Posúchová torta fotorecept

eldina - fotkaeldina, 28. novembra 2012
Posúchová torta (fotorecept)
Foto: eldina

ideálna, ked máte návštevu a každý si z nej berie svoj "lupienok" /ktorý si namáča v nejakom dip-e, či zajedá s klobásou , tlačenkou/ Zobraziť celý popisideálna, ked máte návštevu a každý si z nej berie svoj "lupienok" /ktorý si namáča v nejakom dip-e, či zajedá s klobásou , tlačenkou/ ..:)... jednoduché a veľmi efektné

90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

4-6 šálok
1 PL
1-2 PL na kvások
1/2 šálky
2 ks
1 bal.
1/2 bal. alebo iné maslo




Postup

  1. 1

    Potrebujeme / šálky v recepte som používala cca -200 ml/

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripraviť kvások-zmiešať::vlažné mlieko+ soľ+ cukor/ podľa toho, koľko na kvások dávate vy/+ kvasnice+trochu múky....nechať na teple chvíľu postáť

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do väčšej misky dať 3 šálky hladkej múky, pridať kvások a 2 vajcia...zamiesiť redšie cesto, nechať na teple vykysnúť....

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po vykysnutí pridávať postupne viac múky a miesiť cesto dalej....kým sa nelepí na ruky../tej múky môže byť aj viac, závisí od cesta, ale max 1 kg/

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teraz treba rozpustiť maslo

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    z cesta vytvoriť valček a vykrojiť viac rovnakých kúskov/ ja som mala 12 kúskov/

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    každý vyvaľkať na malú placku

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    placky namáčať v rozpustenom masle

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ukladať do tortovej formy, netreba ju vymastiť-masla na plackách je dosť

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pokračovať v namáčaní a ukladaní

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    cesto nechať ešte podkysnúť, medzitým dať predhriať trúbu na na 180 °C , potom piecť 20-30 minút...po upečení by malo vyzerať takto:

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    "torta" sa krásne vyberá z formy...

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    "výzdoba " už záleží len na vás...môžte pred pečením posypať sezamom, či po upečení/ako ja/ potrieť kyslou smotanou či slaným cesnakom v oleji /u nás fičia obe verzie, tak som to striedala/...:))......prípadne nechať len tak, s maslovou príchuťou

    Posúchová torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ešte dodám, že "placky" sa od seba vdaka maslu krásne oddeľujú....čas prípravy je individuálny, závisí- ako rýchlo vám vykysne cesto...dala som všetok čas dokopy-90 minút

Diskusia k receptu

evusik
tvoj recept sa mi veľmi páči :-) určite vyskúšam....
ten úvod by si mala vymazať, pretože to admin písal len tebe :-)
ubka
@eldina , tak toto nemá chybu, už zajtra aj pečiem, mňam s tým cesnakom a fazuľovicou na kyslo ako stvorené :-)
miamia
Veľmi originálne a pritom také jednoduché...super nápad! :)
evusik
@eldina mne tiež tak redakcia písala a tiež som to musela vymazať sama :-)
teším sa keď vyskúšam túto dobrotu :-)
eldina
@ubka potom poprosím spätný koment...:)) ostatným vdaka....netreba sa toho báť, "torta" bude krásna...:)
marcy
milujeme jedávať spolu ( zvyk z detstva vo veľkej rodine :-))),toto sa hodí na naše akcie.....
afataga
vyborny napad, napadlo ma, ze aj do toho masla by sa dal dat napr. cesnak, alebo nejake bylinky, zas by to bolo ine, ale uz by to nebol tvoj original :-)
eldina
@afataga ale to je super nápad....:) samozrejme sa fantázii medze nekladú..:)) a toto nie je môj nápad, tiež som "ukradla" na balkanskom fore, zapáčil sa mi "útvar"...tak som sa oň chcela podeliť..
janger
Myslim, ze aj k polievke vyborne! Dobre, ze si sa s nami podelila o tento pekny recept :-).
babidka
velmi zaujimave a urcite dobre - v sobotu idem skusat :-)))
ola111
Toto sa mi páči,s kyslou smotanou,trochou postrúhaného údeného syra,
nemá to chybu...
zuzananoskova
Milujem kysnuté cesto (musím sa krotiť v jedení), myslím, že vyskúšam aj tento Váš recept vo vegan verzii. Ale prečo Palmarin????? Veď je to umelá hmota, brrrr. V postupe píšete maslo, ale Palmarin maslo nie je! :-(
eldina
@zuzananoskova ahoj, preto maslo či Palmarín, či dokonca Hera, lebo aby mal čovek na výber-tým chcem povedať, že ak je Hera 0,50 € a maslo 1,45 €, tak veľa ľudí zvolí stužený tuk..daj mi vedieť, ako si dopadla..:) /a tykaj mi, prosím/
kukulienka71
dobrý nápad,iste chutná posúchová kvetinka! @zuzananoskova ,maslo je živočíšneho pôvodu,margaríny(Hera,Palmarín atď) sú rastlinného pôvodu.Dnešné rastlinné tuky sa vyrábajú inou-lepšou technológiou,ako tie zatracované,naviac sú obohatené aj o zdraviu prospešné omega mastné kyseliny.Nejde ani tak o cenu,ale o chuť a pôvod(kto má vysoký cholesterol,určite by maslo nemal),ale to už každý uváži,čo môže alebo čo mu chutí:-)
zuzananoskova
@eldina : ďakujem :-) Ale, podľa mňa, v tomto prípade nejde o to, či je napr. Palmarin lacnejší a maslo drahšie. Nekupujeme to na "tony" a predsa vedome nebudem do seba dávať umeliny a ešte si za to aj platiť. @kukulienka71 : aké dnešné rastlinné tuky??? Všetko je to umelina! Je možnosť použiť aj rastlinný nestužený tuk Alsan bio. Vždy je tá možnosť nájsť cestu, len naozaj nebudem platiť za niečo a ešte sa tým aj kŕmiť čo je úplny grc, prepáčte, ale to je môj názor.
1x vera13
frezia
Je to super recept, pri najblizsej prilezitosti vyskusam. Pouzijem namiesto Palmarinu maslo.
kukulienka71
@zuzananoskova ,nevidím žiadny rozdiel medzi rastlinným maslom Alsan bio a Herou(teraz mám doma len tú),pozrela som si ich zloženie.Rastlinné maslo Alsan bio obsahuje tie isté prídavné látky(tzv.E-čka) ako aj Hera.Konkrétne sa jedná o E 471,E472c-emulgátory,ktoré zlepšujú kvalitu potraviny.Na tieto umeliny si myslela?Musím ťa sklamať,aj ty platíš za "umelinu" ako to ty nazývaš:-(
iwuska
damy, ked uz sa chcete hadat, co je uplny grc a co nie, tak v takom pripade mozte akekolvek rastlinne margariny uplne vyradit a pouzivat bud to maslo, domacu mast, alebo rastlinne za studena lisovane oleje. co sa tyka cholesterolu, ten, kto sa bude prepchavat kysnutym pecivom s akymkolvek tukom, ku zdravym cievam si nepomoze tak, ani tak, takze to je uplne jedno, to je po a a po b, ked ma clovek geneticku predispoziciu na zvysenu hladinu lipidov v krvi, moze jest aj salat a aj tak ju bude mat a inak, ako aerobnym pohybom ju nespali. ja mam +/- 50 kil na 165 cm a aj tak mam vyssi cholesterol od 19ky.
kukulienka71
@iwuska ,úplne s tebou súhlasím.Nechcem sa hádať,ani pridávať potravinám nelichotivé prívlastky.Len nemám rada,ak sa niekto tvári,že je "osvietený"a pritom je len nedostatočne informovaný...
luss44
toto sa mi páči :) asi vyskúšam na Silvestra, s cesnakovým maslom, mňam :)
zuzananoskova
@kukulienka71 : vôbec nie som osvietená a ani sa tak netvárim a tiež si nemyslím, že som nedostatočne informovaná. Je to môj názor, postoj, ktorý som vyjadrila, nikomu ho nevnucujem. Alsan bio (oranžový obal) Éčka neobsahuje, ale Alsan (v zelenom obaly) áno, to je rozdiel ;-) Ďakujem za pripojené odkazy, všetky prečítam :-)
kukulienka71
@zuzananoskova ,odniekiaľ ten tvoj názor vzišiel a je dosť vyhradený,preto sa čudujem,lebo sa zaoberáš zdravou výživou.Ečka sú všeobecné pomenovanie pre prídavné látky(nie všetky sú zlé)a zlepšujú kvalitu potravín(vzhľad,konzistenciu,chuť,farbu...)emulgátory spôsobujú spojenie tuku a vody,čo je bez nich dosť ťažké.(Aj)Alsan zelený obsahuje emulgátor sójový lecitín,pretože rastlinný tuk(palm a kok.olej)by bol kvapalný a rastlinné maslo(aj Alsan,aj Palmarin,aj Hera...)sú takto hutnejšie,natierateľné,pevné.Zlé je používať stužený tuk(ako je Cera),lebo tam je obsah transmastných kys.vysoký)To,že je to Bio Alsan,značí,že plodina na výrobu nebola chem.ošetrená(postreky.GMO),ale je to takisto priemyselne vyrábané,s prídavkom emulg.,rastlinné maslo.To je môj názor.Ale každý si bio kvalitu nemôže dovoliť,žiaľ,vo všetkom.
tiginko
jednoznačne súhlasím s @iwuska , cholesterol nesúvisí s konzumáciou tukov, ale, milé dámy, najmä sacharidov ... samozrejme zjednodušene povedané. A určite je zdravšie pre naše telíčka klasické maslo, dobré bravčové, husacie a iné sádlo, než emulgátormi a inými neprirodzenými látkami vylepšované rastlinné oleje. Ak oleje, tak potom v ich prirodzenej forme. Ale... každý si je svojho šťastia a zdravia strojcom...
kukulienka71
@tiginko ,veľmi si ťa vážim,ale musím ti oponovať,vysoký cholesterol úzko súvisí s vysokou konzumáciou živočíšnych tukov.Vplyv sacharidov som neskúmala, vedela by som o tom,ale mrknem sa...Táto diskusia vzišla z toho,že Zuzka ohŕňala nos nad Palmarínom a odporúčala tiež margarín Alsan bio... my túto polemiku neporiešime,že čo je zdravšie,všetko treba s mierou.
jujoska
@kukulienka to su uz prekonane teorie a pyramidy, doba pokrocila a zrejme pomaly lekari naozaj prichadzaju na to, ze je to s tym cholesterolom celkom inak ako sme si mysleli. Mna samu to tiez prekvapilo, lebo nakolko mam hranicny cholesterol a odmietam brat velmi skodlive statiny na jeho znizenie ak by stupal, tak som sa zaujimala o ine moznosti a sposoby prevencie. Podla toho, co som si zatial nastudovala, nieco na tejto novej teorii urcite bude. A ver mi ze som necitala len nejake alternativne sposoby liecby, ktore su popularne medzi roznymi liecitelmi, bylinkarmi a pod. (ktore sa mimochodom snazim uprednostnovat pred klasickou medicinou), ale objavuju sa stale castejsie v nazoroch, podlozenych serioznymi vyskumami, renomovanych lekarov a kardiologov. Poznam dve panie, ktorym napr. po Dukanovej diete klesol preukazatelne cholesterol. Sice nepoznam principy tejto diety detailne, ale viem ze maso a ine zivocisne bielkoviny mali na tanieri v nejakej forme denne niekolkokrat, a ziadny chlieb, Cukor a pod. Odporcovia tejto diety stale varuju pred narastom cholesterolu, ale zrejme to az take zle nebude.
kukulienka71
No neviem@jujoska ,ten link je z r.2013a ani u iných mnou uznávaných kapacít(Dr.Minárik,Dr.Bukovský,Miro Veselý) som sa nestretla s iným názorom.Znížiť vysoký cholesterol sa dá pohybom,vlákninou a minimalizovaním konzumu živoč.tukov.Podľa môjho názoru sú všetky diéty na nič!Ak by sa človek stravoval rozumne,nepreháňal a nevynechával niektoré dôležité zložky výživy,nebolo by treba nič riešiť.Jasné,že treba sledovať svoje ukazovatele,a urobiť opatrenie,ak sa nám niečo zvyšuje(ako dôsledok nesprávnych strav.návykov a nedostatku pohybu)Čo konkrétne si myslela,že je prekonané?Že cholesterol zvyšujú živoč.tuky?Dukanova diéta je plná živoč.bielkovín,ale nie tukov,to je rozdiel!A je tam dostatok zeleniny,možno tým paniam chýbala predtým a pchali sa tučným mäsom...Ja som vyrastala na kravskom masle,chlebe s bravč.masťou a cibuľou,v oleji vyprážaných rezňoch a šiškách,smetole v zákuskoch,topených syroch a fašírkach.V dvadsiatke som obmedzila živoč.tuky skoro na minimum,teraz sa k nim sporadicky vraciam.Triglyceridy,cholesterol aj cukor mám ukážkový!Neverím žiadnej diéte,len zdravej miere konzumu, dostatku pohybu a pestrej výžive.Dukanova diéta odporúča tiež chudé mäso,nízkotučné mlieč.výrobky,ryby a veľa zeleniny,a tam ti nemá prečo vyskakovať cholesterol.
1x lianka
radost
...nemá to tu vadu..:-)
dakujem za prínosnú pre mňa "zvadu"...
jednoznačne -čo sa tých našich zdrav.ukazovateľov týka - je na 1.mieste genetika...
v našich rukách je veľa..ale nie sme si 100% strojcami zdravia a šťastia..napriek tomu - sme povinní voči sebe robiť maximum toho-čo nám prospieva..
lenže...nie vždy všetko to vieme v danej chvíli...človek - i hľadajúci - veľmi často sa mýli..
mýlia sa i vedci..časom - vieme to všetci..raz doporučujú TO , potom ONO..treba skromnosť..pokoru..aj v jedení ...
najdôležitejšia je radosť v žití...nie dlžka žitia...
rada mám ľudí na VARECHE , rada i hádky informačné...
kukulienka71
@radost ,to si napísala veľmi pekne,ako vždy!cením si tvoj nadhľad a pokoru.Si dobrý človek!@jujoska ,myslím,že si neprotirečíme,tvoje články,ak dobre rozumiem sú už v téme o level vyššie(či zvýšený cholesterol zle vplýva na srdce a vplyv cukru/jednoduchých sacharidov na cholesterol-Po anglicky až tak neviem,ale je to aj v čl.od @2010.Tieto vskutku poučné články už píšu o dalšom extréme,ked ludia vyhýbajúci sa tukom(aj dobrým)zvyšovali konzum sacharidov a jednoduchých cukrov,čo samozrejme tiež zle vplývalo na ich zdravie.Opakujem dokola,všetko s mierou a nebudú problémy!
2010
@kukulienka71 , ja ked chcem kupit chude maso idem do cinskeho masiara, bocik je vzdy najdrahsi,tam este teorie Bukovskeho atd. neprisli.Tuk je prenasac chute ci v masa alebo v jogurte, odstranis tuk je to bez chuti a treba to dacim nahradit a to poslednych 20 rokov do nas hustia ale pozri sa do zadu na vyrobok cim to nahradzaju tu stratu chute ...eckami a cukrom :-)
kukulienka71
@2010 ,som si vedomá toho,čo píšeš.Zase sa len potvrdzuje,že čo je chutné,je nezdravé:-)Pokúšam sa o kompromis v stravovaní,masť som vymenila za olej,lebo živ.tuky dostanem do seba mäsom, mliečnymi výrobkami a rybami.Čo viem a mám čas vyrobiť doma,nekupujem(sáč.pol,omáčky,konzervy,paštéty,koláče,zákusky,polevy,inst.čaje,vegetu,bujóny,pudingy,zaváraniny,džemy,kyslú kapustu atď.)Varím tradičnú kuchyňu z domácich surovín,mäsové výrobky sa snaží robiť manžel vedľa zamestnania,aby sme nejedli humus:-)Myslím,že veľa uvedomelých ľudí to robí...A čakám deň,keď človek v obchode nebude lupou čítať zloženie výrobkov 2 hodiny,kým niečo kúpi,a ten čas strávi zmysluplnejšie!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia