Foto: pusta
Autorom originál receptu je pekár z Piemontu, Pietro Ferrero, ktorý začal s výrobou tohto čokoládového krému s lieskovými orieškami v Taliansku v roku 1946, Zobraziť celý popisAutorom originál receptu je pekár z Piemontu, Pietro Ferrero, ktorý začal s výrobou tohto čokoládového krému s lieskovými orieškami v Taliansku v roku 1946, čoskoro sa rozšíril do celého sveta.V Amerike sa viedli súdne spory o značku, ktorú pán Ferrero vyhral a je pod ochrannou známkou.V jeho recepte je okrem iného aj kakaové maslo, palmový olej a vanilín.V jednom zahraničnom časopise som našla recept na domácu Nutellu, odskúšala, je výborný a o 50% lacnejší ako v obchode, pridávam ho pre Vás.
porcia
príprava
na 80 - 90 °C
Postup
-
1
Mandle som sparila vriacou vodou, scedila, za horúca ošúpala a nechala som ich úplne vychladnúť a oschnúť. Potom som ich oprážala na horúcej panvici za sucha, za stáleho miešania, treba pri tom stáť, lebo najprv nič a zrazu rýchlo zhnednú, treba dať pozor, aby sa nespálili. Netreba dať žiaden olej, majú dosť vlastného tuku, na ktorom sa pekne opražia.
-
2
Opražené mandle som nechala úplne vychladnúť.
-
3
Vychladnuté opražené mandle som v cutteri rozkutrovala na drobno, môžete aj pomlieť.
-
4
Do misy som nasypala pomleté lieskové oriešky. Lieskové oriešky som oprážala predtým na suchej horúcej panvici, až sa začali oddeľovať šupky, presypala som ich do sklenej plochej misy a ešte za horúca som ich trením v suchej utierke medzi dlaňami zbavila zvyšných šupiek, ked úplne vychladli, som ich pomlela, nasypala do misy a zmiešala s mandľami. Opraženie mandlí a lieskových orieškov dodá Nutelle oveľa lepšiu a výraznejšiu chuť.
-
5
Do hrnca som dala sušené mlieko,...
-
6
...studené mlieko, rozmiešala so sušeným mliekom do hladka a pridala som aj med, mne med scukornatel nedávno, ale to nie je žiadna závada, svedčí to o tom, že med je pravý a nepančovaný, on sa teplom v nasledujúce príprave úplne rozpustí. Zmes som na miernom plameni zahrievala za stáleho miešania asi na 80 - 90 stupňov C, aby sa neprichytila na spodku, nevarila a neprevárala som, vypla som plameň -pozor - nevariť!!! Zmes som udržiavala teplú v teplom vodnom kúpeli, to je nutné, aby sa nezrazila po zmiešaní s roztopenou horúcou čokoládou!
-
7
Obe čokolády som nalámala na kocky...
-
8
...pomaly rozpustila za stáleho miešania nad parou vodného kúpeľa.
-
9
Do rozpustenej horúcej čokolády som postupne pridávala zmes opražených mletých orieškov a...
-
10
...všetko spolu zmiešala na dosť hustý krém,...
-
11
...do ktorej som postupne pridávala zmes teplého mlieka s medom, ...
-
12
...až sa všetko pekne spojilo.
-
13
Naplnila som ešte horúce do pohárov, ktoré som uzavrela dobre tesniacim vrchnákom na závit, nechala som úplne vychladnúť a odložila som do chladniičky. Neľakajte sa, že hotová zmes je tekutá, lebo v chladničke stuhne do hustej krémovej konzistenice, teraz ráno som chutnala a je to OK! Nutella sa mi vydarila, preto sa o recept rada podelím, chuť vynikajúca, opražené oriešky sú v nej úžasné, krém je primerane sladký a čisto čokoládový, príprava ľahká, jednoduchá a pomerne rýchla, podstatné je, že na rozdiel od kúpeného v obchode viem, čo som do neho dala, mne vyšlo spolu 1010 ml hustého vynikajúceho krému, ktorý ma vyšiel cenovo cca o 50% lacnejšie, čo nie je vôbec zanedbateľný fakt a má doma široké využitie.
-
14
Pán Pietro Ferrero z Piemontu ho pôvodne pripravoval z kakaových bôbov, bolo po vojne a nedostatok čokolády, ktorý nahradil pridaním mletých lieskovcov, čím úžasne vylepšil chuť, najprv ju vyrábal v tuhých blokoch, neskôr ako hustý krém, širokého použitia pod svojou ochrannou známkou, je veľmi populárny u mamičiek s malými deťmi, ale veľmi obľúbený aj u dospelých celého sveta.
neuvedomila som si to pri písaní receptu, čokoláda je kupovaná. idem text v bode č.14. hned opraviť, som rada, že sa ti recept páči a táto vec ti osobne neprekáža, teší ma že vyskúšaš :-)
dakujem ti za konštruktívnu kritiku.
veľmi pekne dakujem.
no, máš veľkú pravdu, moji stravníci sa majú pri mne dobre, ale aj ja pri nich :-)
je to vzájomné :-)
dakujem za uznanie.
tu by som na kalóriách a kvalite ja osobne zásadne nešetrila, však sa prejedať zase nebudeš :-)
ale kľudne urob, ako ty myslíš.
dakujem za uloženie do kk.
dakujem za uznanie.
dakujem ti za uloženie do kk a tvoj skvelý tip - si veľmi milý :-)
môj priateľ je veľmi maškrtný muž, zbožňuje Nutellu, aj náš mladý, a táto domáca im tak veľmi im chutila, že ju už zbodli na posedenie :-))).
nestihla som ju odfotiť, minula sa sa rýchlosťou blesku :-)))))
dakujem za pochvalu a ******
varecha.pravda.sk/recepty/lieskovo-orieskova-nutella/2063...
je odlišný od môjho, obsahuje len lieskové oriešky, nemá mandle, má podstatne menej čokolády a len jeden druh - horkú, miesto mlieka a sušeného mlieka použil kondenzované mlieko.
preto som si dovolila pridať tento recept.
podľa môjho názoru je recept od @Milhoo9 z roku 2011 tiež úžasný:-)
dobre, že si ten link pridala, aspoň si každý môže vybrať.
dakujem ti.
áno, je to zaujímavý a originálny recept, navyše úžasne chutný a tá námaha sa skutočne oplatí.
dakujem ti za pochvalu a *****
áno, receptík je veľmi zaujímavý.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
áno, receptík je veľmi zaujímavý.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
verím, že ty by si rada, ochutnala :-)
napriek tomu všetkému si dokázala recept oceniť a krásne zhodnotiť, to veru nevie každý :-) veľmi si to od teba vážim!
zo srdca ti dakujem.
áno, je to sladké, orieškové a výborné.
napriek tomu si recept dokázala oceniť, za čo ti úprimne dakujem.
dakujem ti za uznanie.
áno, je to fajnový recept, teší ma, že aj tento máš v poradovníku a odskúšaš aj toto :-)
to ti prišiel potom ako na zavolanie, ked tvoji chalani sú na Nutelle závislí :D
dakujem za pochvalu i uloženie do kk.
hej, Nutella patrí medzi TOP výmysly sveta, mlsať sa musííí :-)))))
dakujem za uznanie, uloženie do kk i *****
od teba si to veľmi vážim!
originál a prvenstvo patrí výlučne talianskemu pekárovi - Pietro Ferrero
z Piemontu, kde sa urodí veľa lieskovcov.
som rada, že recept sa ti páči a pomôže aj tebe vylepšiť rodinný rozpočet:-) ale varujem ťa, aby si nedopadla ako ja! :DDD
vdaka tiza pochvalu, uloženie do kk a *****
to takto bude viac chutiť a mne samozrejme tiež. Ďakujme ti za recept.
mandle som mala namleté na veľmi jemno, skoro to vyzeralo ako kaša, ale za to lieskovce neboli až tak jemné - tie som mlela na obyčajnom mlynčeku. tiež ich spracujerm na budúce v cutteri ako tie mandle :-)
hej, je to famozny recept :-)
verím, že tvojim vnúčatám bude chutiť :-)
dakujem za uznanie.
veľmi pekne dakujem.
táto Nutella o niečo menej hustá ako kúpenská, ale hustá krémová,túto musím naopak na chvíľku pred použitím do cesta dať na chvíľku do mrazáku - asi 5 až 10 minút, nestopovala som to.
ak nemáš rada mandle, nič sa nedeje, daj iba lieskovce, aj vlašské orechy môžu byť spokojne, dokonca iné orechy si viem dobre predstaviť, kľudne daj podľa svojej chuti.
pokiaľ však chceš skutočnú Nutellu, daj iba lieskovce.
pozor, čerstvo pripravená Nutella má tekutú konzistencizu - neľakaj sa! za 12 h v chladničke od večera do rána primerane zhustne :-)
som rada, že sa ti receptík páči, dakujem za pochvalu i uloženie do kk.
niet za čo dakovať, rado sa stalo :-)
teším sa, ked dáš vedieť, či si bola spokojná.
dakujem.
ja viem, že ty určite áno :-)
dakujem ti za uznanie.
a momentálne si pochutnáva na tvojej včera robenej jahodovo jogurtovej zmrzline, tej si môže dopriať, osladená zero cukrom. Takže vdaka aj za zmrzku. neviem či ju stihnem odfotiť,ak áno priložím foto, lebo mu ju vyjedajú aj tí čo cukor môžu.
viem aj ja veľmi dobre, čo znamená ľúbenkať milovaného muža a spraviť pre neho z lásky to maximum, čo môžeš zo seba vydať a veľmi dobre ťa chápem z vlastnej skúsenosti :-)
vynikajúco si to spravila, gratulujem!!!
ak ti smiem poradiť do budúcna, skús zameniť na budúce miesto mlieka Nutellus nesladeným kondenzovaným mliekom, bude to ešte lepšie, ostatné tak, ako si dala teraz. neboj, zhustne :-)
ja zvyknem dať pred použitím do pečenia ešte Nutellu na chvíľku do mrazáku a konzistencia je priam ideálna.
no toto, ešte aj oja zmrzlina chutí tvojmu miláčikovi - supeeeeer :-)
to ja dakujem za krásne foto - vyzerá to úžasne, a dakujem ti aj za skvelú správu.
želám vám obom krásny večer.
v chladničke a od obeda voľne v špajzi, chcela som otestovať, ako sa zmení konzistencia, takú som si predstavovala, odporúčam recept, ja ju mám horkejšiu, z čokolády s vysokým podielom kakaa, ale s tým som samozrejme rátala a sme len na takú chuť čokoládovú už zvyknutí, deťom by som odporúčala z kvalitnejšej mliečnej asi , ale to už podľa každého zváženia, ja mám s ňou iné plány, nie na chlieb natierať, dúfam, že mi foto nevloží opäť 5x, drž palce, s obavou vkladám, link je len jeden
len pozor na skladovanie v špajzi - je tam mlieko!!! ani v chladničke nemôže zostať veľmi dlho, ale je to predsa len istejšie
toto nie je pravá Nutella od pána Pietro Ferrrero, ktorú som mala dlho v špajzi a bez ujmy.
teší ma, že si odskúšala a recept odporúčaš.
mimochodom máš krásny tanier :-)
dakujem za skvelú správu, odporúčanie receptu a úžasné foto, úprimne sa teším s tebou, táničlka moja drahá :-)