Bretzel - pravé nemecké praclíky fotorecept

katerin - fotkakaterin, 10. septembra 2013
Bretzel - pravé nemecké praclíky (fotorecept)
Foto: katerin

Recept mám od jedneho španielského pekára.Bretzel nie sú zložite na výrobu,len zdĺhavé,preto robím vždy dvojitú dávku.Čo sa nezje zamrazím,po rozmrazení su ako čerstvé.Kdo sa Zobraziť celý popisRecept mám od jedneho španielského pekára.Bretzel nie sú zložite na výrobu,len zdĺhavé,preto robím vždy dvojitú dávku.Čo sa nezje zamrazím,po rozmrazení su ako čerstvé.Kdo sa do nich pustí?

8
porcií
10-15 minút
na 200-220 °C

Suroviny

Predcesto:
100 g
1 g
60 g
Lúhový kúpeľ:
80 g
2 l
Cesto:
400 g
215 g
25 g
4 g
10 g
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Prvý deň si urobíme predcesto-neviem či tomu dávam správny názov-pre mňa je to prefermento.Môže sa robiť 3h pri izbovej teplote alebo 24h v ladničke.Ja robím 24hodinové,má lepšie výsledky. Suroviny zmiešať,zakryť fóliou a do ladničky.

  2. 2

    Predcesto vyberieme z ladničky a pridáme múku zmiešanú so solou,vodu,droždie(nemusíme robiť kvások) a zmäknuté maslo.Vyhnietime hladké a pružné cesto. Teraz už robím cesto ručne,lebo robot už má dni spočítané.

    Bretzel - pravé nemecké praclíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť 1,5-2h (Záleží či ich robíme v lete,alebo v zime)

    Bretzel - pravé nemecké praclíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V polovici času kysnutia cesto trochu postláčame a počkáme až znovu nakysne.

    Bretzel - pravé nemecké praclíky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 1,5-2h cesto dáme na mramor(dosku,stôl...),na mramore nemusím podsypávať múkou.Ručne trochu prepracujeme cesto a rozdelíme na 8 rovnakých častí.(ja ich važim).Vyšúlame každý kus cesta na asi 40-50cm,musí byť v strede hrubši a ztenšovať do koncou.Potom uviažeme praclík,alebo len rohličky,dalamánky a dáme na plech s poolejovaný pečiacim papierom(kôly lúhu). Necháme kysnúť zakryté utierkou 20-45min.-potom ich dáme do ladničky na minimálne 30min. alebo až 24h-(ja nechávam 24h,lepšie výsledky)

    Bretzel - pravé nemecké praclíky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Fotku praclíkou nemám,robím už len rohlíčky.

    Bretzel - pravé nemecké praclíky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zapneme trúbu a necháme vyhriať na 200-220st.C.Pripravíme si lúhový roztok.Vždy používame gumenné rukavice a dlhé rukávy. LÚH SODNÝ VSYPEME DO VODY,NIKDY NAOPAK!!!!!!!Drevenou paličkou,alebo rukou s rukavicou rozmiešame aby sa roztopil.Voda sa reakciou lúhu zohreje-nezlaknite sa! Vyberieme náš plech s preclíkmi,rohlíkmi... a keď je trúba vyhriata začneme jeden po druhom máčať v lúhu na 10sek.a dávame znovu na plech.Ešte mokré posypeme hrubou soľou a urobíme na praclíku nárez a na rohlíkoch ja robím 3 nástrihy. A do trúby na 10-15min.Znížime teplotu na 200st.C

    Bretzel - pravé nemecké praclíky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

archaa
wooow, klobúk dolu!!! Na tie som si zatiaľ netrúfla! Vydarili sa ti na jednotku s *. Nemám slov! 5* a KK
monique
Toto leto som bola v Nemecku a veruže sú tam všade tieto praclíky. Tam ani normálne pečivo ako rožky nenájdete.. väčšina je tohto praclíkového pôvodu. Pekne sa vydarili, ako z nemecnej pekárne!
frezia
Skutocne su krasne! Nikdy som ich nerobila,sem-tam si ich kupim.
marianne
teda viem,ze neukradnem.Zle som polozila otazku:-) kde ho kupim?
frezia68
Čakala som ten recept a ďakujem,že si pridala.Mňa mätie len ten lúh sodný ( ja som použila jedlú sódu),nemám dôveru k takej chémii,ale asi sa mýlim?Sú krásne a asi chrumkavé ? Moje sú mäkké,ale tiež veľmi chutné,no len ak sú čerstvé.Musím zistiť,kde kúpim lúh 4% ?Pekný večer do tej diaľky :-)))
parles
Ten louh, to je obyčejná jedlá soda - soda bicarbona.
sovka62
Vážne lúh sodný? Som v šoku, je to žieravina, ktorá sa používa na dezinfekciu a pri akejkoľvek manipulácii s ním treba byť veľmi opatrný, ak sa dostane na kožu alebo ak pri zmiešaní vodou prskne nebodaj do oka, vypáli dieru.
V domácnosti sa používa do upchatých odtokov na uvoľnenie. Nikdy som ho doma nemala, v práci som videla popáleniny, ktoré spôsobil, tak na čo riskovať?
Praclíky vyzerajú úžasne, mám ich veľmi rada, ale skúšať radšej nebudem.
maja1976
A predstavte si jedia to tu vsetci v DE od malych po starych na kvanta uz babetkam to davaju zmolit
frezia68
Ponúkajú aj bagetky v bezlepkovej diéte a píše sa tam,že lúhované v 4% roztoku lúhu( hydroxid sodný NaOH) .A pretože mám rešpekt pred rôznymi Éčkami a pred žieravinami tobôž, ,nebudem skúšať a uspokojím sa s jedlou sódou. Veď chrumkať nemusia ?
anilah
Na bretzle používam obyčajnú sódu bikarbonu 2p.l. na 1,5l. vody.
katerin
Ďakujem všetkým za pochvali.Lúh sodný je naozaj žieravina,preto píšem,že sa majú používať rukavice.So sódou bikarbónou som tiež robila,ale výsledok mi nechutil.Po upečeni luh už nieje žieravina,veď slané paličky čo má každá rodina doma sú tiež lúhované!
Lúh tiež používam na výrobu domáceho mydla,tekutého pracieho prostriedku a tiež sa používa na výrobu olív!
Netreba sa báť-výsledok stojí za to!
marianne-u nás v španielsku ho predávaju v každom supermarkete alebo v drogérii.Skús sa opýtať.
parles-lúh sodný je lúh sodný a sóda bikarbona je sóda bikarbona
katerin
ailuj82-našla si to správne!!!Kdo má pochybnosti,nech si prečíta využitie tohto všestranného prostriedku!
parles
katerin, vždyť jsem psal, že je to obyčejná jedlá soda -soda bikarbona! Němci to nazývají Natron. O louhu sodném jsem se vůbec nezmínil.
evanaaa
Praclíky sa mi páčia, iste sú chutné, ale do lúhu by som ich v žiadnom prípade nedávala, ozaj to počujem prvý raz. Myslím, že dobré sú aj bez namáčania do žieraviny. Bojujeme proti chémii v potravinách, toto mi príde horšie. My sme každý mesiac hydroxyd liali do drezu, tá jedovatá para mi raz skoro pľúca spálila, našťastie už ho nepoužívame. Takže, praclíky aj bez neho......
cinkla
Aj mna ten luh sodny prekvapil. Tie nemecke pracliky poznam tiez a veru nikde nie su take dobre ako tam - zeby s to mal na svedomi ten luh ? Viem, ze sa davaju uz malym detom do rucky a oni ich zmolia, takze skodlive to byt nemöze...... Aj tak som z toho prekvapena.
slaavka
Tak ja som sa pre tu srandu pytala mojho muza, ktory je Bavorak, a on mi povedal, ze oni to macaju v natrone - cize sode bikarbone.
Mame znameho staruckeho uja pekara, takeho poctiveho bavorskeho, co uz za vojny piekol, tak sa ho nabuduce spytam, ako to robi on! :D Nech sa nam to tu rozlusti s tym luhom!
Samu ma to velmi zaujima!
Inak sa ti pekne podarili! A chutne, si viem zivo predstavit ake su, najlepsie na dedine kupovane este za rana vonave! <3
slaavka
A este poznamka :D pracliky su vraj bavorsky vymysel!!! A nie nemecky :D
elena
Ja som sa už tešila, že napečiem niečo nové na zajtrajšie oslavy 2. narodenín, ale lúh teda naozaj nemusím, i keď sa to používa. Aj napríklad naše Soletky sú lúhované.
aminartg
To naozaj iba jeden gram drozdia?
Ci je na mysli 10 gramov?
Diki
katerin
1g droždia ide do predcesta a potom do cesta idú ešte 4g.
katerin
@slaavka ,ja som som vôbec nepísala,že je to nemecký výmysel,len ,že ten recept pochádza z nemecka a mám ho od španielského pekára.
Moje prvé praclíky som máčala v sóde bikarbone,ale chuť nieje taká chutná ako s lúhom-aspoň pre nás.

Do predcesta ide fakt iba 1 gram droždia a do cesta 4 gramy.
Na fotke je z dvojitej dávky.
katerin
@sebo ,ďakujem za pridanie článku,tam je vidieť,že si nevymýšľam a,že to nieje nebezpečné pre zdravie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia