Pomaly pečená panenka s rakytníkom a čerstvými brusnicami

luckaprima - fotkaluckaprima, 16. októbra 2016
Pomaly pečená panenka s rakytníkom a čerstvými brusnicami
Foto: Luckaprima

Jedlo ako stvorené na nedeľný obed. A za odmenu. Jemná panenka sa tu snúbi s výrazným ovocím. Pre nás dokonalá kombinácia.

6
porcií
10 minút
príprava
250 minút
na 140 °C

Suroviny

4 ks
5 PL
5 strúčikov
1 ČL
3 PL
20 ks čerstvé
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si marinádu z olivového oleja, soli, červenej papriky, pretretého cesnaku a rozmarínu. Votrieme do mäsa a necháme odpočívať najlepšie cez noc. Pečieme v jenskej mise s vrchnákom necelú hodinku pri 200 °C, potom uberieme na 140 °C, podlejeme vínom a pečieme ďalšie tri hodiny, občas panenky otočíme nech sa kúpu, keďže nie sú v alobale, aby povrch nevysychal. Ak sme začali ráno o pol ôsmej, obed bude práve na dvanástu.

  2. 2

    Keď sú panenky mäkké a vláčne vyberieme ich a výpek zlejeme do širšej malej rajničky, pridáme rakytníkový džem, čerstvé brusnice a redukujeme asi 10 minút. Dostaneme krásne krémovú šťavu s výraznou chuťou a kúskami celých brusníc.

    Pomaly pečená panenka s rakytníkom a čerstvými brusnicami - obrázok 2
  3. 3

    Prílohu si už zvoľte podľa svojej chuti, my sme dnes mali obyčajnú ryžu pripravenú al dente a čerstvé lístky mladého mangoldu s voňavou petržlenovou vniatkou.

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Ďakujem za milé komenty a mimochodom, tá panenka je a ešte aj zajtra bude absolútne šťavnatá a vláčna vďaka nízkej teplote a dostatočnému času, ktorý som jej dopriala. Učíme sa však celý život, aj ja som tento spôsob pečenia objavila až pred nedávnom vďaka náročným gurmánom ktorí mi vstúpili do života a ktorým týmto ďakujem. Všetkým pekný večer.
Aká pekná vrava mi tu vznikla, ďakujem za všetky názory a rady určite si ich vezmem k srdcu, napriek všetkým však máme dnes tú panenku na tanieri zas a čudujte sa svete, je šťavnatá a príjemná v puse. Možno niektorým uniklo že je z divej svinky a nie z domácej a tá potrebuje predsa len inú starostlivosť. Domácu panenku pripravujem tak že ju nechám zatiahnuť na prudkom ohni z každej strany minútku a potom už len dôjsť v alobale 10 minút vo vyhriatej rúre. A tá je tiež mňam, jemná ako maslo, s omáčkou ajoli, to zas od ďalšieho gurmána v susenstve. Možno sem niekedy pribudne aj ten recept.
Ak je panenka ešte aj z mladého diviaka,po takej dlhej dobe pečenia by bola ako pelendrek plus nezatihnuta na grille a bez alobalu.No na fotkách je super***** bez chybičky.

Pridaj komentár k receptu: