Pražský koláč

zlota1 - bez fotkyzlota1, 24. januára 2014
Pražský koláč
Foto: zlota1
8-10
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
3 PL
250 g
1 ks
150 ml
1 ks
4 PL
plnka:
400 ml
1 bal.
2 tégliky
100 g
4 pl
posýpka:
100 g
60 g alebo masť
60 g




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme dokopy,do stredu urobíme jamku,dáme trošku cukru,teplé mlieko a nadrobíme dnu kvasnice.Počkáme na kások.Po nakvasení pridáme zvyšný cukor,majolku,vajce,vodu a všetko zmiešame,vypracujeme cesto,ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.Cesto má byť vláčne a nadýchané.

  2. 2

    Pripravíme si posýtku zmiešaním múky,masla(masti),cukru a trochou škorice.odložíme nabok.

  3. 3

    Cesto po nakysnutí rozdelíme na bochníčky veľkosti žemle,uložíme na pečiaci papier na plech,potrieme žĺtkom a posypeme posýpkou.Necháme na plechu kysnúť aspoň pol hodiny,potom vložíme do predhriatej rúry na 180 st a pečieme cca 20min dozlatova.

  4. 4

    Pripravíme si plnku:Zlatý klas uvaríme so 400ml mlieka podľa návodu.Necháme vychladnúť.Zmäknuté maslo zmiešame z cukrom,primiešame krém zo zlatého klasu,dobre vymiešame a do tejto zmesi zľahka primiešame vyšľahanú šľlahačku zo smotany.Vznikne nám láhodný krém,ktorý naplníme vreckom do prekrojených vychladnutých bochníčkov.Hotové by mali ešte stuhnúť v chlade aspon 2-3hodiny,len je to ťažké tak dlho čakať)))dobrú chuť

Diskusia k receptu

eviana
Jejkoooo... to je pekné milá @Zlota1. Ukladám a niekedy musím skúsiť, aj keď tá majolka do cesta... no čo ja viem? Ako pridaný tuk či čo?
jozka2
pridala som do KK len aku to ma konzistencie,ako odpalovane cesto?
siskam
To sa mi veľmi páči. Veľmi zaujímavý recept. Ukladám.
nika72
veľmi zaujímavé trošku niečo ako veterník.....uložené v KK pekná prácička 1*****
elysa
tento receptík mám už vytlačený z inej stránky, vyzerá Tvoj koláč krásne, najvyšší čas ho vyskúšať...
smejkad
par krat som robila pecivo s majonezou ci majolkou, zrejme sa tam vyuziva, ze je dobre naslahane vajce s tukom, pecivo je potom dlhsie vlacne a jemne :-)
tatranocka
@elysa aj tu bol,dala ho tu @cistinka ja ho mám odtiaľ vytlačený.Nepasovala mi tam tá majolka,ale nebol dôvod spochybňovať recept,ktorý pridala.Ale sú chutné (raz za čas).
veronika353
Tento koláč jsem už pekla podle @cistinka těsto je stejné jen ten krém je trochu jiný. Je to opravdu moc dobrý koláč,určitě vyzkoušejte,nebudete litovat! @Zlota1 povedl se ti:-)))
orchidea
Pekný recept ale nejako mi nepasuje v receptoch na sladké použiť majolku...vidím, že tí čo to vyskúšali chvália tak sa musím aj ja odvážiť a vyskúšať, páči sa mi ten koláčik.
viera1
Aj recept na ruské orechy obsahuje majolku a tiež je to na sladko.Ktovie ako a kedy na to prišli...
medovnicek
už som ich raz piekla a boli výborné, len tuším do tých mojich nešla do cesta majonéza
evanaaa
Ako len lákavo vyzerá tá krémová žemlička, priam láka k zahryznutiu a aj pekne vyzerá. A tá majolka, vlastne, aspoň si myslím, by mala byť majonéza, čiže neochutená (nie korenie, horčica, cibuľka), len vajce vyšľahané s olejom, základ , ako to tu niekto spomenul.
1x zlota1
janalad
kto este neodskusal, nech tak urobi:) Super chut, dobrota
twixi
Tento koláčik som dnes prvý krát vyskúšala musím dodať že od teraz ho budem robiť veľmi rada a často lebo je fakt výborný . Krém fakt nemá chybu a s kysnutym cestom , no som nadšená :-) :-[:-)
1x zlota1




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia