Foto: pusta
Na dnes sa mi ohlásila vzácna návšteva, tak som siahla do svojej zbierky maďarských receptov. Majú radi pikantné a chrumkavé, vybrala som tieto prekladané Zobraziť celý popisNa dnes sa mi ohlásila vzácna návšteva, tak som siahla do svojej zbierky maďarských receptov. Majú radi pikantné a chrumkavé, vybrala som tieto prekladané klobásové pagáčiky, ktoré sú výbornými korčuľami k dobrému vínu a sú skvelým pohostením, osvedčili sa už viackrát a sú u nás veľmi obľúbené. Privstala som si a už sú hotové, dráždivo rozvoniavajú i chutia, musím sa krotiť :D
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
150 g |
|
50 g do cesta |
|
50 g do klobásovej nátierky |
|
300 - 330 ml |
|
podľa potreby na potretie pagáčikov |
|
1 ks do cesta |
|
1 ks na potretie pagáčikov |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
30 g |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Pripravila som si štipľavú domácu údenú klobásu, ktorú som ošúpala. Môžete kľudne použiť neštipľavú klobásu, my máme radi ostré :-)
-
2
Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ a...
-
3
...čerstvo mleté čierne korenie, všetko som potom spolu dobre premiešala.
-
4
Rozkutrovala som ošúpanú domácu klobásu v cutteri - to je tá cena jedna časť z celej sady, ktorú som vyhrala, dakujem za to všetkým milým varecháčom, ktorí vtedy hlasovali , mimochodom tiež za moje pagáčiky :-) je to veľmi šikovná vecička, použila som ju po prvýkrát a iste nie naposledy:-) Môžete klobásu spokojne pomlieť alebo na drobno pokrájať nožom.
-
5
K múke som pridala plátky masla a...
-
6
...rukami som spravila jeho zapracovaním drobenku medzi dlaňami.
-
7
Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila čerstvé droždie a posypala kryštálovým cukrom.
-
8
Zaliala som droždie asi 100 ml jogurtu, ktorý som zohriala na vlažný a ked kvások vykysol, pridala som 1 čerstvý žltok
-
9
Všetko som spolu spracovala dôkladne rukami so zvyšným jogurtom na hladké pružné polotuhé cesto, kým sa nezačali tvoriť na povrchu pľuzgieriky, potom som cesto nechala vykysnúť prikryté čistou utierkou na teple do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.
-
10
Zatiaľ som ku klobáse pridala plátky zmäknutého masla a...
-
11
...pomocou vidlličky spracovala na klobásovú nátierku.
-
12
Vykysnuté cesto som vyklopila na mierne pomúčenú dosku a...
-
13
rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm,...
-
14
...natrela pomocou chrbta polievkovej lyžice rovnomerne klobásovou nátierkou tak, že po obvode som vynechala asi 2 cm voľný okraj.
-
15
Cesto som pomyselne rozdelila na tretiny a hornú tretinu som preložila do stredu,...
-
16
...cez ktorú som preložila dolnú tretinu cesta.
-
17
Potom som preložila z ľava do prava tretinu cesta do stredu a...
-
18
...cez ňu som preložila tretinu cesta z prava do ľava. Cesto som nechala 20 minút prikryté utierkou odpočívať, rozvaľkalla som ho do tvaru obdĺžnika asi o hrúbke 1 cm,. Celý popísaný postup som zopakovala ešte 2x /celkom 3x aj s 20 minútovým odpočívaním cesta/.
-
19
Na rozvaľkanom ceste o hrúbke 2 cm som ostrým nožom spravila šikmo zárezy asi 1 mm hlboké v pravom uhle na seba - vytvorila som mriežku.
-
20
Dobre pomúčenou formičkou o priemere 7 cm som vykrajovala pagáčiky. Môžete kľudne zvoliť menší priemer, podľa toho, ako veľké pagáčiky chcete mať.,
-
21
Z tejto dávky cesta mi vyšlo 30 ks pagáčikov o tomto priemere - teda na 1 plech.
-
22
Pagáčiky som čepeľou noža otáčavým pohybom o hranu mojej dlane zaguľatila, čím získali tvar i výšku. Môžete zaguľatiť i otáčavým pohybom medzi dvomi dlaňami. Potom som ich nechala prikryté čistou utierkou podkysnúť ešte 30 minút.
-
23
Vykysnuté pagáčiky som 2x potrela vaječným bielkom a dala piecť do trúby na strednom rošte a dole na spodok trúby som dala hrnček horúcej vody.
-
24
Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C pri funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 25 minút, sú niečo tmavšie a chrumkavejšie, ako ich miluje moja návšteva. :-) Inak postačí 20 minút - musíte odsledovať na vlastnej trúbe!!! Po vybratí z trúby som ich potrela ešte horúce cmarom a prikryla čistou utierkou, aby sa ešte zaparili - zostanú dlhšie mäkké, vláčne s krásnym lístkovaním, pravda, ak vôbec zostanú :D
-
25
a tu sú už nachystané na podnose :-) Vdaka jogurtu a cmaru sú dlhšie mäkké a vláčne, ale ak nemáte jogurt a cmar, spokojne použite mlieko do cesta i na potretie pagáčikov po upečení, aj tak sa rýchlo budú míňať, sú veľmi chutné a do slova žravé, vynikajúcim sprievodcom ku kvalitnému vínku a skvelým pohostením.
sú naozaj výborné a pre chlapov ako stvorené, ak milujú pikantné :-)
dakujem za uznanie i 5*****
niet nad lístkové kysnuté pagáčiky.
dakujem.
dakujem.
dakujem za pochvalu.
verím, že by si si ich dala.
dakujem.
som rada, že sa ti recept zíde a prišiel vhod.
dakujem.
dakujem za pochvalu i za 5*****
tvoje uznanie ma zvlášť teší :-)
dakujem.
tvoja pochvala mi dobre padne.
dakujem.
dakujem.
dakujem za uloženie do kk.
ak budeš piecť len na funkcii dolný a horný ohrev bez ventilátora, potom zvýš teplotu aspoň na 200 stupňov C, lebo kysnuté lístkové cesto sa musí piecť pri vyššej teplote, skús len tých 20 minút, ale skontroluj už po 15-tich minútach - odsleduj pozorne, lebo každá trúba pečie inak.
iste si s týmito pagáčikmi šplhneš :-)
dúfam, že som pomohla :-)
dakujem ti :-)
a pagáčikysú chrumkavé, pikantné, lístkové - skvelá korčuľa k dobrému vínčisku, ktoré sa s nimi vynikajúco šmýka dolu hrdlom :D
jedna báseň :-)
no toto - teší ma, že máme rovnakú cibulákovú súpravu :-)
dakujem za uloženie do kk, tvoje uznanie ma veľmi teší.
škoda, že nebudeš mať práve k meninám, ku ktorým ti prajem úprimne z celého srdca NAJ, NAJ, NAJ...všetko!!!
neboj, príležitostí bude až-až, čoskoro začnú fašiangy...uži si s radosťou svoju oslavu!
dakujem.
Zelam ti pekny a zdravy Novy Rok
poteší a, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
budem rada, ak spravíč :-)
dakujem za uloženie i opäťkovanie :D
dakujem za uloženie do kk a poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem za pochvalu i uloženie.
dakujem za uznanie :-)
@hanka , aj ja tebeželám krásny , šťastný a úspešný &nový rok 2014 vo všetkom!!!
dakujem.
dakujem za uznanie :-)
@hanka , aj ja tebeželám krásny , šťastný a úspešný &nový rok 2014 vo všetkom!!!
dakujem.
odporúčam aj tebe do toho mixéra klobásky a čím skôr do toho :D
dakujedm ti @j anka za milé želanie i za pochvalu.
dakujem.
dakujem.
dakujem za uloženie do kk i za 5*****
to posypanie týchto pagáčov rascou je skvelý nápad, budú krásne rozvoniavať až u susedov :-) :D
dakujem ti za uznanie i 5*
varírovať môžeš podľa vlastnej vôle, ako sa ti len zachce.
ale tieto by som nechala tak, ako sú, lebo ide o špecialitu madarskej kuchyne, síce tam ich robia najčastejšie s mliekom alebo kyslou smotanou - tá spôsobí krásne držanie tvaru :-)
domáci jogurt a cmar je už moja vlastná vychytávka.:-)
múku som prihliadnuc k základnému receptu ponechala hladkú extra špeciál 00. táto kombinácia sa mi veľmi osvedčila.
tiež si musím dávať pozor, lebo sa viem dojesť do prasknutia aj ja :D
proti tvojmu gustu však žiaden dišputát.
dakujem.
aj tak si skvelá, že si pochválila.
dakujem
dakujem za pochvalu.
dakujem za pekné hodnotenie, uloženie do kk i za 5*****
jogurt a cmar je moja vlastná vychytávka a oplatila sa - vrelo odporúčam :-)
dakujem ti za pochvalu a 5*****
dakujem za uznanie.
avšak je to nádherná kombinácia vôní a chutí, k vínku zaručene, to ti garantujem.
teší ma, že ma budeš nasledovať :-)
dakujem za krásne ocenenie.
teší ma, že ťa doteraz žiaden z mojich receptov nesklamal a že aj tieto klobásové pagáčiky považuješ za krásne a vyskúšaš ich :-)
dakujem za úžasné uznanie a uloženie do kk.
dakujem za úžasnú správu.
tvoja pochvala ma úprimne teší :-) vážim si to od teba.
poteší ma, ak sa tieto pagáče ocitnú na vašom stole.
dakujem za krásne hodnotenie a uloženie do KK.