Prekladanec (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept som odsledovala na TV1,v relácii pani K.Magálovej.Recept sa mi zapáčil a kým som si dobre pamätala postup,tak som ho dnes zrealizovala.Určite túto reláciu veľa vareškáriek sleduje,takže ste recept videli No chcela by som vás len ubezpečiť,keďže som sa presvedčila na vlastnom jazýčku,že recept je naozaj chutný. Gramáž je dobrá,len na budúce pridám asi o trochu viac tvarohu. Málinko ingrediencii do plnky som si už vylepšila sama.

25 minút
príprava
35 minút
na 200-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Na plnky si pripravím ingrediencie.Pomletý mak,orechy a hrúdkový tvaroh.Zasypem ich vanilkovým a kryštálovým cukrom.Pridám škoricu,citrónovú kôru.Do tvarohu dám aj hrozienka.
  2. Podľa gramáže zalejem plnky horúcim prevareným mliekom.Nechám vychladnúť.Trochou teplej vody si rozriedim slivkový lekvár,aby sa mi ľahko rozotieral.Nechám všetko vychladnúť.Ináč by sa vám mastné lístkové cesto,pod teplými plnkami topilo.
  3. Na pomúčenej doske,si vyváľam lístkové cesto.
  4. Je vyváľané asi na hrúbku 3mm.
  5. Celý plát natriem slivkovým,rozriedeným lekvárom.
  6. Na cesto v jednej štvrtine, nanesiem asi 2cm od kraja orechovú plnku.
  7. Opatrne preložím-prehnem na slivkovú časť.Nanesiem na túto vrchnú časť ďaľšiu plnku,tvarohovú.Zopakujem.Cesto opatrne prehnem na ďaľšiu potretú časť.Robte to opatrne,aby sa vám plnky nezošuchli.
  8. Na túto časť nanášam poslednú plnku,makovú a prehnem na ňu koniec slivkového cesta,ale z opačnej strany.To je už veľmi jednoduché a ľahučké.Cesto sa mi pekne podľa potreby minulo na plnky.Neostal mi žiaden voľný kus.Dobre som si to vyrátala.
  9. Tak je koláč uzavretý.boky sa snažím zatlačiť do spodu,aby plnka nevytekala,nevychádzala von z cesta.
  10. Prenesiem koláč do pekáča,na pečiacu fóliu.Potriem rozšľahaným vajíčkom.Po vrchu koláča urobím asi 1,5cm zárezy.Tak sa vám koláč skôr prepečie a upečený sa bude dobre v zárezoch krájať.Chutný koláčik,ktorý pripomína koláč " Štedrák " len je s ním oveľa menej práce.Myslím,že ho dostatočne nahradí.
  11. Koláč pečiem vo vyhriatej trúbe na 200 0C asi 1O minút.Potom teplotu prepnem a pečiem ďaľších 15-20 minút na 170 0C.
  12. Chutný koláč,ktorý chuťou pripomína "Štedrák" len je s ním o veľa,o veľa, menej práce.