Foto: pusta
Tento koláč piekla moja stará mama vždy na Veľkú noc a na Vianoce, prázdny sa volal preto, lebo neboli v ňom žiadne hrozienka, mandle, Zobraziť celý popisTento koláč piekla moja stará mama vždy na Veľkú noc a na Vianoce, prázdny sa volal preto, lebo neboli v ňom žiadne hrozienka, mandle, orechy, kandizované ovocie, čokoláda či kakao, žiadna citrónová kôra, skrátka bol to len taký hladký jemný sladký kysnutý koláč, ktorý piekla vo veľkom pekáči, na vrchu bol spletený vrkoč, ktorý vyplnil celý pekáč, nekrájal sa, ale sa odtrhávali primerané kusy, dal sa odlupovať, býval na raňajky s horúcim kakaom, maslom a lekvárom,nevedeli sme sa dojesť
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
30 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
cca350 ml vlažné |
|
2 ks |
|
90 g |
|
90 g rozpustené |
|
Na potretie koláča: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom, zaliala asi 100 ml vlažného mlieka, povrch mlieka som posypala múkou, prikryla som misu čistou utierkou a nechala som na teple vykysnúť kvások - 20 minút, ked kvások pekne vykysol, pridala som dve vaječné žĺtka, ...
-
2
...postupným pridávaním zvyšného vlažného mlieka po troškách som všetko spolu miesila rukami až dovtedy, kým sa všetko spojilo a cesto sa oddeľovalo od rúk i misy, na povrchu sa začali tvoriť veľké bubliny, potom som pridala časť rozpusteného masla a na 3x som ho celé zapracovala do cesta, cesto som miesila dalej, až sa znovu začali tvoriť na povrchu veľké bubliny, je to dosť namáhavá časť spracovania cesta, pri ktorej som sa riadne zapotila, avšak je veľmi dôležité v tejto fáze naozaj poctivo vymiesiť všetko na polotuhé, hladké, lesklé, pružné nelepivé cesto, čo trvá dosť dlho, vytvarovala som z cesta bochník, ktorý som prikryla čistou utierkou, nechala som ho na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.
-
3
Vykysnuté cesto som dala na jemne pomúčenú dosku a len zľahka som ho znovu prepracovala rukami, dalej už netreba vôbec podsypávať múkou, lebo cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, len by pridaním dalšej múky zbytočne nepríjemne stuhlo,...
-
4
..zase len zľahka som rukami vytvarovala valec, ostrým nožom rozdelila na 3 rovnaké časti, z ktorých som spravila šúľky len ľahkým potriasaním a naťahovaním do dĺžky,...
-
5
....na hornom konci som ich spojila stisnutím rukami k sebe, postupným prekladaním šúľkov cez seba...
-
6
...som ich splietla do vrkoča, ktorého oba konce som založila na spodok, teraz môžete namietať, že ide o vianočku, avšak nie celkom,...
-
7
...tento vrkoč som vložila do stredu pekáča vystlaného pečiacim papierom, pekáč som mala o veľkosti 24 x 16 cm, prikryla som vrkoč čistou utierkou,...
-
8
...nechala som ho na teple znovu vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, koláč pri pečení vyplní celý pekáč, môžete použiť aj vhodnú formu na biskupský chlebíček vymazanú maslom,...
-
9
...pred vložením som koláč potrela rozšľahaným vaječným žĺtkom,...
-
10
...piekla som ho v rúre pri teplote 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev 40 minút, nechala som ho chladnúť na mriežke a krájala som ho a podávala ešte vlažný,
-
11
..pokrájaný vlažný koláč som podávala na raňajky s horúcim kakaom, moji chlapi ho priam zbožňujú, odporúčam vyskúšať aj vám a prajem Dobrú chuť :-)
-
12
Ide o starodávny recept mojej drahej babičky, ktorá tento koláč pripravovala vždy na Vianoce a veľkú noc v obrovskom hlbokom pekáči, piekla ho v domácej peci, volala ho prázdny koláč alebo "Puszta kalács" , neobsahuje žiadne dalšie ingrediencie, je vynikajúci sám o sebe, má ľahučké nadýchané cesto, ktoré sa u nej nekrájalo, ale odlamovalo a tie kusy sa dali krásne lúpať, koláč nie je vôbec presladený, podávala k nemu vlastnoručne vyrobené domáce maslo a svoje úžasné domáce lekváre, k tomu litre horúceho kakaa, skvelé sviatočné a pôstne raňajky pre deti i dospelých.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk.
tiež s maslom a džemom :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk.
je to veľmi starý recept našich babičiek.
dakujem za potvrdenie tebou, že je to vynikajúce
myslim, ze pod tymto nazvom ho tu najdete viac krat, jeden s velmi milym postupom pridal aj @sracz
celkovo si myslim, ze je to podobne , ako s gulasmi - od domu k domu ine a casto uz ani ten zaklad nie je rovnaky, nevadi, hlavne, ze chuti :-)
keby si ten postup aj čítala, tak by si to tam aj našla.
súhlasím, aj pod týmto názvom tento recept poznám.
pre teba na vysvetlenie len toľko, že nie všetko, čo zapletieš do vrkoča, teda ako vianočku, aj naozaj vianočka je.
vysvetlím v inom dalšom komentári pre všetkých.
no to je naozaj obrovská škoda, že si si nezapísala recepty tvojej drahej starkej, lebo také recepty sú skutočné poklady& a mali by sa zachovávať pre dalšie generácie a šíriť dalej
poznám Prázdny koláč aj ako Biely koláč, ako píšeš podľa tvojej starkej na sladko a je neutrálny, presne si to vystihla.
a ten od @sracz je tiež výborný, poznám ho a páči sa mi.
tiež som ti odpísala v dobrom, neskôr vysvetlím podrobnejšie, ked odpoviem na všetky komenty.
samozrejme, že sa môžu klásť otátky, od toho komentáre k receptu sú.
neboj, vysvetlím.
tie naše babky vymiesili v pohode i z viacerých kilogramov múky takéto koláče, ani ich nenapadlo sa sťažovať, robili z múky pre početné rodiny veľké množstvá denne a to mali aj 7 - 11 i viac detí bežne.
aj pre mňa je to predovšetkým spomienkový koláč na moju drahú a milovanú starú mamu, rada som sa o recept nezištne podelila :-)
poteší ma, ak tento Prázdny/Biely/ koláč vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu a doplnenie.
dakujem ti.
vlastne nemusíš...to je tvoje potešenie, najmä u mňa
a zopár používateľom to robíš tiež - si trapná.
isteže tento recept má nevyčísliteľnú cenu spomienky na moju milovanú babičku, ktorej recept som pridala.
samozrejme, že môžu byť v každej rodine nepatrné odchýlky, ale chuť tohoto koláča je nezameniteľná a neopakovateľná.
je pravda, že som napísala, že tento koláč piekla moja drahá stará mama vždy na Veľkú noc a na Vianoce, vtedy VŽDY, ale nielen vtedy.
dalkujem za všetky tvoje pekné komentáre.
tvoj komentár je pravdivý od prvého písmenka až po to posledné písmenko.
som rada, že tento koláč robievaš podľa dodnes podľa starej tradičnej receptúry, že poznáš i recepty na Vianočky a podstatný rozdiel medzi oboma kysnutými koláčmi na sladko môžeš zodpovedne potvrdiť.
dakujem za tvoj komentár i pridaný obrázok na recepty z vianočky, aby rozdiel bol evidentne zrejmý.
súhlasím s tebou, že v prípade môjho receptu od mojej drahej babičky na Prázdny koláč ide o jeden odlišný veľmi starý recept, pečie sa najmä na Vianoce a Veľkú noc, ale aj inokedy, je síce pravda, že sa podobá tvarom na vianočku, ale vonkoncom to nie je vianočka.
ešte raz veľká vdaka ti :-)
pre tých, čo nepochopili rozdiely proti vianočke:
1. odlišný spôsob prípravy kvásku /v postupe bod č.1/
2. miesenie na dvakrát, najprv s mliekom až sa tvoria bubliny na povrchu cesta, zapracovanie masla po častiach do už vymieseného cesta postupne až na 3x, miesiť znovu až dovtedy, kým sa maslo úplne nezpracuje do cesta a na ceste sa opäť nebudú na povrchu tvoriť veľké bubliny - to sa pri vianočke nemusí robiť. Bod č.2
3. celková spotreba mlieka je na 500 g múky podstatne vyššia ako u vianočky - až 350 ml. vid v surovinách
4. cesto sa po vykysnutí na doske iba jemne pomúčenej len zľahka prepracuje rukami, čo u vianočky nie je potrebné - bod č. 3
5. valec z cesta sa zase len veľmi zľahka prepracuje rukami, doslka sa už nepomúči a šúľky sa robia nie šúľaním cesta, ale len potriasaním na naťahovaním cesta, toto sa pri vianočke tiež nemusí robiť, čo je zásadný rozdiel - bod č. 4
6. šúľky sa splietajú síce o tvaru vianočky, táto sa vkladá nie na plech, ale do hlbokého pekáča, ktorý sa kysnutím cesta celý vyplní cestom, cesto sa prikryje utierkou, necháva sa znovu kysnúť až jednu hodinu, čo je zásadný rozdiel proti vianočke, obyčajná vianočka nekysne na 2x a už vôbec nie tak dlho. bod č. 6,7,8,9.
7, tento koláč sa pečie zásadne v domácej peci, ja som pec nemala, piekla som v rúre.
8. tento koláč sa vždy krája a podáva zásadne vždy ete vlažný, čo u vianočky nie je vôbec nutné.
8. cesto Prázdneho koláča po upečení je úžasne ľahučké, nadýchané a dajú sa krásne ľahučko odlupovať od seba jednotlivé vrstvy, čo u vianočky zase nie a to vdaka inej technologii spracovania a podstatne dlhšiemu kysnutiu, čím viac dáte vaječných žĺtkov do cesta, tým bude tuhšie.
10. vianočka je oveľa sladšia, tu sa v koláči pridáva podstatne menej cukru, len okolo 30 - 50 gramov, osobne som dala až 90 gramov, preto je pôvodne chuť neutrálna, ai v mojom recepte na sladko nie je presladená.
vrelo odporúčam vyskúšať Prázdny koláč s presným dodržaním postupu v recepte a potom poznáte rozdiel proti obyčajnej vianočke, osobne vám ručím za to, že budete veľmi spokojní, i ked je pri tomto koláči podstatne viac práce, vynaložená námaha sa vám bohate odmení. :-)
Aj teraz ho pečú v našom regióne, najmä súkromní pekári. Predovšetkým pred spomínanými sviatkami. A voláme ho biely alebo páperový koláč. Kto ako si to zaužíval. A nie je to vianočka.
Tak sa už nehádajte kvôli hlúpostiam, ale tešte sa, že niekto pridal nový a dobrý recept.
Pusta, ďakujem za pripomenutie predsviatočných atmosfér z detstva.
podobne ako ked ste tu rozprával nezmysly o @marika21
fakt úbohé...
tu lieskovcovu natierku ste mali pekne naaranzovat napr.do sklenenej misticky alebo inac.ten napis nutella doslova krici a zatienuje kolac
domácej peci, ja som pec nemala,
piekla som v rúre."
Tak pecie sa zasadne v peci, alebo sa moze aj v rure....?
ste nekonečne trapný, ide vám len a len o rýpanie.
a aby ste verili, mám tu recept aj na nutellu, nerobila som teraz.
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-cokoladova-nutella-fotorecept/48893-recept.html
tvar môže byť kľudne okrúhly.
dakujem.
tiež viem, že na tieto sviatky sa pečie v súkromných pekárňach v peci aj podnes deň, lebo je nesporne vynikajúci, recept som pridala práve preto, že sa blíži Veľká noc a viem, že záujemcov bude o tento recept
iste dosť veľa.
dakujem ti za pochvalu.
dakujem.
dakujem za nahliadnutie.
Chválim a ukladám do KK!
Recept vyskúšaný *****
vystihla si to, o nič iné im nejde!
dakujem za postreh.
aby nedošlo k nedorozumeniu, viem robiť domácu nutellu, pridala som recept, viacerými úspešne vyskúšaný:
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-cokoladova-nutella-fotor...
no veľmi si ma prekvapila, už aj vyskúšaný Prázdny koláč :-)
moja drahá stará mama mala murovanú pec priamo doma, piekla v ňom chlieb, lángoše, rôzne koláče, aj tento koláč a všakovaké dobroty. inak je tam aj súkromná pekáreň aj dnes a vždy aj bola.
dakujem za krásnu pochvalu, za potvrdenie, že Prázdny koláč je výborný a za 5*.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
som rada, že postup je zrozumiteľný a pekne nafottený :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*.
Takže, nech žije @pusta aj so svojím ....., p*****m, od****, za******m, a ešte neviem akým nikom!!!!
to naozaj..??..vážne..myslíš tú poslednú vetu..??
nehnevaj sa, ale ked taketo cesto rozvalkas a upecies, dostanes akurat suchu placku
bud si nic podobne nikdy nepiekla, alebo ti ide vylucne o to,aby si mohla ublizit :-(
my tu mame krasny slnecny den, prajem aj tebe dobru naladu