Praženica

daniella9 - fotkadaniella9, 19. júna 2012
Praženica
Foto: daniella9

Klasika na raňajky a ľahko pripraviteľná aj pre tých, ktorí sporák radšej pre istotu obchádzajú:-)

1
porcia
5 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

2  ks
20 g
15  g
10  g
60  g čerstvý




Postup

  1. 1

    Vajíčka rozšľaháme v miske.

  2. 2

    Rozohrejeme si panvicu, na ktorej roztopíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľku. Krátko speníme. Tip. môžeme pridať ešte aj redkovku, hríbiky, šunku, slaninku...na čo máme chuť.

  3. 3

    Pridáme rozšľahané vajíčka a pomiešame, plameň dáme na minimum. Stačí jej pár sekúnd:-) Hotovo, dobrú chuť. Pozn.: Ako prílohu som mala ešte čerstvý hrášok v miske, len ho na tej foto nevidno☺

    Praženica - obrázok 3

Diskusia k receptu

vecnemlada
presne takuto by mi doma nikto nejedol, ziadne slahanie vajicok, len vyliat na panvicu, opatrne miesat, kym sa bielky zrazia, potom vypnut a rozmiesat zltka, taka riedka prazenicka je to prave ...
dada1612
No a čo :) nájdu sa aj takí ktorý tu hľadajú aj ľahšie recepty :))síce neviem neviem...:)
abdul
Dnes sa naučím, a zajtra pridám chlieb s masťou a cibuľou. Držte mi palce, snáď to zvládnem.
izabella929
aj keď ja robím praženicu trošku inak, nič jej nebráni, aby sa tu nepochválila..).najprv dám upražiť bielka a keď sú chrumkavé, vtedy vylejem žltky, trošku premiešam a je hotová..posypem bylinkami...
izabella929
@abdul , chlieb s masťou je parádna vec.-)))) držím ti palce, aby si sa neporezal.-))))))))) ja robím aj experimentné chlebíky.: napr.chlieb s masťou, posypaný mletou červenou paprikou, chlieb s masťou posypaný rascou,chleib s masťou s cibuľkovou vňaťkou,cesnakovou vňaťkou,reďkovkou na kolieska,posypaný strúhamnými jablčkami, vykôstkovanými čerešňami,s hruškou,smaslom a jahodami..a naj je s masťou a posypaný pokrájaným kôprom...toto všetko sme robili, keď sme boli deti.-)))
daniella9
A čo je na tom, že som sem dala úplne základnú jednoduchú vec?
žeby to bolo na vareche zakázané a mohli sa uverejňovať len zložitejšie recepty?:-) Alebo je to nebodaj pod úroveň niektorých zaregistrovaných členov varechy?:-)
Ja nie som žiadny odborník na gastronomiu a v mnohých veciach som úplny amatér (kto nebol, že?) a nerozumiem úplne, čo a ako funguje v jedlách, ale páči sa mi, ked si niečo pripravím, spravím si z toho foto a spracujem. Aspoň si môžem potom neskôr sledovať svoj postup:-)
ria389
daniella9 nič si s toho nerob a teš sa s každej maličkosti čo sa ti podarí.A uvidíš že čoskoro budeš dávať aj zložitejšie recepty,len sa nedaj odradiť,nikto učený z neba nespadne a každý sa do smrti učí......
evusik
tiež si myslím, že nie je na tom nič zlé že je tu pridaný "jednoduchý" recept.... a podľa vašich príspevkov vidno, že každí robí praženicu ináč, tak čo? :-)
liama
daniela9, skus vajicka rozslahat so slahackou, mletym ciernym korenim, solou a rychlo miesat na panvici. taku maju tadi v UK. A kludne pridavaj svoje recepty:)
michsamant
Nahodou, urobit dobru prazenicu neni az take lahke. Kazda prazenica nie je dobra. A ten hrasok by sa mi pacil aj v nej, skusim. Ja tiez davam do vajicok trochu mlieka, ked ich idem dat na panvicu, zda sa mi tak lepsia :)
izabella929
@tetrisss , no vidíš a ten najsamlepší som úplne zabudla.-))))mastný chlebík s kryštálovým cukrom...v ulici, kde som ako decko bývala sme sa pretekali, kto donesie najzaujímavejší chlebík na pieskovisko...) aj najväčšia sranda, že sme si jeden druhému dali z neho odkusnúť, aby sme posúdili, ktorý bol najlepší..))))
marianne69
@daniela9 nenechaj sa odradiť,jednoduché jedlá mám najradšej,napríklad praženicu s hráškom som ešte nejedla...@izka žasneeeeem, na koľko spôsobov Ty vieš chleba s masťou pripraviť:-DDDDDD ja mám najradšej klasiku chleba+masť+cibuľa a posoliť mňáááám,ale nechám sa tebou inšpirovať:-)))
marianne69
a také chute si mi narobila,že si ju spraviť idem na raňajky... aj s čerstvým hráškom:-) mám strašne dobrú susedu,čo ma zásobuje a ja jej na oplátku vypekám....
bibia1
ja toto kvitujem, veď čoby sme za to dali, ako malé slečny, samé doma a vlčí hlad - teraz na nete nájdete všetko, tak prečo nie aj recept na praženičku - mne sa to páči
morenajea
na vareche je množstvo oveľa jednoduchších receptov, aj tento sa určite niekomu zíde
dulka
taký jednoduchý recept a toľko komentárov takže máš úspech a patrí do sem, nedaj sa odradiť
babinka
a viete, ze urobit prazenicu naozaj treba vediet? Priatelka sa ma kedysi davno opytala, aky postup mam pri prazenici, ze jej deti moju chvalia a co ona urobi, ze im nechuti. Tak sme skusili urobit u mna doma - a prisli sme na to= ja som cibulku dusila do sklovita a ona do hneda, a v tom bola zmena chuti, odvtedy to aj ona takto robila. Kazdy raz zacina, tak aj toto tu ma miesto. @Daniella9 , aj moje recepty su jednoduche, a ... som tu :))
irenaw
nie je praženica ako praženica ;-) u nás doma má každý rád inú...
abdul
@izabella929 Neboj, ja si nožíky brúsim sám. Ostatná rodina - to je už iná káva. Niekedy ako na chirurgii.
@tetrisss : mi " vyfúkla " tajný tromf. :-)
kucharka100
Každý si veru pripravuje praženicu podľa svojej chuti...@Daniella9. Si šikovná mladá začínajúca gazdinka. Rob vždy všetko tak, ako sama najlepšie vieš. Ja napríklad do praženice opečiem cibuľku, kúsok slaninky, papriky, alebo čo nájdem v chladničke, zalejem vajíčkami a nechám na menšom ohníku stuhnúť. Proti gustu žiaden dišputát. Predsa len každému chutí čosi inšie....tak nevidím problém.
tetrisss
Inak naozaj neviem, co to komu vadi, ze je tu taky jednoduchy recept, nahodou moja prazenica je tiez najlepsia na svete :).
akeber
jasné každý podľa svojej chuti aj jednoduché recepty sú recepty a patria do varechy , koľko začiatočníkov sem nakukne po radu :-)) s hráškom to musí byť mňam
marianne69
výborná je praženica s tým hráškom,dam aj nabudúce,keby sa dávali na varechu len zložite recepty,tak ja by som tu asi skončila,zajedno nemám rada zložite jedlá a keď panboh rozdával trpezlivosť ja som bola asi v inom rade,neznášam piplačky a už tobôž nie pripravovať jedlo celý deň a majú môj obdiv všetci,ktorý to robia radi a s láskou:-) aj keď velmi rada varím,milujem svoju kuchyňu a dobre sa v nej cítim.....
tori111222
zabudli ste chleba s masťou a vegetou.. ja mám rada chlieb s maslom a horčicou, robí mi to dobre na žalúdok, keď mi dobre netrávi.. praženicu robím pomaly, aby bielka zostali pekné biele a trošku trasľavé a tiež redšiu..ja som môj prvý recept tiež mala kadejako ohodnotený, a neodradilo ma to.. nedaj sa, len pridávaj.. ja by som aj to mlieko s grankom pridala, keď to chcú..hmm???moja dcéra mala 17 rokov a syn 15, keď začali robiť prvé palacinky..dcéra ich obracia,syn ich prehodí jedna báseň..a ja?? mne sa roztrhne každá jedna.. život ide ďalej.. ber to s humorom.. o pár rokov sa na tom zasmeješ..ver mi.. ;D))))
luclip
toľko komentárov nemá hocijaký recept... zaujala si :))
evanaaa
Zaujímavé, my ako deti sme mali radi nie moc riedku praženicu. Ak pozeráte americké filmy, všimnite si, akú "tvrdú" praženicu majú vo zvyku robiť. No, a teraz, aktuálne - z vajec, ktoré sa dnes predávajú ( nevyhovujúce, salmonela, ap.) je riskantné robiť veľmi riedku praženicu.
daniella9
čo dokáže jedna praženica...:-D:-D:-D
dakujem všetkým za povzbudivé slová:-)
a tú šľahačku skúsim tiež:-)
veru vajíčka v obchodoch dokážu vytvoriť pozoruhodnú praženicu, brat sa na to zvykne sťažovať, že to nemá ani farbu ani chuť...
Ja mám radšej takúto ľahkú variantu, ked som bola malá mamina nám robila praženicu ,,ťažšieho' kalibru, na môj žalúdok bola vždy prisilná, tak som ju začala robiť sama:-)
a inak z tých komentárov hore si nič nerobím, len ma to tak trochu zarazilo..:-)
3sandra3
vidíš to, praženicu s hráškom som nikdy neskúšala... a veru vyskúšam hneď zajtra na raňajky... vďaka za nápad :-)
ivanko46
Praženica jedená dezertnou lyžičkou na zákusky,to je to pravé a nezabudnuteľné.
micanela
Nebudte zliii... nie je kazdy top kuchar a niekoho potesia aj bezne receptiky.
tinca
@daniella9 náhodou pripraviť dobrú praženicu je tiež umenie, ja tiež robím z rošľahaných vajec výlučne na masle na najmenšom ohni,stále miešam /mám rada redšiu/. Ale jedna rada, skús pred dokončením pridať tiež za stáleho mieš. 1 PL pochúťkovej kyslej smotany. Moc dobré,jemné
modrykamen
Ruku na srdce. Dokáže každý urobiť dobrú praženicu? Dobrá je tá, ktorá chutí mne a recept som odkukal od predkov, či takýchto typov praženíc, aké sa objavujú tu v diskusii. Variť treba začať čajom a praženicou.
malusa
Vidis daniella9, aky zaujem si ziskala,ziadny uceny z neba nespadol,nedaj sa odradit! :))
eva53
mne sa páči aj recept, aj foto :-)
rulik
tí chytráci z úvodu diskusie sa napchávajú hamburgermi a tu budú mentorovať!!!
turistka
@Daniela , mám rada praženicu ako mozoček, mám rada na cibuľke, na slanine, s hubami, na masle, oleji, na masti, omeletu, vajíčka sa dajú rôzne upraviť. U nás v rodine sa rozšľahali vajíčka a vyliali na panvicu a postupne, ako hustli tak sa zhŕňali, boli také väčšie kúsky zrazených vajíčok. Robí sa praženica podľa toho, ako komu chutí, A Ty si tiež urobila jednu z praženíc. A potom k nej dobrý chlebík a teplý čaj. A je to i zájedok, keď urobím slabší, menej kalorický obed a chytí ma hlad.
rimko
daniella9
ja sem chodievam kvôli inšpirácii čo uvariť a myslím si, že tvoj recept tu patrí, nedaj sa odradiť komentármi... možno sem chodia aj úplne začínajúci kuchári a tvoj recept sa im zíde... navyše pozri koľko spôsobov na rôzne praženice pridali niektorí a to je fajn, nie?
takže veľmajstri vo varení bez zlých komentárov prosím...
Všetkým krásne sviatky...
rimko
to rulik:
"tí chytráci z úvodu diskusie sa napchávajú hamburgermi a tu budú mentorovať!!!"
komentár pobavil:)))
daniella9
dakuejm za pekné komenty a žiadny strach, ja sa len tak odradiť nenechám:-)
používateľ nemá avatar
ace
ace
Vďaka :) Pre motáka ako ja skvelá pomoc. Prvá praženica v živote :D
bembo
ja tú tvoju praženicu vyskúšam,nakoľko rád experimentujem,a tá Tvoja určite stojí za to.jedol som zatiaľ len omeletu s hráškom,a tá mi vždy veľmi chutila.verím,že aj tá tvoja praženica mi zachutí.
denyany
Ja praženicu nemám rada, nejedávam ju, zato môj muž presne naopak- ten by ju mohol jesť každý deň! Takže ju pripravujem často, s rôznymi obmenami. A vidíš, s hráškom ešte nebola. Vďaka za inšpiráciu. A minule som začula kdesi rozhorčené konštatovanie jednej mladučkej slečny, že nikde nenašla návod, ako si má opiecť klobásu k prívarku. To naozaj.
chucho
Presne tak, ja mam tento isty problem, moja mama bola kucharka a nikdy ma nepustila do kuchyne. Teraz mam 26 rokov a vsetko sa musim ucit, este aj "obycajnu prazenicu":) Ale ako bolo vyššie v komentari, zacina sa čajom a praženicou.
Mne tvoj recept pomohol a prosim pridavaj ďalšie:))
jolandaaaaaa
Tato tu co hovoríte !!!!!Ja myslieť že byt ne moc dobrá
Ja nevedie ako sa robiť prazenica ale táto ne moc dobrá.
PS:máte nemáte nic
radox1
je vela sposobov,hlavne ze tam odznela veta:Stačí jej pár sekúnd,lebo vela ludi z nej urobi suchy štrk.ja robim ako sa pise hore- len vyliat na panvicu,pockat kym sa bielky zrazia, potom vypnut a rozmiesat zltka,samozrejme na masle a sol.

sovka62
A preco tak zhurta? Niekomu sa iste zide aj recept na prazenicu. Je na nu sto receptov, niekoho moze inspirovat.
Nedaj sa odradit, len pridavaj.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia