Praclíky

Michal Pažák
executive chef skupiny Al Dente Group, 30. septembra 2011
Praclíky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Cesto:
0,5 kg
30 g
 štipka
1 lyžica
125 g
2 ks
3 dl
Na posypanie:
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Bežným spôsobom pripravíme kysnuté cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 20 rovnakých dielov.

  2. 2

    Každý diel natenko vyšúľame a sformujeme na praclík. Sformované praclíky ukladáme na vymastený plech a necháme ich ešte nakysnúť.

  3. 3

    Pred pečením praclíky potrieme mliekom, posypeme rascou (alebo syrom, makom, sezamom), hrubšou soľou a upečieme.

Diskusia k receptu

megginr
nechcem nic spochybnovat, ale urcite su tie pracliky na fotke z kysnuteho cesta? sa mi zdaju trochu tenke nato, ze su z kysnuteho cesta a aj ten povrch je taky... iny :/
medovnicek
nádhera, už dávno sa takéto praclíky chystám upiecť, už sú aj odložené v kk
sneica
poznam ich ako BREZEL a tie ktore som si kupovala chutili akoby soletky,tak sa tesim ze tymto receptom sa mi pracliky pripomenuli...ukladam do kk...
marienka44
Taketo pracliky predavaju na Oktoberfeste v Mnichove, prave vcera 3.10.skoncil. Teraz som v Mnichove a praclik som kostovala. Je makky a slany len navrchu. Bola to velka parada-Teresiawiese. Je tam hluku ako v ule, nepocut vlastne slovo. Ma to dlhorocnu tradiciu, bola som uz na 2 rocnikoch.
denimka
tie BREZEL, co predavaju v nemecku, su na povrchu pred pecenim potrete takou - oni to volaju ze LAUGE, preto sa aj volaju LAUGENBREZEL...to je natriumhydroxid rozpusteny vo vode myslim...tieto na obrazku vyzeraju presne tak, akoby mali ten nemecky *soletkovy* povrch, tiez by som neverila, ze su potrete len mliekom :)
stefanbk
Dnes som ich skusal, a boli vyborne. Cesto som nechal spracovat v pekarnicke a ako tuk som pouzil maslo, cize po upeceni mali fantasticku maslovu vonu.
Len este nemam vyskusane co urobia na druhy den, ak ich necham na vzduchu, lebo sme ich vsetky stihli zjest.SUPER
cezario
na foto určite nie sú praclíky podľa receptu, sú výborné, ale len potreté mliekom, takto nevyzerajú, potrela som žĺtkom, aj tak boli iné
suchma
na ilustračním fotu, kde jsou preclíky louhované, opravdu nejsou preclíky, které vám podle tohoto receptu vzniknou...těsto je na formování preclíků naprosto nevhodné, je poměrně řídké a celý preclík se při pečení sleje jako houska, po prvním plechu preclíků jsem ze zbytku těsta udělala bulky sypané sýrem ... chuťově je pečivo dobré, ale spíš buchtózní
katka78
Praclíky na foto sú krásne, ale nekorešpondujú so surovinami a postupom tu uvedeným. Musím súhlasiť s komentármi vyššie. Foto je zavádzajúca.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia