Foto: katerin
Recept mám od jedneho španielského pekára.Bretzel nie sú zložite na výrobu,len zdĺhavé,preto robím vždy dvojitú dávku.Čo sa nezje zamrazím,po rozmrazení su ako čerstvé.Kdo sa Zobraziť celý popisRecept mám od jedneho španielského pekára.Bretzel nie sú zložite na výrobu,len zdĺhavé,preto robím vždy dvojitú dávku.Čo sa nezje zamrazím,po rozmrazení su ako čerstvé.Kdo sa do nich pustí?
porcií
na 200-220 °C
Suroviny
Predcesto: | |
100 g |
|
1 g |
|
60 g |
|
Lúhový kúpeľ: | |
80 g |
|
2 l |
|
Cesto: | |
400 g |
|
215 g |
|
25 g |
|
4 g |
|
10 g |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Prvý deň si urobíme predcesto-neviem či tomu dávam správny názov-pre mňa je to prefermento.Môže sa robiť 3h pri izbovej teplote alebo 24h v ladničke.Ja robím 24hodinové,má lepšie výsledky. Suroviny zmiešať,zakryť fóliou a do ladničky.
- 2
Predcesto vyberieme z ladničky a pridáme múku zmiešanú so solou,vodu,droždie(nemusíme robiť kvások) a zmäknuté maslo.Vyhnietime hladké a pružné cesto. Teraz už robím cesto ručne,lebo robot už má dni spočítané.
- 3
Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť 1,5-2h (Záleží či ich robíme v lete,alebo v zime)
- 4
V polovici času kysnutia cesto trochu postláčame a počkáme až znovu nakysne.
- 5
Po 1,5-2h cesto dáme na mramor(dosku,stôl...),na mramore nemusím podsypávať múkou.Ručne trochu prepracujeme cesto a rozdelíme na 8 rovnakých častí.(ja ich važim).Vyšúlame každý kus cesta na asi 40-50cm,musí byť v strede hrubši a ztenšovať do koncou.Potom uviažeme praclík,alebo len rohličky,dalamánky a dáme na plech s poolejovaný pečiacim papierom(kôly lúhu). Necháme kysnúť zakryté utierkou 20-45min.-potom ich dáme do ladničky na minimálne 30min. alebo až 24h-(ja nechávam 24h,lepšie výsledky)
- 6
Fotku praclíkou nemám,robím už len rohlíčky.
- 7
Zapneme trúbu a necháme vyhriať na 200-220st.C.Pripravíme si lúhový roztok.Vždy používame gumenné rukavice a dlhé rukávy. LÚH SODNÝ VSYPEME DO VODY,NIKDY NAOPAK!!!!!!!Drevenou paličkou,alebo rukou s rukavicou rozmiešame aby sa roztopil.Voda sa reakciou lúhu zohreje-nezlaknite sa! Vyberieme náš plech s preclíkmi,rohlíkmi... a keď je trúba vyhriata začneme jeden po druhom máčať v lúhu na 10sek.a dávame znovu na plech.Ešte mokré posypeme hrubou soľou a urobíme na praclíku nárez a na rohlíkoch ja robím 3 nástrihy. A do trúby na 10-15min.Znížime teplotu na 200st.C
- 2
V domácnosti sa používa do upchatých odtokov na uvoľnenie. Nikdy som ho doma nemala, v práci som videla popáleniny, ktoré spôsobil, tak na čo riskovať?
Praclíky vyzerajú úžasne, mám ich veľmi rada, ale skúšať radšej nebudem.
Lúh tiež používam na výrobu domáceho mydla,tekutého pracieho prostriedku a tiež sa používa na výrobu olív!
Netreba sa báť-výsledok stojí za to!
marianne-u nás v španielsku ho predávaju v každom supermarkete alebo v drogérii.Skús sa opýtať.
parles-lúh sodný je lúh sodný a sóda bikarbona je sóda bikarbona
Mame znameho staruckeho uja pekara, takeho poctiveho bavorskeho, co uz za vojny piekol, tak sa ho nabuduce spytam, ako to robi on! :D Nech sa nam to tu rozlusti s tym luhom!
Samu ma to velmi zaujima!
Inak sa ti pekne podarili! A chutne, si viem zivo predstavit ake su, najlepsie na dedine kupovane este za rana vonave! <3
Ci je na mysli 10 gramov?
Diki
Moje prvé praclíky som máčala v sóde bikarbone,ale chuť nieje taká chutná ako s lúhom-aspoň pre nás.
Do predcesta ide fakt iba 1 gram droždia a do cesta 4 gramy.
Na fotke je z dvojitej dávky.
Sušeného, či normálneho droždia?