Pomarančovo-tvarohový koláčik

maartina - fotkamaartina, 18. januára 2011
Pomarančovo-tvarohový koláčik
Foto: maartina

Výborný osviežujúci cheesecake s vôňou škorice, ktorému nik neodolá :). Keď som recept našla na nete, vedela som, že tento koláč bude patriť medzi Zobraziť celý popisVýborný osviežujúci cheesecake s vôňou škorice, ktorému nik neodolá :). Keď som recept našla na nete, vedela som, že tento koláč bude patriť medzi moje NAJ. autorom je Andrejka O. (hillary)

30 minút
príprava

Suroviny

KORPUS:
2 balenia, spolu 260g
100 g, rozpustené
1/4 čl
KRÉM:
7 plátkov
500 g, Pilos
3/4 hrnčeka
190 g, (chef de créme)
asi 1/2 hrnčeka, z 2 pomarančov
2 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si korpus: v mixéri podrvíme sušienky (tentokrát som použila kakaové), pridáme mletú škoricu a rozpustené maslo. Vystelieme ním dno i boky tortovej formy. Dáme do chladničky stuhnúť, pokým si pripravíme plnku.

    Pomarančovo-tvarohový koláčik  - obrázok 1
  2. 2

    v pomarančovej šťave si necháme napučať plátkovú želatínu (asi 10min.), potom šťavu pomaly zohrievame, ale iba dovtedy, pokým sa želatína úplne nerozpustí.

    Pomarančovo-tvarohový koláčik  - obrázok 2
  3. 3

    pripravíme si krém: tvaroh, smotanu, prášk. cukor, škoricu a kôru z pomaranča si dobre vyšľaháme a pridáme rozpustenú želatínu v pomarančovej šťave, dobre premiešame.

    Pomarančovo-tvarohový koláčik  - obrázok 3
  4. 4

    a máme hotový krém

    Pomarančovo-tvarohový koláčik  - obrázok 4
  5. 5

    nalejeme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky stuhnúť najlepšie do druhého dňa.

    Pomarančovo-tvarohový koláčik  - obrázok 5
  6. 6

    Na ďalší deň si môžeme pripraviť čokoládovú polevu. Šľahačkovú smotanu si zohrejeme a do nej nalámeme čokoládu. Zohrievame pokým sa čokoláda nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť a polejeme ňou koláčik ...ako hlavnú fotku som použila foto s polevou, keď som cheesecake robila po prvý krát. Tentokrát som však čokoládovú polevu nedávala, iba posypala mletou škoricou. Zjedol sa skôr, ako som ho stihla odfotiť :).

Diskusia k receptu

dorisa
Krásny koláčik, určite je dobručky, ukladám si ho,ďakujem.
tetuska
vyzerá veľmi dobre, idem ho pripraviť na víkend, už sa teším...
klaura
už viem, čo spravím z toho Pilos tvarohu, čo mám v chladničke ... suprovský recept ... :)
danculka
Koláčik máš veľmi pekný,určite ho vyskúšam ukladám do kk..
evanaaa
Dobrôtka, vidím, že si dala tú dobrú hustú smotanu, je na nej na obrázku pán kuchár z rel. Áno, šéfe. A je tam aj dobrý recept pridaný. Tvaroh kúpim, tento často používam, je jemný. A dia kakaové keksy, čo kupujem.
evanaaa
Škoda, že nevidím, ktoré balenie Bébé sušeniek, aby som približne odhadla hmotnosť, ale hádam tých 200g stačí.
maartina
@evanaaa ...jedno balenie bebe sušienok má 130g ...doplním to tam :)
ďakujem za všetky milé komentáriky, som rada, že koláčik zaujal
cica2
wau, krásne! Rada vyskúšam, hneď si ho ukladám:)
janger
Krasna torticka. Vyborne chute, ktore sa spolu velmi hodia, mnam :-).
lienka25
Nádherná tortička,určite aj veľmi chutná,ukladám si ju do KK a určite aj vyskúšam.Len sa chcem opýtať,či bude vadiť,ak miesto tej 30%-nej kyslej smotany,dám len 16%-nú... :-)))
maartina
@lienka25 ...nič sa nestane, keď kyslú smotanu nedáš, po prvý krát keď som ho robila, som dokonca na ňu úplne zabudla a koláčiku to na chuti vôbec neubralo ...bol len o málinko nižší.
maartina
@lienka25 ...v pôvodnom recepte bola spomenutá iba kyslá smotana, no nakoľko som mala v chladničke tú chef de créme, priam sa pýtala do tohto koláčika :)
daisy1979
.... koláčik vyzerá fantasticky.... no hlavne ma zlákala tá vôňa škorice... :)
... už je medzi mojimi receptami... a určite ho čoskoro vyskúšam!
pipina222
tento cheescake urobim manzelovi zajtra na valentina. akurat s cucoriedkami. ten bude rad!!!! :)))) mnam
lucylee
@martinka kde sa da kupit ta smotana? A co keby som chcela pouzit agar-agar namiesto platkovej zelatiny? Stacila by 1 KL? A povarit to, kym sa prasok nerozpusti?
lucylee
A este mam otazocku. Aky pomer cokiny a smotany na tu polevu?
maartina
@lucylee ...tú smotanu som vtedy kupovala v kauflande, lenže už dlhšiu dobu som ju tam nevidela, aspoň u nás v NZ nie je, čo je veľká škoda, lebo bola najlepšia. Agar-agar kľudne použi, na tom mojom je uvedené na 1/2l tekutiny 1plochá ČL, tak ja by som dala 1kopcovitú ČL na toto množstvo surovín.
maartina
@lucylee ...robila som ju len tak od oka, aby nebola veľmi riedka, ani príliš hustá ...je krásne lesklá, chuťovo jemnejšia a neláme sa pri krájaní :). Tento spôsob polevy som "odkukala" od J.Olivera, keď robil holandské čokoládové koláčiky: 160ml sladkej smotany ohreješ do bodu varu, pridáš lyžicu cukru a štipku soli. Vypneš, pridáš polámanú čokoládu na varenie (200g), primiešaš lyžicu masla a miešaš až sa čokoláda úplne nerozpustí. Keby sa aj náhodou smotana trochu zrazila, pridáš trochu studeného mlieka. Môže sa dochutiť aj orechami, alebo postrúhanou pomarančovou kôrou ...no mňam, čo Ti poviem :D
lucylee
@martinka toto je rychly a zazracne chutny kolacik. Nakoniec som pouzila platkovu zelatinu a vsetko dopadlo tak ako malo, nadherne sa podaril. Ale chcem napisat koment k tej poleve. Je famozna! Vobec nepraskala, bola krasne leskla a mala hrubku tak akurat. Tento kolac s touto polevou je hotovy zazrak. Este ani jeden recept, ktory som robila od teba, ma nesklamal. len tak dalej!
maartina
@lucylee ...tento koláčik je pre mňa ten "NAJ" a poteší ma o to viac, keď sa stretne s takouto super odozvou ...a zahraje pri srdiečku :)
domci4
Ahoj prosím Ta môžem to dať do formy s priemerom 26 ? :)
maartina
@domci4 ...nevidím v tom problém, budeš ho mať nižší ...alebo daj trochu viac tvarohu a smotany
domci4
ešte jedna otázka môžem použiť želatinový stužovač a dať ho do tej pomarančovej štavy namiesto vody?
maartina
@domci4 ... čokoládovú polevu môžeš skúsiť spraviť podľa postupu, kt. som písala v komentoch @lucylee 20.marca, mám ju odskúšanú, inak ani vlastne nerobím, je fantastickááá ...potvrdila to aj Lucka :)
...želatínový stužovať teraz doma nemám, tak neviem poradiť, riaď sa postupom, kt. je na ňom uvedený, potom nemôžeš nič pokaziť ...daj potom vedieť ako to celé dopadlo :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia