štrúdľu,len neviem,ako by som ho prekladala.No to už zachádzam do fikcii neznámeho.
zuzanka1367
Nádherné! Ja obdivujem Vašu precíznu prácu, trpezlivosť a zručnosť. Teším sa, že opäť pridávate recepty.
bubaya
Človek kuká že prekladanec, a tie fotky, mankote, to zas bude robota na tri hodiny. A ono je to také jednoduché, až je to geniálne. Ktovie, aké by to bolo zo štrúdľového cesta. Štrúdľa tri v jednom. Len neviem, či by to bolo technicky možné, už som sto rokov štrúdľu nerobila. 5 hviezd a šupho do KK, idem si hneď vytlačiť, aby som vedela, čo piecť.
tonicka53
všetka chvála už je napísaná vyššie, tak už len tých 5 * aby pridalo :-)
tonicka53
podarilo sa ! 5 * je pridaných :-) hoci keby sa dalo, tak si zaslúžiš aj viac !
tiginko
výborne sa ti podaril @tatranka , veru lepšie ako Magálovej, tiež som videla to surové cesto uprostred
jerica
@tatranka , videla som v upútavke, teším sa, že si to pridala. Je to zaujímavý a dobrý postup, čo by sa stalo, keby sa pláty cesta ukladali na seba, bez toho prekladania,"cesto, plnka, cesto... "
bol by na celom plechu, krájal by sa na kocky či obdĺžniky, čo povieš . Si šikulka so zlatou vareškou v ruke :-)
stanci11
tak ja sa na Vianoce štedráku určite nedokážem vzdať, sa mi o ňom sníva celý rok, ale tento vylepšovák určite použijem v bežnom čase :) možno potom nebudem mať taký absťák práve na ten origoš štedrák :D
terinka55
Pochvaly už odzneli, a ja sa rada tiež pridávam, máš to za 5*
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
@jerica neprepečie sa ti (nebude sa lístkovať,lebo je mokré).S lístkovým cestom záviny jedine "na múmiu",aj tu na vareche sú recepty.Myslím,že napr. gordonko tu má slaný závin.Treba skúsiť s kysnutým cestom a najlepšie sa pracuje s jogurtovým,je plastické,perfektne drží tvar a dá sa vyvaľkať na tenko.
A tu je Chlapská štrúdľa :)  varecha.pravda.sk/recepty/chlapska-strudla/35745-recept.h...
1x jerica
tatranka
Som rada,že sme všetci zauvažovali,ako by sa dala táto koláčovo-štedráková dobrota aj inač spracovať.
Ono je to to z lístkovým cestom zložité,pokiaľ ni je volné a na povrchu.Preto je jedinečný krémeš a šamrolky,lebo cesto sa pečie osve a len potom plní.
Či uvažujem s ašou pomocou a návrhmi ta,či onak,ostáva mi len poznatok,že to lístkové cesto na stočenie vo vnútri plniek,musí byť tenučké,pokiaľ tam nechcem mať mazľavú hmotu.A to sa mi podarilo.
Cesto bolo prepečené,hoci vo vnútri sa nemá ako lístkovať a teda parádu ani na vrchu neukázalo,preto že bolo tenké.
No chuťovo si zadá zo štedrákom hoci na Vianoce som pekávala pravý štedrák a asi ťažko tak ohromne nahradí !
Ďakujem za komentáriky a podnetné pripomienky.Skúsiť sa dá ozaj asi na viac spôsobov.
Prikladám aj svoj pravý,vianočný štedrák.

kukulienka71
@tatranka , od teba som si zvykla na krásne prezentácie, toto nie je výnimka. Z komentárov mi vychádza, že lístkové cesto sa na takéto druhy koláčov nehodí, pretože jeho prednosť - lístkovanie - sa vlastne nemá ako uplatniť. Asi len, že z hotového cesta je koláč rýchlejšie hotový. Napriek tomu, nápad sa mi veľmi páči, je to niečo nové, praktické. A štedrák máš tiež nádherný!
tatranka
@kukulienka71 je to presne ako píšeš. V kvalite ,prekladanec nemôže konkurovať pravému štedráku,no v chuti mi manžel tvrdil,že jemu rovnako chutí.Len ten pomer práce jedného aj druhého koláča,je neporovnateľný.A ja veru tento rok pečiem namiesto štedráka prekladanec.Len nedám také široké polia plnky,dám užšie a radšej urobím dva záviny.Bude aj krajší / nemám rada veľké koláče/ a budem rýchlejšie hotová A ak manžel nejaký veľký rozdiel necíti tak si ušetrím prácu...
havino
videla som ho piecť v tej relácii a hned som si povedala, toto upečiem, ani ten tenučký plátok nelístkovaného cesta mi vôbec nebude prekážať, pretože zahryznúť do kvalitných plniek, je pre mňa naj kombinácia, vyzerá výborne a verím, že ešte viac chutil
starkamia
dievčata, dnes som ho čítala na feccboku a dala som sa do pečenia. (potrebola som spotrebovať tvaroh) Lenže, 50 ml mlieka na 100 g orechov bolo veľa- riedka plnka, tak som pridala ešte dobrých 60 g orechov a keďže som mala až 250 g tvarohu tak som ho dala celý. A ďalší problém s dĺžkou pečenia, tých uvádzaných 35 min, bolo málo. Závin bol stále svetlý. Tak som ho piekla až 55 min (prvých 10min pri 200°C a potom na 180°C.) Neviem, slabá rúra,alebo som ho veľmi potrela vajíčkom. Z kysnutým cestom nemám problémy a pečeim ho často. (zajtradam vedieť aký je, ak vás nájdem)
starkamia
je vynikajúci. mali sme výborné raňajky. vnútrajšie cestíčko bolo také ako ma "p.Tatranka" na foto.
starkamia
bola som spokojná. vnuci krútili nosom,lebo nemajú radi hrozienka. A syn zase mak. (ťažko všetkým ulahodiť) hlavne že starkému a mne veeeeľmi chutil.
tatranka
Nedá mi,aby som tu neuviedla Prekladanec,ako náhradu Štedráka.Tak ako som spomínala,že ho upečiem na Vianoce,namiesto Štedráka,ktorý som piekla roky,som veru tak urobila.No po po prvom pečení,ktoré som tu na Vareche prezentovala,už som bola múdrejšia.Veď na vlastných chybách sa človek učí.
Z 500 g kúpeného lístkového cesta som už nerobila len jeden závin,ale dva.Vyváľala som ho na tenúčko a aj tú istú veľkosť som mu dopriala.Len šírku som skrátila.Chcela som mať menšie koláčiky.Tak som polia s plnkou robila len na šírku 6 cm.
Postup a ukladanie plnky som dodržala.
Už som pri tomto tenkom ceste nemala obavu,žeby sa mi cesto neprepieklo.Výsledok bol ohromný!
Získala som dva užšie záviny,no estetickejšie.
Pridávam foto a posúďte sami.Ušetrila som kopec času a koláčik je veľmi chutný.


medovnicek
Martuška aj mňa tento recept zaujal v televízore, ale ešte som nemala čas ho vyskúšať, páči sa mi veľmi ten tvoj nápad s dvoma menšími závinami, určite vyskúšam tento tvoj variant:)
tatranka
@medovn ícek už len takto ho budem robiť,ako som uviedla na tejto snímke z cesta z dvoch kusov.Sú úhľadnejšie menšie a akési vkusnejšie.Urob si ho! Je s ním minimálne práce a výsledok je naozaj očarujúci.
andulicek
Ach áno, pozerala som to vtedy a slintala som, teraz pri pohľade na obrázok mám tiež slinu až po zem :D Škoda, že si nemôžem vybrať kúsok




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia