Práca s vykrajovačom

Autor receptu: tetrisss

Som fanatik na kuchynské náčinie každého druhu, ak vidím niečo nové, tak mám pocit, že bez toho už neprežijem ani jeden deň. No niekedy sa aj sklamem. Kúpila som si tento týždeň knihu spojenú s vykrajovacou šablónou a dnes som ju vyskúšala. Keďže som musela okolo toho trochu špekulovať a skúšať, tak si myslím, že budete viaceré majiteľkami takéhoto náčinia a chcem vám trochu uľahčiť prácu.

4
porcie
14 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja som si urobila klasické linecké cesto 3:2:1 /múka, tuk,cukor/ plus praášok do pečiva, vanilkový extrakt a žĺtka podľa potreby, spracovať, do chladu. Ale to len pre poriadok, cesto v tomto prípade nie je dôležité. Cesto som naskôr rozvaľkala na asi 4mm a priložila šablónu.
  2. Potom som to popritláčala a dvihla, naivne sa domnievajúc, aká som rýchla a šikovná, ale... v šablóne sú tie úzke sviečky a tie veru odmietli chváliť moju šikovnosť a držali ako najaté. Moje šikovné :), ale hrubé prsty do formy nevošli a tak som musela použiť opak noža a dostať ich von. Potom som samozrejme musela dostať koláčiky na plech. No to mi už ako úspora práce a času nepripadalo. No a keďže svetom hýbu lenivci, ktorí hľadajú vďaka tejto vlastnosti uľahčenie práce, tak som trochu pouvažovala a bingooo. Na pracovnú dosku som najprv dala odstrihnutý papier na pečenie, na to trochu múky a časť cesta, na tomto som to rozvaľkala .
  3. Na to som dala teraz tú potvoru, pritlačila a otočila aj s cestom. Následne som vzala hladký príborový nôž a pozatláčala som hrany foriem, nakoľko inak mi to prvý krát poriadne nevykrojilo, keďže pracovná plocha nie je ideálne rovná, možno, že ani šablóna.
  4. Potom to už vyzeralo lepšie.
  5. Na plech si dáte ten papier na pečenie a potom otočíte tú formu naspäť na ten plech, teraz to už ide super a potom trochu oddialime jednotlivé tvary, aby sa nám nezlepili.
  6. Potom už do rúry na 180 st asi 14minút a hotovo. Keď spočítam prácu okolo tejto novinky, zložitejšie umytie z rohov, veru, ani som žiadny čas neušetrila. No a keď som sa už zabávala, vyskúšala so ešte jednu somarinu, pri ktorej som zistila, ze deti to maju ťažké. Minule som mala v mojom obchode takú hračku pre malé slečny, pri ktorej som tiež naivne predpokladala, že je jednoduchá a poslúži aj mne.
  7. Tak som zase vyvaľkané cesto s vervou povaľkala tým tvarovacím valčekom, že budem mať krásne tvarované keksíky, no figu. Najprv bolo cesto tenké a teda sa mi nič nevyprofilovalo, potom zase hrubé, no nakoniec som to nejako vykrojila, ale tie reliéfy bolo slabé a po upečení ešte menej výrazné. Deti, vaše hry sú ťažká práca. Takto to potom vyzeralo. Tak hurá do pečenia.