Pohárikový dezert s karamelom a krémom fotorecept

bibajanka - fotkabibajanka, 2. júla 2016
Pohárikový dezert s karamelom a krémom (fotorecept)
Foto: bibajanka

Tento rok sme si na dovolenke dali trojchodový obed, v rámci ktorého bol aj dezert. Bol to pohárik naplnený kúskom cesta, krému a karamelu Zobraziť celý popisTento rok sme si na dovolenke dali trojchodový obed, v rámci ktorého bol aj dezert. Bol to pohárik naplnený kúskom cesta, krému a karamelu a bol neskutočne dobrý :) A môj manželík si ho rozkázal spraviť, tak som sa pustila do improvizácie - a vznikol tento recept, ktorý je neskutočne kalorický a hriešne dobrý...

6
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
2
50 g
15 g
50 g
štipka
2 PL
Plnka:
300 ml
1 bal.
250 g
trošku
Karamel:
Ovocie:




Postup

  1. 1

    Naskôr si upečieme korpus. Ja som robila podľa jedného receptu z Varechy, takto: bielky vyšlahať na sneh so štipkou soli, asi v polovici šlahania postupne pridávať cukor. Potom postupne zašľahať olej a žĺtky. Do zmesi pridáme preosiatu hladkú múku a preosiate kakao, a opatrne premiešame. Upečieme cca 20 min.

  2. 2

    Korpus necháme vychladnúť a potom si z neho povykrajujeme kolieska do pohárikov a uložíme na dno. Ja som ich ešte trošku pokvapkala kávou a bazovým sirupom.

    Pohárikový dezert s karamelom a krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej potrebujeme karamel, resp. karamelový krém. Cukor necháme rozpustiť na panvici a keď sa skaramelizuje, prilejeme šlahačkovú smotanu a maslo. Karamel sa zrazí a stvrdne, a tak ho treba znovu nechať rozpustiť a rozvariť. Ide to pomaly a ťažko, ale stojí to za to :) Vznikne hustý karamelový krém, asi takýto:

    Pohárikový dezert s karamelom a krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spravíme si krém: do šlahačkovej smotany nasypeme puding Olé, trochu cukru a vyšlaháme. Potom vmiešame mascarpone a prešlahame. Krém je úúúžasný!

  5. 5

    A teraz, keď máme všetko prichystané, všetko pekne vrstvíme do pohárikov. Mne z týchto surovín vyšlo do 6-tich asi 2-decových pohárikov. Čiže ukladáme: korpus - karamel - krém a znovu korpus-karamel-krém.

    Pohárikový dezert s karamelom a krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžeme pridať na osvieženie aj nejaké ovocie, ja som dala maliny a na vrch ešte na ozdobu ríbezle a medovku. Necháme ešte stuhnúť v chladničke, alebo aj nie :) Toto spojenie chutí karamelu a krému je proste úžasné, mňam.

    Pohárikový dezert s karamelom a krémom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

torticka
Janka, Janka taketo chute mi robit pred spanim. Uz mi zacinaju muzikanti v mojom tucnuckom brusku hrat. Ale ulozim si ho a ked budem mascarpone, tak ho spravim.
3sandra3
môžem povedať, to čo @Torti čka veru robíš chute.... musí byť lahôdka toto,,, urobím.... Mnam....
3sandra3
ešte sa chcem spýtať na ten karamel. MOhla by si prosím uviesť množstvo cukru , masla a šľahač.smotany?
maximamaximova
Tam kde je karamel je všetko super, takto urobený karamel vydrží v chladničke aj týždeň ( ak vydrží chichichi) a je výborný aj na palacinky.
bibajanka
@3sandra3 (2.7.2016 23:18)

ďakujem krásne, veru je to potešenie pre chuťové bunky :) No a karamel, bohužiaľ neviem povedať presné množstvo, robila som to "od oka", ale orientačne cukru som dala tak, že bola zakrytá celá panvica, šlahačky asi polovicu z 250ml balenia a masla možno tak 2cm pásik z veľkého...
bibajanka
@Torticka (2.7.2016 21:12)

ďakujem za milý komentár, hihi je to večer pred spaním trochu skúška silnej vôle :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia