Prázdny koláč (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento koláč piekla moja stará mama vždy na Veľkú noc a na Vianoce, prázdny sa volal preto, lebo neboli v ňom žiadne hrozienka, mandle, orechy, kandizované ovocie, čokoláda či kakao, žiadna citrónová kôra, skrátka bol to len taký hladký jemný sladký kysnutý koláč, ktorý piekla vo veľkom pekáči, na vrchu bol spletený vrkoč, ktorý vyplnil celý pekáč, nekrájal sa, ale sa odtrhávali primerané kusy, dal sa odlupovať, býval na raňajky s horúcim kakaom, maslom a lekvárom,nevedeli sme sa dojesť

60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom, zaliala asi 100 ml vlažného mlieka, povrch mlieka som posypala múkou, prikryla som misu čistou utierkou a nechala som na teple vykysnúť kvások - 20 minút, ked kvások pekne vykysol, pridala som dve vaječné žĺtka, ...
  2. ...postupným pridávaním zvyšného vlažného mlieka po troškách som všetko spolu miesila rukami až dovtedy, kým sa všetko spojilo a cesto sa oddeľovalo od rúk i misy, na povrchu sa začali tvoriť veľké bubliny, potom som pridala časť rozpusteného masla a na 3x som ho celé zapracovala do cesta, cesto som miesila dalej, až sa znovu začali tvoriť na povrchu veľké bubliny, je to dosť namáhavá časť spracovania cesta, pri ktorej som sa riadne zapotila, avšak je veľmi dôležité v tejto fáze naozaj poctivo vymiesiť všetko na polotuhé, hladké, lesklé, pružné nelepivé cesto, čo trvá dosť dlho, vytvarovala som z cesta bochník, ktorý som prikryla čistou utierkou, nechala som ho na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.
  3. Vykysnuté cesto som dala na jemne pomúčenú dosku a len zľahka som ho znovu prepracovala rukami, dalej už netreba vôbec podsypávať múkou, lebo cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, len by pridaním dalšej múky zbytočne nepríjemne stuhlo,...
  4. ..zase len zľahka som rukami vytvarovala valec, ostrým nožom rozdelila na 3 rovnaké časti, z ktorých som spravila šúľky len ľahkým potriasaním a naťahovaním do dĺžky,...
  5. ....na hornom konci som ich spojila stisnutím rukami k sebe, postupným prekladaním šúľkov cez seba...
  6. ...som ich splietla do vrkoča, ktorého oba konce som založila na spodok, teraz môžete namietať, že ide o vianočku, avšak nie celkom,...
  7. ...tento vrkoč som vložila do stredu pekáča vystlaného pečiacim papierom, pekáč som mala o veľkosti 24 x 16 cm, prikryla som vrkoč čistou utierkou,...
  8. ...nechala som ho na teple znovu vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, koláč pri pečení vyplní celý pekáč, môžete použiť aj vhodnú formu na biskupský chlebíček vymazanú maslom,...
  9. ...pred vložením som koláč potrela rozšľahaným vaječným žĺtkom,...
  10. ...piekla som ho v rúre pri teplote 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev 40 minút, nechala som ho chladnúť na mriežke a krájala som ho a podávala ešte vlažný,
  11. ..pokrájaný vlažný koláč som podávala na raňajky s horúcim kakaom, moji chlapi ho priam zbožňujú, odporúčam vyskúšať aj vám a prajem Dobrú chuť :-)
  12. Ide o starodávny recept mojej drahej babičky, ktorá tento koláč pripravovala vždy na Vianoce a veľkú noc v obrovskom hlbokom pekáči, piekla ho v domácej peci, volala ho prázdny koláč alebo "Puszta kalács" , neobsahuje žiadne dalšie ingrediencie, je vynikajúci sám o sebe, má ľahučké nadýchané cesto, ktoré sa u nej nekrájalo, ale odlamovalo a tie kusy sa dali krásne lúpať, koláč nie je vôbec presladený, podávala k nemu vlastnoručne vyrobené domáce maslo a svoje úžasné domáce lekváre, k tomu litre horúceho kakaa, skvelé sviatočné a pôstne raňajky pre deti i dospelých.