Prázdny koláč fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. marca 2015
Prázdny koláč (fotorecept)
Foto: pusta

Tento koláč piekla moja stará mama vždy na Veľkú noc a na Vianoce, prázdny sa volal preto, lebo neboli v ňom žiadne hrozienka, mandle, orechy, kandizované ovocie, čokoláda či kakao, žiadna citrónová kôra, skrátka bol to len taký hladký jemný sladký kysnutý koláč, ktorý piekla vo veľkom pekáči, na vrchu bol spletený vrkoč, ktorý vyplnil celý pekáč, nekrájal sa, ale sa odtrhávali primerané kusy, dal sa odlupovať, býval na raňajky s horúcim kakaom, maslom a lekvárom,nevedeli sme sa dojesť

60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
30 g čerstvé
1 ČL
cca350 ml vlažné
2 ks
90 g
90 g rozpustené
Na potretie koláča:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom, zaliala asi 100 ml vlažného mlieka, povrch mlieka som posypala múkou, prikryla som misu čistou utierkou a nechala som na teple vykysnúť kvások - 20 minút, ked kvások pekne vykysol, pridala som dve vaječné žĺtka, ...

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...postupným pridávaním zvyšného vlažného mlieka po troškách som všetko spolu miesila rukami až dovtedy, kým sa všetko spojilo a cesto sa oddeľovalo od rúk i misy, na povrchu sa začali tvoriť veľké bubliny, potom som pridala časť rozpusteného masla a na 3x som ho celé zapracovala do cesta, cesto som miesila dalej, až sa znovu začali tvoriť na povrchu veľké bubliny, je to dosť namáhavá časť spracovania cesta, pri ktorej som sa riadne zapotila, avšak je veľmi dôležité v tejto fáze naozaj poctivo vymiesiť všetko na polotuhé, hladké, lesklé, pružné nelepivé cesto, čo trvá dosť dlho, vytvarovala som z cesta bochník, ktorý som prikryla čistou utierkou, nechala som ho na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto som dala na jemne pomúčenú dosku a len zľahka som ho znovu prepracovala rukami, dalej už netreba vôbec podsypávať múkou, lebo cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, len by pridaním dalšej múky zbytočne nepríjemne stuhlo,...

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..zase len zľahka som rukami vytvarovala valec, ostrým nožom rozdelila na 3 rovnaké časti, z ktorých som spravila šúľky len ľahkým potriasaním a naťahovaním do dĺžky,...

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ....na hornom konci som ich spojila stisnutím rukami k sebe, postupným prekladaním šúľkov cez seba...

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...som ich splietla do vrkoča, ktorého oba konce som založila na spodok, teraz môžete namietať, že ide o vianočku, avšak nie celkom,...

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...tento vrkoč som vložila do stredu pekáča vystlaného pečiacim papierom, pekáč som mala o veľkosti 24 x 16 cm, prikryla som vrkoč čistou utierkou,...

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...nechala som ho na teple znovu vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, koláč pri pečení vyplní celý pekáč, môžete použiť aj vhodnú formu na biskupský chlebíček vymazanú maslom,...

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pred vložením som koláč potrela rozšľahaným vaječným žĺtkom,...

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...piekla som ho v rúre pri teplote 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev 40 minút, nechala som ho chladnúť na mriežke a krájala som ho a podávala ešte vlažný,

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..pokrájaný vlažný koláč som podávala na raňajky s horúcim kakaom, moji chlapi ho priam zbožňujú, odporúčam vyskúšať aj vám a prajem Dobrú chuť :-)

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ide o starodávny recept mojej drahej babičky, ktorá tento koláč pripravovala vždy na Vianoce a veľkú noc v obrovskom hlbokom pekáči, piekla ho v domácej peci, volala ho prázdny koláč alebo "Puszta kalács" , neobsahuje žiadne dalšie ingrediencie, je vynikajúci sám o sebe, má ľahučké nadýchané cesto, ktoré sa u nej nekrájalo, ale odlamovalo a tie kusy sa dali krásne lúpať, koláč nie je vôbec presladený, podávala k nemu vlastnoručne vyrobené domáce maslo a svoje úžasné domáce lekváre, k tomu litre horúceho kakaa, skvelé sviatočné a pôstne raňajky pre deti i dospelých.

    Prázdny koláč (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

90 komentárov k receptu
@marika21 , s tou slivkou nutellou to musí byť fantastické :-)))
tiež s maslom a džemom :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk.
mne to tiež pripadá ako vianočka, nevidím v postupe vysvetlený rozdiel, ako si písala @methi. Vianočky sú tiež rôzne, mastnejšie, menej mastné, základná vianočka tiež neobsahuje žiadne oriešky, hrozienka, citrónovú kôru alebo iné prísady. A zapletená je úplne ako jednoduchá vianočka. Ale keď puszta, tak puszta...
moja starka robievala vianocku na sladko a biely kolac - tu prazdny kolac, bol neutralny
myslim, ze pod tymto nazvom ho tu najdete viac krat, jeden s velmi milym postupom pridal aj @sracz
celkovo si myslim, ze je to podobne , ako s gulasmi - od domu k domu ine a casto uz ani ten zaklad nie je rovnaky, nevadi, hlavne, ze chuti :-)
Postup som čítala dva krát. Prvý krát som sa dozvedela, že ked do prázdneho koláča sa nepridajú hrozienka, mandle a ostatné suroviny, hore v úvode popísané, lebo okrem hrozienok do vianočky a mandli na povrch, to čo je v úvode spomenuté, s tými surovinami by to už nebola vianočka, tak je to prázdny koláč a nie vianočka ??? Prečo v obchode dostať vianočku s hrozienkami a bez hrozienok? Je tu množstvo receptov a len na vianočku, s podobným zložením, že je niekde 50 g masla a nie 90 g, alebo viac cukru a nepridáva sa citronova kôra, alebo vanilkový cukor, alebo je rozdiel v počte žltok, v počte vajec, je to len a len vianočka, jednoduchá obyčajná vianočka a nie prázdny koláč. Nezavádzajte opäť verejnosť svojimi výmyslami, svojskými názvami, z dôvodu, že je tu množstvo receptov na vianočku a len, aby ste na seba upozornili, že vy ste pridala recept iný, nový, na prázdny koláč a nie vianočku. Z dôvodu, že vaša zapletená vianočka neobsahuje hrozienka, mandle, je to prázdny koláč = starodávny recept? prosím Vás nerobte si srandu už, už jej bolo dosť.
@kukulienka71 , tak, ako obhajujete tento recept, že je to nejaký puszta koláč, v madarčine existuje, dôkaz ste dali, je to predsa len iný recept, iné zloženie, keby niekto iný na vareche pridal recept pod týmto názvom, pani @pusta protestuje, že je to nie je ten recept, nemôže sa tak nazvať, lebo nemá také suroviny, ako tu v pridanom recepte. Na Slovensku je to vianočka. Recept v madarčine je písaný spomienkami.
áno, musím potvrdiť, že je to jeden starý recept, podľa ktorého sa aj u nás dodnes tento koláč pripravuje a to nie len na Vianoce alebo Veľkú noc...je síce pravda, že sa to podobá na vianočku ale to nie je vianočka...Skôr než sa pustíme do debaty, je dobre si overiť čo vlastne vianočka je...pozri "wikipédiu" tam nájdeš presnú definíciu vianočky.....pripájam jeden veľmi starý recept, hodne starší ako som ja...je síce v madarčine, kto vie madarsky tak si prečítajte....

@cucka , ten link som dala ako príklad, a inak líši sa od Pustinho len citr. kôrou:-)). Existuje veľmi veľa variácií, takisto ako aj u nás na vianočku, nepatrné či väčšie rozdiely medzi receptami sú. Neviem, o čo vám ide? My, ktorí ten koláč poznáme, vieme, že existuje, tak sa nedohadujte zasa len preto, aby ste vyrývali, to nie je fér.
preco okolo kolaca, co vyda na tri riadky robite taku aferu? moja starka tiez vypekala, vyvarala, cestomania, to bolo jej, len ja hlupa som si nic nezapisala, /inde lietal rozum/ tiez som mohla dekladovat originalne starodavne, co este nikto nikdy nevidel, nepocul,, ved je pekny a s nutelou urcite chutny
@methi , dakujem za pochvalu.
pre teba na vysvetlenie len toľko, že nie všetko, čo zapletieš do vrkoča, teda ako vianočku, aj naozaj vianočka je.
vysvetlím v inom dalšom komentári pre všetkých.
@mariamka , dakujem za pochvalu :-)
no to je naozaj obrovská škoda, že si si nezapísala recepty tvojej drahej starkej, lebo také recepty sú skutočné poklady& a mali by sa zachovávať pre dalšie generácie a šíriť dalej
Ja to nemyslim v zlom. Akurat ma nazov pristavil, lebo fotka mi pripomina vianocku, co moj ocino vzdy jedava cez vikendy na ranajky. Preto som sa spytala. Tiez je to taka maslova a takto jednoducho zapletena. Fakt mi je jedno ako si to kto nazve. Dufam, ze sa na vareche stale mozu klast otazky, lebo v poslednej dobe uz naozaj neviem.. Ok, precitam si v dalsom komentari.
@smejkad , máš úplnú pravdu :-)
poznám Prázdny koláč aj ako Biely koláč, ako píšeš podľa tvojej starkej na sladko a je neutrálny, presne si to vystihla.
a ten od @sracz je tiež výborný, poznám ho a páči sa mi.
@methi , viem, že si to nemyslela zle :-)
tiež som ti odpísala v dobrom, neskôr vysvetlím podrobnejšie, ked odpoviem na všetky komenty.
samozrejme, že sa môžu klásť otátky, od toho komentáre k receptu sú.
neboj, vysvetlím.
@nelisa , súhlasím :-)
tie naše babky vymiesili v pohode i z viacerých kilogramov múky takéto koláče, ani ich nenapadlo sa sťažovať, robili z múky pre početné rodiny veľké množstvá denne a to mali aj 7 - 11 i viac detí bežne.
aj pre mňa je to predovšetkým spomienkový koláč na moju drahú a milovanú starú mamu, rada som sa o recept nezištne podelila :-)
poteší ma, ak tento Prázdny/Biely/ koláč vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu a doplnenie.
@kukulienka71 , som veľmi rada, že tento môj koláč vyvolal krásne šťastné spomienky na tvoju drahú babičku :-)))
isteže tento recept má nevyčísliteľnú cenu spomienky na moju milovanú babičku, ktorej recept som pridala.
samozrejme, že môžu byť v každej rodine nepatrné odchýlky, ale chuť tohoto koláča je nezameniteľná a neopakovateľná.
je pravda, že som napísala, že tento koláč piekla moja drahá stará mama vždy na Veľkú noc a na Vianoce, vtedy VŽDY, ale nielen vtedy.
dalkujem za všetky tvoje pekné komentáre.
Milý@tassiedevil , samozrejme, že Prázdny /Puszta/ koláč v žiadnom prípade nie je Vianočka, tá má zásadne iný recept a zásadne inú technológiu prípravy i zloženia.
tvoj komentár je pravdivý od prvého písmenka až po to posledné písmenko.
som rada, že tento koláč robievaš podľa dodnes podľa starej tradičnej receptúry, že poznáš i recepty na Vianočky a podstatný rozdiel medzi oboma kysnutými koláčmi na sladko môžeš zodpovedne potvrdiť.
dakujem za tvoj komentár i pridaný obrázok na recepty z vianočky, aby rozdiel bol evidentne zrejmý.
súhlasím s tebou, že v prípade môjho receptu od mojej drahej babičky na Prázdny koláč ide o jeden odlišný veľmi starý recept, pečie sa najmä na Vianoce a Veľkú noc, ale aj inokedy, je síce pravda, že sa podobá tvarom na vianočku, ale vonkoncom to nie je vianočka.
ešte raz veľká vdaka ti :-)
@all
pre tých, čo nepochopili rozdiely proti vianočke:
1. odlišný spôsob prípravy kvásku /v postupe bod č.1/
2. miesenie na dvakrát, najprv s mliekom až sa tvoria bubliny na povrchu cesta, zapracovanie masla po častiach do už vymieseného cesta postupne až na 3x, miesiť znovu až dovtedy, kým sa maslo úplne nezpracuje do cesta a na ceste sa opäť nebudú na povrchu tvoriť veľké bubliny - to sa pri vianočke nemusí robiť. Bod č.2
3. celková spotreba mlieka je na 500 g múky podstatne vyššia ako u vianočky - až 350 ml. vid v surovinách
4. cesto sa po vykysnutí na doske iba jemne pomúčenej len zľahka prepracuje rukami, čo u vianočky nie je potrebné - bod č. 3
5. valec z cesta sa zase len veľmi zľahka prepracuje rukami, doslka sa už nepomúči a šúľky sa robia nie šúľaním cesta, ale len potriasaním na naťahovaním cesta, toto sa pri vianočke tiež nemusí robiť, čo je zásadný rozdiel - bod č. 4
6. šúľky sa splietajú síce o tvaru vianočky, táto sa vkladá nie na plech, ale do hlbokého pekáča, ktorý sa kysnutím cesta celý vyplní cestom, cesto sa prikryje utierkou, necháva sa znovu kysnúť až jednu hodinu, čo je zásadný rozdiel proti vianočke, obyčajná vianočka nekysne na 2x a už vôbec nie tak dlho. bod č. 6,7,8,9.
7, tento koláč sa pečie zásadne v domácej peci, ja som pec nemala, piekla som v rúre.
8. tento koláč sa vždy krája a podáva zásadne vždy ete vlažný, čo u vianočky nie je vôbec nutné.
8. cesto Prázdneho koláča po upečení je úžasne ľahučké, nadýchané a dajú sa krásne ľahučko odlupovať od seba jednotlivé vrstvy, čo u vianočky zase nie a to vdaka inej technologii spracovania a podstatne dlhšiemu kysnutiu, čím viac dáte vaječných žĺtkov do cesta, tým bude tuhšie.
10. vianočka je oveľa sladšia, tu sa v koláči pridáva podstatne menej cukru, len okolo 30 - 50 gramov, osobne som dala až 90 gramov, preto je pôvodne chuť neutrálna, ai v mojom recepte na sladko nie je presladená.
@all
vrelo odporúčam vyskúšať Prázdny koláč s presným dodržaním postupu v recepte a potom poznáte rozdiel proti obyčajnej vianočke, osobne vám ručím za to, že budete veľmi spokojní, i ked je pri tomto koláči podstatne viac práce, vynaložená námaha sa vám bohate odmení. :-)
Taktiež sme ho piekli na Vianoce, na hody a na Veľkú noc. Volali sme ho Biely koláč alebo jednoducho koláčok. Bol vynikajúci. Škoda, že som si od mamky tiež nezobrala presný recept. My sme do neho pridávali aj sunar. Ale oproti vianočke, to cesto nebolo tak mastné, ale bol nadýchaný a ľahúčky ako páperie. Vtedy bol najlepší, keď sa "dobre dral". /Piekol sa v domácej peci. A bol veľký, skoro ako dva chleby- na tom najväčšom plechu- pekáči. Ale pritom bol ľahúčky a výborne upečený. A ta kôrka.....
Aj teraz ho pečú v našom regióne, najmä súkromní pekári. Predovšetkým pred spomínanými sviatkami. A voláme ho biely alebo páperový koláč. Kto ako si to zaužíval. A nie je to vianočka.
Tak sa už nehádajte kvôli hlúpostiam, ale tešte sa, že niekto pridal nový a dobrý recept.
Pusta, ďakujem za pripomenutie predsviatočných atmosfér z detstva.
Ja naozaj nechapem, ze vas bavi sa stale hadat a rypat, ved sa chovate uz horsie nez pubertaci. Ak sa vam recept nepaci, tak si ho nevsimajte a hotovo. Mne sa prazdny kolac paci, pamatam si z detstva, kedy nam ho babicka casto piekavala, potrela domacim maslom a vyborne kakao. Vzdy sme sa na tento kolac tesili.@pusta , diky za pripomenutie receptu, ulozim si a hned ako sa dostanem z chripky upeciem, velmi sa nan tesim. Pekny den vsetkym a rozum do hrsti, nenavidim hadky a osocovanie
@radox1 , rýpetr zbytočne, k receptu samotnému ste nič nepovedali, tak prečo sa zaoberáte neopodstatnene nutellou, nejde o žiadnu reklamnú akciu s nutellou, dala som tam kúpenú no a??? keby som tam položila domáci lekvár, tak by ste mi dokazoval, že nie je domáci a podobne a ako by ste asi rýpali za maslo, keby som ho dala na fotku, tak by ste zase tvrdili, že je to reklamná akcia na kúpené maslo, no kto ho už dnes tak vo veľkom vyrába doma, však?
ste nekonečne trapný, ide vám len a len o rýpanie.
a aby ste verili, mám tu recept aj na nutellu, nerobila som teraz.

varecha.pravda.sk/recepty/domaca-cokoladova-nutella-fotorecept/48893-recept.html
Osobne si myslím, že každý autor receptu môže mu dat názov aký chce, odfotiť čo chce. Pre mna je dôležité, aby suroviny boli presne uvedené a postup zrozumiteľný. Podľa toho sa rozhodnem, či daný recept si uložím do KK,resp. ho vyskúšam. Toto zbytočné "tliachanie/rýpanie v komentároch ma nebaví a odporúčam dotyčným, že ak nemajú nemajú nejaké návrhy na vylepšenie daného receptu, tak nech sa radšej do diskusie nezapájajú.
Keď som si prečítala dnešný komentár o tom, aký je rozdiel medzi vianočkou a bielym koláčom, tak mi bolo troška do smiechu. Chudák vianočka, ktorá je určite fajnovejšia, vyšla v tomto porovnávaní veľmi biedne. Koláč-nekoláč, vianočka-nevianočka, mňa viac zarazila uvedená dĺžka pečenia. Skoro identické suroviny ako pri rcp na "Vianočný veniec", ale doba pečenia tu 40 minút, veniec 20 minút. Ako je to možné?
@motyka , som rada, že aj vy ste piekli doma tento koláč na Vianoce a veľkú noc, je presne taký ako ho popisuješ.
tiež viem, že na tieto sviatky sa pečie v súkromných pekárňach v peci aj podnes deň, lebo je nesporne vynikajúci, recept som pridala práve preto, že sa blíži Veľká noc a viem, že záujemcov bude o tento recept
iste dosť veľa.
dakujem ti za pochvalu.
Ja tento recept nepoznám,ale určite vyskúšam,ako skoro všetko z varechy.Pracovný postup je zrozumiteľný,pekne nafotený,tak podľa mňa je to na 5 hviezdičiek.
Chválim a ukladám do KK!
Z čias kedy naše pra-pra-pra babky miesili sladké koláč nebolo cukru, tak ako dnes. Hrozienka, mandle ani nevedeli, že existujú. Jedine vlašské orechy. Doma tiež miesili takéto prázne koláče, chlieb a nosili pekárovi upiecť. Keď išli starý apko od pekára polovicu rozdali, boli mnohí takí chudobní, že nemali čo jesť. Boli veľmi dobrosrdečný náš starý apko. To pekáreň mali oproti svojho domu. Ešte teraz tam stojí pekáreň.
Recept vyskúšaný *****
@marika21 , je to tak, ako vravíš :-)
no veľmi si ma prekvapila, už aj vyskúšaný Prázdny koláč :-)
moja drahá stará mama mala murovanú pec priamo doma, piekla v ňom chlieb, lángoše, rôzne koláče, aj tento koláč a všakovaké dobroty. inak je tam aj súkromná pekáreň aj dnes a vždy aj bola.
dakujem za krásnu pochvalu, za potvrdenie, že Prázdny koláč je výborný a za 5*.
@katerina , to ma nesmierne teší, že môj recept sa páči aj v San Rafael del Rio - Espaňa i v Prievidzi :-)))
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
som rada, že postup je zrozumiteľný a pekne nafottený :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*.
@pusta , chcel by som sa ťa spýtať, to ti fakt nevadí tvoja profilová fotka? Niečo tak .....Ty, to fakt nemá obdobu. Ale ináč, k tvojmu charakteru sa asi nič lepšie nehodí.
Takže, nech žije @pusta aj so svojím ....., p*****m, od****, za******m, a ešte neviem akým nikom!!!!
Som velmi rada,ze tu nastali tieto polemiky okolo kolaca,ktory je dobry,nezalezi ci kolac,alebo vianocka,ale davam si ho do KK koli vysvetleniu od @pusta ako sa ma spravne robit vianocka a ako kolac brios ,sice inac, I ked u brios sa maslo nedava naraz a iba uplne zmaknute nie rozpustene,u vinocky rozpustene.Kolac je lahsi,lebo ma menej cukru,vianocka je tuhsia,ma viac zltkov,ale tie ju nestahuju,stahuje ju Cukor.Vacsie mnozstvo cukru v kysnutych kolacoch ich robi tazsimi.Som rada,ze pusta doplnila o odborne vysvetlenie rozdiely,urcite to mnohym pomoze aj mne.Vdaka.
mata3636,je skutocne rozdiel v priprave vianocky a kolaca.Vianocka ma viac cukru a masti preto je tazsia.Kolac je nadychany a inac sa s nim postupuje pri kysnuti.
Ani sa mi nechcelo čítať všetky komentáre..niektore dosť od veci..ale ja si davam recept do kk , taky kolač robievala moja svokra na vychode na veľkú noc ..a bolo tam možno menej cukru..ale jedli to aj k údenému másu..čomu som sa čudovala, ale vraj je to taký zvyk..ja radšej s domácim džemíkom.
U nás na východe sa takýto koláč volá Čistý koláčok a pečie sa na Vianoce ku kapustnici,na Veľkú noc k šunke a klobáse a na odpust /hody/ k plnenej kapuste/huľkám/.Vôbec to nieje vianočka.Mám aj fotku ale ešte neviem pridať foto,tak neskôr.A do cesta nejde žiadne vajce ani žĺtok a cesto je krásne žltučké.Tiež sa tam pridáva sušené mlieko,ako to tu už bolo spomenuté.A tvar si každá gazdinka zvolí aký jej vyhovuje.Aj v obchode sa dá riadne kúpiť a je zapletený,alebo okrúhly alebo tiež rovný.Keď sa ženil môj synovec,piekli sme takéto koláče v peci na dvore,a na jedno miesenie sa dalo 10 kg múky a cesto sa miesilo v drevenom koryte,vždy 4 ženy,dve a dve oproti sebe a miesilo sa jednu hodinu,hodinu sa nechal kysnúť a hodinu sa piekol,preto sa mu hovorí aj hodinový koláčok.
este ze si vies dat like, ked piect nevies!
nehnevaj sa, ale ked taketo cesto rozvalkas a upecies, dostanes akurat suchu placku
bud si nic podobne nikdy nepiekla, alebo ti ide vylucne o to,aby si mohla ublizit :-(
my tu mame krasny slnecny den, prajem aj tebe dobru naladu
Prazdny kolac sa na Slovensku pekaval pri roznych prilezitostiach, aj pri krstinach, na karoch, na rozne sviatky. Vraj ak insie nenapiekli, tak aspon prazdny kolac urobili. Prazdny kolac sa spomina napriklad aj v knihe Tradicie na Slovensku.

Pridaj komentár k receptu: