Polievka Čír

majsterka - bez fotkymajsterka, 8. septembra 2010

Táto polievka sa varí myslím na celom našom území len ju každý pozná podľa iného názvu,čo kraj to iné pomenovanie.

Suroviny

250 g
300 g
30 g
0,1
0,1
50 g
30 g
podľa potreby
podľa chuti
Na rezance použite:
100 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca dajte variť umyté a pokrájané huby,v zime sušené ,pridajte soľ,mleté čierne korenie,rascu.Keď sú huby uvarené pridajte k tomu zemiaky pokrájané na kocky.Polievku zahustite zápražkou z masti a hladkej múky.Do zápražky pridajte mletú sladkú a šťipľavú papriku a takto pripravenú zápražku zriedenú vodou prilejte do polievky,nechajte variť.Polievku doplnte domácimi rezancami,nech sú to nie niťovky ani široké rezance,niečo medzi tým.Hotovú dobre odvarenú polievku ešte dochutťe polievkovým korením a posypte posekanou petržlenovou vňaťou.Túto polievku varievala moja stará mama keď sa chodili vyberať zemiaky, len do nej pridala dobrý kus údenej slaniny.

Diskusia k receptu

celka
Tuto polévku neznám, u nas se nevaří. Máme rádi těstoviny a tak budeme mít v houbové sezóně změnu, prozatím jsem vžy vařila jen
klasickou houbovou polévku nebo na kyselo s kefírem nebo podmáslím.
lydia
Moja mama namiesto rezancov robí haluštičky, iba zmieša vajce s hladkou múkou, doleje vody od oka a urobí redšie cesto, ktoré vhodí do polievky cez strúhadlo na jablká. Je to rýchle a dobré. Tak isto dáva malé halušky aj do paradajkovej polievky.
celka
Haluštičky mám ráda všude. Dobrý nápad. Moja maminka mi ich
robila na sladko s maslom a cukrom. Strašně mi chutili.
ejmepb
Polievka sa volá čír, tak sa má dať čír(cestovina), my to robíme tak, že rezancové cesto (vajíčko +polohrubá múka) strúhame na jablkovom strúhadle do polievky, alebo kto má čas robí prstami drobné číriky, skúste je to výborné a najlepšie huby sú kuriatka.
zdenca
u nás túto polievku voláme hubová s mrvancami= cestovina z rezancového cesta sa v malých kúskoch odtrhne z cesta a medzi prstami sa ugúľajú malé guľky - mrvance.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia