Foto: tatranka
Recept som odsledovala na TV1,v relácii pani K.Magálovej.Recept sa mi zapáčil a kým som si dobre pamätala postup,tak som ho dnes zrealizovala.Určite túto reláciu Zobraziť celý popisRecept som odsledovala na TV1,v relácii pani K.Magálovej.Recept sa mi zapáčil a kým som si dobre pamätala postup,tak som ho dnes zrealizovala.Určite túto reláciu veľa vareškáriek sleduje,takže ste recept videli No chcela by som vás len ubezpečiť,keďže som sa presvedčila na vlastnom jazýčku,že recept je naozaj chutný. Gramáž je dobrá,len na budúce pridám asi o trochu viac tvarohu. Málinko ingrediencii do plnky som si už vylepšila sama.
príprava
na 200-170 °C
Suroviny
500 g |
|
1 ks |
|
200 g |
|
Orechová plnka: | |
100 g |
|
0,5 dcl |
|
1 pl |
|
1/2 balíčka |
|
Tvarohová plnka: | |
125 g |
|
1 pl |
|
1/2 balíčka |
|
1 čl |
|
štipka |
|
1 hrsť |
|
Maková plnka: | |
100 g |
|
1 dcl |
|
1 pl |
|
1/2 balíčka |
|
štipka |
|
1 čl |
|
Postup
-
1
Na plnky si pripravím ingrediencie.Pomletý mak,orechy a hrúdkový tvaroh.Zasypem ich vanilkovým a kryštálovým cukrom.Pridám škoricu,citrónovú kôru.Do tvarohu dám aj hrozienka.
-
2
Podľa gramáže zalejem plnky horúcim prevareným mliekom.Nechám vychladnúť.Trochou teplej vody si rozriedim slivkový lekvár,aby sa mi ľahko rozotieral.Nechám všetko vychladnúť.Ináč by sa vám mastné lístkové cesto,pod teplými plnkami topilo.
-
3
Na pomúčenej doske,si vyváľam lístkové cesto.
-
4
Je vyváľané asi na hrúbku 3mm.
-
5
Celý plát natriem slivkovým,rozriedeným lekvárom.
-
6
Na cesto v jednej štvrtine, nanesiem asi 2cm od kraja orechovú plnku.
-
7
Opatrne preložím-prehnem na slivkovú časť.Nanesiem na túto vrchnú časť ďaľšiu plnku,tvarohovú.Zopakujem.Cesto opatrne prehnem na ďaľšiu potretú časť.Robte to opatrne,aby sa vám plnky nezošuchli.
-
8
Na túto časť nanášam poslednú plnku,makovú a prehnem na ňu koniec slivkového cesta,ale z opačnej strany.To je už veľmi jednoduché a ľahučké.Cesto sa mi pekne podľa potreby minulo na plnky.Neostal mi žiaden voľný kus.Dobre som si to vyrátala.
-
9
Tak je koláč uzavretý.boky sa snažím zatlačiť do spodu,aby plnka nevytekala,nevychádzala von z cesta.
-
10
Prenesiem koláč do pekáča,na pečiacu fóliu.Potriem rozšľahaným vajíčkom.Po vrchu koláča urobím asi 1,5cm zárezy.Tak sa vám koláč skôr prepečie a upečený sa bude dobre v zárezoch krájať.Chutný koláčik,ktorý pripomína koláč " Štedrák " len je s ním oveľa menej práce.Myslím,že ho dostatočne nahradí.
-
11
Koláč pečiem vo vyhriatej trúbe na 200 0C asi 1O minút.Potom teplotu prepnem a pečiem ďaľších 15-20 minút na 170 0C.
-
12
Chutný koláč,ktorý chuťou pripomína "Štedrák" len je s ním o veľa,o veľa, menej práce.
bo tá jednoduchosť ma láka..no muž má rád len krehké lístkové..nezje "blato"..preto prosím o info..
si stále akčná žienka..
dokonalá..:-)
Veľmi som sa bála receptu a hlavne spracovania lístkového cesta.Tiež sa mi zdalo,že pani Magálová to cesto nemá dostatočne prepečené.Rolovať lístkové cesto je veru risk.No asi som sa len mýlila.Ja som ho vyváľkala na tenučko,/ myslím že oveľa tenšie ako odporúčala,/no bála som sa mazľavej masy vo vnútri.Predsa sú tam tri hrubé plnky,plus lekvár.Pýtaš sa na lístkovanie.
Ono sa ani nemá ako lístkovať,práve preto,že je tenučké.
No môžem povedať,že cesto je vo vnútri prepečené a nie mazľavé.
Tiež som uvažovala na kysnutom ceste,no najprv som chcela zachovať autenticitu receptu.S priateľkou na Facebooku sme sa dohodli,že ona upečie z kysnutého cesta a ja z lístkového.Aby sme spoznali rozdieľ.No jej to asi časovo nevyšlo,lebo ona ho nerobila.Tak neviem odpovedať ani na túto otázku.
@fr ézia áno je to naozaj ohromná náhrada štedráka a s minimálnou prácou, oproti štedrákovému receptu.
@torti čka,nevadí,neviem ako sa ti to stalo.Asi išli do nebíčka na oblohu a tam ma počkajú...
@braxi áno máš pravdu.Tvaroh by mal ísť prvý,alebo posledný,pretože celá veka sa pretočí do- okola.Mne by sa páčilo aj trochu väčšia gramáž tvarohu.
Ďakujem za poučné a aj milé komentáre.
Naša mamka vravievala: Viac hláv,viac vie a viac umu.A otec jej kontroval: Viac hláv: viac kapusty... no čo dodať? Rada som si ich pripomenula,lebo roky ich už niet a stále mám na čo spomínať.
áno..lístkovať sa nebude v strede..chápem..
si čestná..úprimná žena..vysoká je v mojich očiach tvoja cena..:-)
Kk. + * * * * *
@atafaga ak dodržíš gramáš,plnky sú pomerne husté a určite by si to zvládla.
@dr si milá.No ja som v pohodlí domova piekla a keď by tu boli kameri.... neviem,neviem ! Juj!
bol by na celom plechu, krájal by sa na kocky či obdĺžniky, čo povieš . Si šikulka so zlatou vareškou v ruke :-)
5*KK.
A tu je Chlapská štrúdľa :) varecha.pravda.sk/recepty/chlapska-strudla/35745-recept.h...
www.svetvomne.sk/recept/754/Tvarohovo-jablkova-strudla-r...
Ono je to to z lístkovým cestom zložité,pokiaľ ni je volné a na povrchu.Preto je jedinečný krémeš a šamrolky,lebo cesto sa pečie osve a len potom plní.
Či uvažujem s ašou pomocou a návrhmi ta,či onak,ostáva mi len poznatok,že to lístkové cesto na stočenie vo vnútri plniek,musí byť tenučké,pokiaľ tam nechcem mať mazľavú hmotu.A to sa mi podarilo.
Cesto bolo prepečené,hoci vo vnútri sa nemá ako lístkovať a teda parádu ani na vrchu neukázalo,preto že bolo tenké.
No chuťovo si zadá zo štedrákom hoci na Vianoce som pekávala pravý štedrák a asi ťažko tak ohromne nahradí !
Ďakujem za komentáriky a podnetné pripomienky.Skúsiť sa dá ozaj asi na viac spôsobov.
Prikladám aj svoj pravý,vianočný štedrák.
Z 500 g kúpeného lístkového cesta som už nerobila len jeden závin,ale dva.Vyváľala som ho na tenúčko a aj tú istú veľkosť som mu dopriala.Len šírku som skrátila.Chcela som mať menšie koláčiky.Tak som polia s plnkou robila len na šírku 6 cm.
Postup a ukladanie plnky som dodržala.
Už som pri tomto tenkom ceste nemala obavu,žeby sa mi cesto neprepieklo.Výsledok bol ohromný!
Získala som dva užšie záviny,no estetickejšie.
Pridávam foto a posúďte sami.Ušetrila som kopec času a koláčik je veľmi chutný.