Predjedlo z baklažánu - Meze

cesminaz - fotkacesminaz, 13. júna 2013
Predjedlo z baklažánu - Meze
Foto: cesminaz

Je vlastne baklažán pripravený na spôsob studeného predjedla,alebo prílohy.Ponúkam vám "zdravšiu" verziu,kedže čo som jedla v tureckých reštauráciach je plné s olejom...Je to velmi chutné jedlo,ktoré je u nás velmi oblúbené.Najmä v letných mesiacoch,ked je vonku teplo,padne "takéto" na žalúdok naozaj ľahké jedlo velmi osviežujúco...;-DD

5-10 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
trocha
 1ks
podľa potreby na podliatie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Baklažán si umyjeme,pozdľž prekrojíme a potom na doske nakrájame 5-8mm hrubé polmesiačiky.

    Predjedlo z baklažánu - Meze - obrázok 1
  2. 2

    Do panvice dáme troška oleja asi 3PL(ja som mala teflonovu) a na rozpálený olej poukladáme baklažán tak šikmo,ako "vejár"...

    Predjedlo z baklažánu - Meze - obrázok 2
  3. 3

    ..dobre posolíme a hned prikryjeme na také 2minutky.Odkryjeme a vidličkou pozreme jeden mesiačik či je už zospodu popečený,ak áno zalejeme ho 0,5 až 1dcl vody a znova rýchlo zakryjeme a necháme pár minutiek(asi 5) ...baklažán tú vodu popije,udusí sa v nej,zmäkne a zmení svoju farbu.

  4. 4

    ...ked už vidíme,že voda vyvrela a baklažán je ako udusený,ho takisto vejárovite pootáčame aby sa užlen narychlo popiekol aj zdruhej strany(olej nepridavajte,je tam dost).Niektorý baklažán je starší a bude možno potrebovat podliat vodu esteraz a znova zakryt.

    Predjedlo z baklažánu - Meze - obrázok 4
  5. 5

    ..hotové popečené baklažány vybereme na tanier..vôbec si ztoho nič nerobte,ak sa vám tie mesiačiky trocha potrhajú :-)...mne osobne dokonca aj "vadí" ak sa mi troška nepotrhajú :-)))

    Predjedlo z baklažánu - Meze - obrázok 5
  6. 6

    Podávam to ako prílohu napríklad ku grilovanému mäsku,alebo k hociakemu pečenému mäsu,lahmacun,acma atd...Ale aj len tak samé ako "šalátik" s chlebíkom,poliate s cesnakovým jogurtom..mňaaam ;-)) Prajem dobrú chuť...

    Predjedlo z baklažánu - Meze - obrázok 6

Diskusia k receptu

bojar
čo najskor vyskúšam, veľmi sa mi to páči
lusinkab
zboznujem baklazan :-) zvyknem robit tiez ale trosku inym sposom. Krajam na tensie kruzky a potom pekne skoro az docierna peciem na suchej panvici,dam do uzatvaracej nadoby a pridam veeela cesnaku,maty,chilli,sol a cierne korenie a trosku olivoveho oleja poriadne premiesat a necham aspon do druheho dna v chladnicke aby sa pekne vsetky chute prepojili :-) no mnam ... velmi zaujimavy receptik
cesminaz
@morenajea :-) @bojar :-) nielen dobre vyzera,ale aj skvelo chuti..ked vyskusas daj vediet ako chutilo @afataga :-) dakujem a myslim ze na takyto sposib by si mala tiez rada @lusinkab este som nepocula taky sposob pripravy,ako robis ty :-) je to pre mna totalna novota...ale urcite je to tiez chutne,oplatilo by sa to vyskusat,mohla bysi potom ten recept hodit sem na "varechu" ;-DD
lusinkab
:-) @cesminaz no a zabudla som este citron :-) receptik pridat mozem,uvidim ako budem zajtra stihat kedze vsetko mam na to doma tak ak sa do toho pustim tak sem hodim receptik :-)
staja
@cesminaz , mne tam chýba "vypotenie" baklažánu pred jeho tepelnou úpravou. Nebude mať horkú chuť?
staja
Inak sa mi to páči, podobne aj ja robievam a zaujal ma aj nápad od @lusinkab ,
cesminaz
@staja ja NIKDY nedavam baklazan vypotit nech uz robim zneho hocico...horke su tie starsie a väcsie baklazany,no a preto podla toho aj vyberam v obchode,no a este tie co su velmi tvrde ako beton :-))) ...takze ja ich horke mat nezvyknem,skus..uvidis sama @lusinkab budem rada ak pridas,vyskusame ;-DD
mariamka
vyzera to krasne a verim ze aj chuti, baklazan, jogurt, cesnak,.. to emoze sklamat.. a krasna fotka :))
izabella929
tak krásne si ho urobila, že by som m u ani ja neodolala.-)) šikulka, no čo sa dá k tomu iné napísať...
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam. Mám rada baklažán.
cesminaz
@goe :-) budem rada ak vyskusas,urcite neolutujes...daj vediet ako ti chutilo :-)
marianne
Ja som veľký fanúšik Tvojich receptov Cezmínka, dokážem sa dlho medzi nimi prehŕňať, čo to som už aj poskúšala. Tento je tiež super, baklažány aj o pol noci môžem. Taktiež ich nikdy nedávam vypotiť, na to som lenivá. Ešte sa mi nestalo, aby bol niektorý horký.