Foto: cesminaz
Je vlastne baklažán pripravený na spôsob studeného predjedla,alebo prílohy.Ponúkam vám "zdravšiu" verziu,kedže čo som jedla v tureckých reštauráciach je plné s olejom...Je to velmi Zobraziť celý popisJe vlastne baklažán pripravený na spôsob studeného predjedla,alebo prílohy.Ponúkam vám "zdravšiu" verziu,kedže čo som jedla v tureckých reštauráciach je plné s olejom...Je to velmi chutné jedlo,ktoré je u nás velmi oblúbené.Najmä v letných mesiacoch,ked je vonku teplo,padne "takéto" na žalúdok naozaj ľahké jedlo velmi osviežujúco...;-DD
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Baklažán si umyjeme,pozdľž prekrojíme a potom na doske nakrájame 5-8mm hrubé polmesiačiky.
-
2
Do panvice dáme troška oleja asi 3PL(ja som mala teflonovu) a na rozpálený olej poukladáme baklažán tak šikmo,ako "vejár"...
-
3
..dobre posolíme a hned prikryjeme na také 2minutky.Odkryjeme a vidličkou pozreme jeden mesiačik či je už zospodu popečený,ak áno zalejeme ho 0,5 až 1dcl vody a znova rýchlo zakryjeme a necháme pár minutiek(asi 5) ...baklažán tú vodu popije,udusí sa v nej,zmäkne a zmení svoju farbu.
- 4
...ked už vidíme,že voda vyvrela a baklažán je ako udusený,ho takisto vejárovite pootáčame aby sa užlen narychlo popiekol aj zdruhej strany(olej nepridavajte,je tam dost).Niektorý baklažán je starší a bude možno potrebovat podliat vodu esteraz a znova zakryt.
- 5
..hotové popečené baklažány vybereme na tanier..vôbec si ztoho nič nerobte,ak sa vám tie mesiačiky trocha potrhajú :-)...mne osobne dokonca aj "vadí" ak sa mi troška nepotrhajú :-)))
- 6
Podávam to ako prílohu napríklad ku grilovanému mäsku,alebo k hociakemu pečenému mäsu,lahmacun,acma atd...Ale aj len tak samé ako "šalátik" s chlebíkom,poliate s cesnakovým jogurtom..mňaaam ;-)) Prajem dobrú chuť...
- 4
Diskusia k receptu