Prekladané zemiaky s čabajkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. februára 2012
Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept)
Foto: pusta

Dávno som túto chutnú klasiku nevarila. Niektorí ju nazývajú aj Francúzske zemiaky, len samotní Francúzi ju nepoznajú. Tento fakt však nič nemení na tom, Zobraziť celý popisDávno som túto chutnú klasiku nevarila. Niektorí ju nazývajú aj Francúzske zemiaky, len samotní Francúzi ju nepoznajú. Tento fakt však nič nemení na tom, že je to veľká dobrota. Vždy ju robievam zásadne s pikantnou a kvalitnou klobásou, niekedy aj zapekám s vajíčkom rozšľahaným v kyslej smotane alebo so strúhaným syrom, ale dnes nie. Aj tak boli dobré,ved zemiaky sú dobré na tisíc spôsobov.

4 -6
porcie
1 hodina minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

1000 g
150 g /pikantná klobása madarského typu
250 ml
1 ks stredne veľká
5-6 PL
3 ks
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Večer som uvarila zemiaky /možno aj v deň prípravy/, ráno som ich ošúpala a pokrájala priečne na kolieska o hrúbke 3 - 4 mm.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu som pokrájala na mesiačiky, orestovala na rozohriatom oleji /3 PL/ v panvici a nechala úplne vychladnúť.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajíčka som vložila do studenej vody, pridala som 1 CL octu /pri varení neprasknú a nevytečú/ a na maximálnom plameni som ich varila 11 minút na tvrdo. Dala som ich vychladnúť do studenej vody, natlkla som škrupinu vajíčok a dala som ich do studenej vody, do ktorej som pridala 1/2 CL soli - potom sa dajú veľmi ľahko olúpať. Ked vychladli, pokrájala som ich krájačom na kolieska.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cabajskú klobásu som pokrájala na kolieska. Dobrá je aj iná pikantná klobása madarského typu alebo domáca údená klobása.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pekáč som vymazala maslom, možno ho vymazať aj Herou alebo bravčovou masťou.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na dno pekáča som dala vrstvu koliesok zo zemiakov, ktoré som posolila /zemiaky znesú dosť soli/ a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na zemiaky som uložila kolieska vajec, trocha sa mi rozpadli, mala som ich variť ešte o 2 minúty dlhšie, lebo vajcia boli veľké. Tiež som ich osolila a okorenila.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na vajíčka som dala orestovanú cibuľu aj s trochou oleja z restovania.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na cibuľu som poukladala kolieska čabajskej klobásky a ...

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...celé som pokvapkala hustou kyslou smotanou.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Jednotlivé vrstvy som znovu opakovala postupne za sebou, kým sa mi zásoby pripravených surovín neminuli. Každú vrstvu som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Poslednou vrstvou sú zemiaky, ktoré som pokvapkala olejom. /3 PL/

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Piekla som ich 25 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov, každý si odsleduje podľa svojej trúby.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pohľad zblízka.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som ich horúce s nakladanou kyslou uhorkou, ale aj domáca čalamáda je vhodná.

    Prekladané zemiaky s čabajkou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

afataga
az sa mi slinky zbiehaju, este ze som uz po obede :-)
dorisa
Už teraz sa teším, keď si aj ja spravím takéto(alebo podobné) prekladané zemiaky. Cibuľa tiež nemôže chýbať v takomto recepte.
marijanka712
dnes som práve robila na obed nakladané zemiaky presne takto ako to popisuješ ty , ale ja tú smozanu rozhabarkujem aj s 2 surovými vajíčkami ochutím soľou , vegetou, čily papričkou, dobre vyšľahám na hornú vrstvu zemiakov porajbem syr a všetko zalejem touto zmesou so smotanou a dám zapiecť presne ako napisala @pusta krásne sa vrch zapečie do chrumkava-ináč aj tvoje zemiačky sú velmi chutné a velmi pekne si to sprostredkovala fotodukumentáciu.
tatranka
Dobrá,verná klasika.Zemiačky,cibuľa klobáska.Podobne robím ako @marijanka712 tiež rozhabarkujem vajíčko,ale do sladkej smotany.Takýto obed nikdy nesklame.
katuch
Tieto nam chutili báječne :-) dakujem :-) šup do KK :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia