Práca s vykrajovačom

tetrisss - fotkatetrisss, 26. novembra 2011
Práca s vykrajovačom
Foto: tetrisss

Som fanatik na kuchynské náčinie každého druhu, ak vidím niečo nové, tak mám pocit, že bez toho už neprežijem ani jeden deň. No niekedy Zobraziť celý popisSom fanatik na kuchynské náčinie každého druhu, ak vidím niečo nové, tak mám pocit, že bez toho už neprežijem ani jeden deň. No niekedy sa aj sklamem. Kúpila som si tento týždeň knihu spojenú s vykrajovacou šablónou a dnes som ju vyskúšala. Keďže som musela okolo toho trochu špekulovať a skúšať, tak si myslím, že budete viaceré majiteľkami takéhoto náčinia a chcem vám trochu uľahčiť prácu.

4
porcie
14 minút
na 180 °C

Suroviny

akékoľvek




Postup

  1. 1

    Ja som si urobila klasické linecké cesto 3:2:1 /múka, tuk,cukor/ plus praášok do pečiva, vanilkový extrakt a žĺtka podľa potreby, spracovať, do chladu. Ale to len pre poriadok, cesto v tomto prípade nie je dôležité. Cesto som naskôr rozvaľkala na asi 4mm a priložila šablónu.

    Práca s vykrajovačom - obrázok 1
  2. 2

    Potom som to popritláčala a dvihla, naivne sa domnievajúc, aká som rýchla a šikovná, ale... v šablóne sú tie úzke sviečky a tie veru odmietli chváliť moju šikovnosť a držali ako najaté. Moje šikovné :), ale hrubé prsty do formy nevošli a tak som musela použiť opak noža a dostať ich von. Potom som samozrejme musela dostať koláčiky na plech. No to mi už ako úspora práce a času nepripadalo. No a keďže svetom hýbu lenivci, ktorí hľadajú vďaka tejto vlastnosti uľahčenie práce, tak som trochu pouvažovala a bingooo. Na pracovnú dosku som najprv dala odstrihnutý papier na pečenie, na to trochu múky a časť cesta, na tomto som to rozvaľkala .

    Práca s vykrajovačom - obrázok 2
  3. 3

    Na to som dala teraz tú potvoru, pritlačila a otočila aj s cestom. Následne som vzala hladký príborový nôž a pozatláčala som hrany foriem, nakoľko inak mi to prvý krát poriadne nevykrojilo, keďže pracovná plocha nie je ideálne rovná, možno, že ani šablóna.

    Práca s vykrajovačom - obrázok 3
  4. 4

    Potom to už vyzeralo lepšie.

    Práca s vykrajovačom - obrázok 4
  5. 5

    Na plech si dáte ten papier na pečenie a potom otočíte tú formu naspäť na ten plech, teraz to už ide super a potom trochu oddialime jednotlivé tvary, aby sa nám nezlepili.

    Práca s vykrajovačom - obrázok 5
  6. 6

    Potom už do rúry na 180 st asi 14minút a hotovo. Keď spočítam prácu okolo tejto novinky, zložitejšie umytie z rohov, veru, ani som žiadny čas neušetrila. No a keď som sa už zabávala, vyskúšala so ešte jednu somarinu, pri ktorej som zistila, ze deti to maju ťažké. Minule som mala v mojom obchode takú hračku pre malé slečny, pri ktorej som tiež naivne predpokladala, že je jednoduchá a poslúži aj mne.

    Práca s vykrajovačom - obrázok 6
  7. 7

    Tak som zase vyvaľkané cesto s vervou povaľkala tým tvarovacím valčekom, že budem mať krásne tvarované keksíky, no figu. Najprv bolo cesto tenké a teda sa mi nič nevyprofilovalo, potom zase hrubé, no nakoniec som to nejako vykrojila, ale tie reliéfy bolo slabé a po upečení ešte menej výrazné. Deti, vaše hry sú ťažká práca. Takto to potom vyzeralo. Tak hurá do pečenia.

    Práca s vykrajovačom - obrázok 7

Diskusia k receptu

dorisa
Krásne, čo by sme si nepomohli,keď sa dá.
evanaaa
Možno to potrebuje len čas, aby sa získala šikovnosť praxou, potom to pôjde už " od ruky" a aj na to čistenie potom,po práci s tým sa nájde nejaký fígeľ. Asi nie je všetko v skutočnosti také, ako sa nám zdá. Aj v TV niečo ukážu, čo sa dá spraviť jedným šmahom ruky, ale máš ho vidieť......
ancicka
Ja mám už toľko všeliakých vykrajovačiek za tie roky čo pečiem,že už niekedy sa musím zdržiavať a zapierať,aby som nekúpovala.Mňa to láka,ked niečo nové vydím.Toto je dobrá pomôcka.
Pre mladé začínajuce gazdinky je to dobrá rada.určite sa mnohým zíde.
sovka62
Si celkom ako ja, tiež kúpim každú somarinku, ktorú kde uvidím. Niekedy dobrá kúpa, niekedy ani nie. Takú formu na vykrojenie viacerých kúskov naraz mám už asi osem a tiež som maturovala, ako to vlastne vykrojiť. Najnovšie mám formu, ktorá má naraz vykrojiť 28 vanilkových rožkov, tak som zvedavá ako bude fungovať. Jej čas sa nezadržateľne blíži.
sonulienka
Nie sme tu na vareche všetky na jedno kopyto? Ja tiež všetko čo vidím kúpim aj teraz mám jeden valček a tiež neviem ako budem s nim vykrajovať.Potom dám vedieť.
zuzliak
aj ja som zberatel vykrajovatok. Dokonca az tak, ze si originalne formy nechavam posielat aj z USA ak maju nieco co nemam. Posledne som si tak kupila vykrajovace na linecke pecivo :) funguje uzasne
tinca
no teda celá veda a že pomôcka a úspora času. Ja mám najradšej klasické a ide mi to šikovne. S tou kúpou je to aj u mňa tak, práve som zistila, že som kúpila asi 8 tvarov a doma som zistila, že také mám. No čo už, bude do foroty. Ale hlavne,že si prišla na šikovný spôsob:)
mojack
:-)), prave dnes som tento navod čitala na navode na forme na rohličky v TESCU ,
hubarka35
aj ja som po tom vykrajovači pokukovala-no nekúpila...tiež som posadnutá kuchynskými prkotinkami.a či veríte či nie,v kuchyni jednu dvojdverovú skrinku mám plnú vykrajovátok,mlynkou,mix......takže všetky sme posadnuté....
viera1
Neskúšala si z valčekom v tom bode 3. prejsť,či to nepretlačí ?
tetrisss
No vidis, mozno, ze to bude rychlejsie ako s nozom, skusim.
babidka
Ja si tiez nieco vysnivam a potom som sklamana , ze to nevyslo tak ako som si predstavovala :-) Ale nakoniec po 100-ty krat pridem k poznatku : so vsetkym sa treba naucit robit :-))))))) Prajem ti , aby si tie vykrajovacky neodlozila do skrine a nezapadli prachom ale - kedze si uz asi prisla na ten " spravny sposob pouzitia " - ich poriadne vyuzila a nech ti prinesu vela radosti :-)!
babinka
aj ja sa pochvalim - objavila som v obchode valcek - rotacny s vykrajovackami bud v jednom rade, alebo dalsi - dva rady. Skusila - a sa mi zdalo, ze radsej rucne, alebo "ucit sa, ucit...." lebo bud to vobec nevykrojilo, nedokrojilo alebo ostalo vo formicke a som to nozom vydlabovala. Ani detom na hranie som to nedala, aby som ich nemusela "obsluhovat" - a tak sa mi to videlo sikovne :(
martamm
Tetrisss, nedalo by sa "pobehat" po teh forme nozmalnym velkym valcekom? Mozno by to bolo jednoduchsie, ale to je len napad, neviem...
marienka44
@Tetrisss ,neviem si predstavit ukon v bode c.3: pritlacila a otocila aj s papierom. Nemam bujnu fantaziu asi.
Poucila si ma, ze nemam kupovat vsetko, co propaguju. :-)
elisticka
no veru aj ja mma nejake pokupene taketo "moderne " ale pouzivam najradsej stare vyskusane... mozno vnucke pomozu...:-))))
tatranka
Presne tak uvažujem ako@martamm. Pobehať z válčekom po cestičku na forme.Myslím,že to nie je zlý nápad.
tetrisss
Nuz, nabuduce vyskusam, ale problem je ta nerovnost, je to plast a nie je urcite rovny, ten noz pritlaci kde treba.
Marienka, forma cesto drzi a pekne sa da otocit, papier tam nie je napisany. Inak pri tejto praci som prisla na to, ze na papieri na pecenie sa paradne valka cesto s minimom muky...:)
bogar
ja mam presne tu knihu :) a chystam sa uz vyskusat nieco z nej :)
orchidea
tak to už áno, takto rýchlo urobiť krásne koláčiky...
diabambulka
tetrisss vieš čo vyskúšaj, aby sa to vykrojilo na prvý krát. Na cesto si polož tú formičku s viarerými vykrajovačkami a prejdi po celom obvode valčekom, určite sa ti to vykrojí všetko rovnomerne a naraz :-)
jeka
ja mám podobné vykrajovačky už niekoľko rokov apracuje sa sňou výborne ,valčekom prejdem po forme ,lenže na umyvanie mám pomocníka.
maorka
ach jaj ženušky... asi sme všetky rovnako"postihnuté" kupovaním super vecí a potom prídeme na to že nám to ani tak veľmi nebolo treba...ja som pred pár dňami robila poriadky v prepravke kde su uložené tieto veci a nestačila som sa čudovať čo všetko tam ja - na čo som aj zabudla... nehovoriac o formičkách ktoré som zdedila po mame...
medovnicek
o vášni nakupovať "blbostičky" do kuchyne by som vedela rozprávať, nikdy neodolám, teraz naposledy to bola forma na kávové zrná od Tescomy, inak veľmi sa mi páči ten valček, kde si ho prosím kúpila? Milujem keksíky Spekulatius, chcela by som si ich upiecť a ten valček by bol na ne ideálny.
maorka
ozaj varecháčky - máte niekto dobrý recept na koláčiky čo sa robia takým "pištolovým" tvorítkom, nie cez mlynček na mäso prosím pomôžte.. to som tiež "surne potrebovala " a odpočíva po prvom nezdare asi 3 roky v poličke.:((
irenaw
po počiatočných tažkostiach si si pekne poradila, keksíky sú vydarené. niekedy je to naozaj aj o tom nájsť si svoj spôsob používania a potom to už ide. ten úvod je aj o mne, dokonca si vykrajovačky vyrábam z tácky na grilovanie, lebo nedostať čo si vymyslím. keby bola burza vykrajovačiek som tam stály návštevník :)
rela
@maorka , pištolovým tlačítkom som robila koláčiky podľa receptu "strojčekové pečivo" od @danculky. Cesto som nechala niekoľko hodín v chladničke. Potom som si z cesta postupne odrezala iba koľko som potrebovala do tlačítka. Práca s tlačítkom chce zo začiatku trochu trpezlivosti. Koláčiky sa mi podarili hoci som ich robila prvý krát.
@danculke ďakujem za dobrý recept.
vieranika
Tetrisss, ja som dopadla presne tak ako ty. Ja som to prevaľkala aj s váľkom ale dostať von vyrezané tvary vôbec nebolo jednoduché. Hmm, vychádza mi z toho ponaučenie, že spoločné vykrajovátka, ktoré nemajú medzi sebou priestor sú tak na hranie deťom, ktoré väčšinou majú času viac ako my. Mňa by len zaujímalo, kto takéto "pomôcky" navrhuje. Zrejme nikdy nepracoval so spoločným vykrajovátkom, lebo by ináč vedel, že čo navrhol, to za veľa nestojí. Aj keď musím priznať, ako marketingový plán na zvýšenie predaja nie až tak vydarenej knihy to bol dobrý. Nemám pravdu? Veď koľké skúsené pekárky sme tú knihu kúpili?
dorisa


ja mám takýto vykrajovač, po ceste sa prechádza valčekom a keksíky ostávajú na plechu. Manipulácia je dobrá, ale ostáva veľa cesta a zas sa znova musí miesit a vaľkať.
palokuchki
@Tetriss recept si zaujimavo napisala. Pri jeho citani som si nemohla pomoct sa neusmievat. No tebe asi na smiatie nebolo.Cenim si to, ze si sa podelila s nami s tvojou skusenostou. Ja mam tiez slabost na kupovanie veci do kuchyne. Ked idem s detmi na nakup vzdy vedia kde ma maju hladat. Vacsinou ale uz len obzeram co je nove.
vieronik
Po prečítaní komentárov konštatujem, že každý je nejako "strelený", varecháčky nakupovaním vecí, bez ktorých sa nedá piecť, to musí každý uznať. Dávam za pravdu vieranika, a myslím, že to navrhol nejaký muž, lebo žena by takúto "pomôcku" predsa nemohla vymyslieť. @Tetriss vďaka za podelenie sa s postupom, určite Ti nechýba trpezlivosť.
viera1
K tomu umývaniu :skúsila by som to nechať vyschnúť a potom so suchou kefkou vykefovať.Takto čistím haluškár z umelej hmoty.Kúpila som si taký,čo sa položí na hrniec,lebo ho neudržím v ruke a musela som náhle odísť,nechala som ho neumytý.Oschlo to a krásne na sucho som to vyčistila.Stačilo už len v studenej vode opláchnuť.
@vieranika ,na mužov myslím,keď čistím radiátory a veruže to nie je nič lichotivé...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia