Foto: stacy77777
Svieža kombinácia zo surovín, z ktorých máme zákusky doma najradšej...
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
6 PL |
|
6 PL |
|
1 ks |
|
6 PL |
|
1 ks |
|
2,5 PL |
|
Plnka tvarohová : | |
250 g |
|
200 g |
|
500 g |
|
Plnka pomarančová : | |
2 ks |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 l |
|
2,5 balíčka |
|
Plnka smotanová : | |
1 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
Na ozdobenie: | |
1 ks |
|
0,5 PL |
|
1 ks |
|
0,5 ks |
|
|
Postup
-
1
Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme vodu, múku s práškom do pečiva a z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej pridáme kakaový prášok,vymiešame. Na plech vystlaný papierom na pečenie dávame striedavo svetlé a tmavé cesto, ja som dávala po lyžiciach, vždy striedavo do stredu kôpku. Samozrejme,kto chce, stačí pofŕkať tmavým na svetlé. Pečieme na 170°C asi 25minút. Kto má rád, môže vychladené cesto potrieť ľubovoľným džemom.
-
2
Vymiešame si maslo s práškovým cukrom, pridáme jemný tvaroh. Plnku natrieme na piškótové cesto. Dáme zatiaľ do chladničky.
-
3
Ošúpeme si dva väčšie pomaranče, pokrájame na menšie kúsky,pridáme vanilku a kryštálový cukor. Odmeriame si 1liter vody, asi 1dcl prilejeme k pomarančom a vymixujeme.
-
4
Odlejeme ešte trocha vody, v nej si rozmiešame zlaté klasy. Zbytok vody dolejeme ku vymixovaným pomarančom a dáme variť. Pokračujeme ako pri klasickom pudingu, vlejeme do vriacej pomarančovej zmesi rozmiešané zlaté klasy, varíme, pokiaľ nezhustne. Za častého premiešania schladíme,kľudne aj v dreze so studenou vodou. Rovnomerne rozotrieme na tvarohovú plnku. Dáme do chladničky,necháme asi hodinku,kým pomarančová hmota neztuhne.
-
5
Vyšľaháme si smotanu na šľahanie, pridáme kyslú smotanu,cukor a pridáme podľa návodu pripravený ztužovač za studena. Pomaranč pokrájame na maličké kúsočky, necháme odkvapať trocha šťavu a pridáme do smotanovej plnky. Zľahka premiešame a natrieme na ztuhnutú pomarančovú plnku.
-
6
Na dozdobenie si vyšľaháme samotnú smotanu na šľahanie s troškou cukru a smeta fixom, naznačíme si, ako budeme koláč krájať, ozdobíme každý kúsok zvlášť, dozdobíme kúsočkom pomaranča a čokoládovou ozdobou.
-
7
Necháme v chladničke ztuhnúť najlepšie cez noc. Prajem dobrú chuť...
Nezdá sa mi až taký komplikovaný, všetko chce svoj čas...Keď deti pištia po niečom sladkom, dobrý je aj "rýchly koláč", ale keď je nejaká oslava, určite sa vyplatí "trošku sa pohrať", venovať zákusku viacej času...
nech chutí...:-))
podarilo sa mi dohľadať