Foto: pusta
Dávno som túto chutnú klasiku nevarila. Niektorí ju nazývajú aj Francúzske zemiaky, len samotní Francúzi ju nepoznajú. Tento fakt však nič nemení na tom, Zobraziť celý popisDávno som túto chutnú klasiku nevarila. Niektorí ju nazývajú aj Francúzske zemiaky, len samotní Francúzi ju nepoznajú. Tento fakt však nič nemení na tom, že je to veľká dobrota. Vždy ju robievam zásadne s pikantnou a kvalitnou klobásou, niekedy aj zapekám s vajíčkom rozšľahaným v kyslej smotane alebo so strúhaným syrom, ale dnes nie. Aj tak boli dobré,ved zemiaky sú dobré na tisíc spôsobov.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
1000 g |
|
150 g /pikantná klobása madarského typu |
|
250 ml |
|
1 ks stredne veľká |
|
5-6 PL |
|
3 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Večer som uvarila zemiaky /možno aj v deň prípravy/, ráno som ich ošúpala a pokrájala priečne na kolieska o hrúbke 3 - 4 mm.
-
2
Cibuľu som pokrájala na mesiačiky, orestovala na rozohriatom oleji /3 PL/ v panvici a nechala úplne vychladnúť.
-
3
Vajíčka som vložila do studenej vody, pridala som 1 CL octu /pri varení neprasknú a nevytečú/ a na maximálnom plameni som ich varila 11 minút na tvrdo. Dala som ich vychladnúť do studenej vody, natlkla som škrupinu vajíčok a dala som ich do studenej vody, do ktorej som pridala 1/2 CL soli - potom sa dajú veľmi ľahko olúpať. Ked vychladli, pokrájala som ich krájačom na kolieska.
-
4
Cabajskú klobásu som pokrájala na kolieska. Dobrá je aj iná pikantná klobása madarského typu alebo domáca údená klobása.
-
5
Pekáč som vymazala maslom, možno ho vymazať aj Herou alebo bravčovou masťou.
-
6
Na dno pekáča som dala vrstvu koliesok zo zemiakov, ktoré som posolila /zemiaky znesú dosť soli/ a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
7
Na zemiaky som uložila kolieska vajec, trocha sa mi rozpadli, mala som ich variť ešte o 2 minúty dlhšie, lebo vajcia boli veľké. Tiež som ich osolila a okorenila.
-
8
Na vajíčka som dala orestovanú cibuľu aj s trochou oleja z restovania.
-
9
Na cibuľu som poukladala kolieska čabajskej klobásky a ...
-
10
...celé som pokvapkala hustou kyslou smotanou.
-
11
Jednotlivé vrstvy som znovu opakovala postupne za sebou, kým sa mi zásoby pripravených surovín neminuli. Každú vrstvu som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Poslednou vrstvou sú zemiaky, ktoré som pokvapkala olejom. /3 PL/
-
12
Piekla som ich 25 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov, každý si odsleduje podľa svojej trúby.
-
13
Pohľad zblízka.
-
14
Podávala som ich horúce s nakladanou kyslou uhorkou, ale aj domáca čalamáda je vhodná.
Diskusia k receptu