Pražský koláč

Autor receptu: zlota1

8-10
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múku preosejeme dokopy,do stredu urobíme jamku,dáme trošku cukru,teplé mlieko a nadrobíme dnu kvasnice.Počkáme na kások.Po nakvasení pridáme zvyšný cukor,majolku,vajce,vodu a všetko zmiešame,vypracujeme cesto,ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.Cesto má byť vláčne a nadýchané.
  2. Pripravíme si posýtku zmiešaním múky,masla(masti),cukru a trochou škorice.odložíme nabok.
  3. Cesto po nakysnutí rozdelíme na bochníčky veľkosti žemle,uložíme na pečiaci papier na plech,potrieme žĺtkom a posypeme posýpkou.Necháme na plechu kysnúť aspoň pol hodiny,potom vložíme do predhriatej rúry na 180 st a pečieme cca 20min dozlatova.
  4. Pripravíme si plnku:Zlatý klas uvaríme so 400ml mlieka podľa návodu.Necháme vychladnúť.Zmäknuté maslo zmiešame z cukrom,primiešame krém zo zlatého klasu,dobre vymiešame a do tejto zmesi zľahka primiešame vyšľahanú šľlahačku zo smotany.Vznikne nám láhodný krém,ktorý naplníme vreckom do prekrojených vychladnutých bochníčkov.Hotové by mali ešte stuhnúť v chlade aspon 2-3hodiny,len je to ťažké tak dlho čakať)))dobrú chuť