Foto: mariku
Žĺtkové venčeky s pridaním pohánkovej múky vytvoria výborný a chutný bezlepkový múčnik.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
Pálené cesto: | |
200 ml |
|
štipka |
|
70 g |
|
110 g |
|
3 ks |
|
Žĺtkový krém: | |
3 dcl |
|
100 g |
|
1 bal (40 g) |
|
125 g |
|
1/2 bal |
|
1 ks |
|
(na dochutenie) |
|
Postup
-
1
Voda, soľ a maslo sa privedú do varu. Do vriacej zmesi sa vysype preosiata múka a hmota sa uvarí za stáleho miešania, pokým sa neoddeľuje od steny nádoby. Po miernom vychladnutí sa vmiešajú vajcia.
- 2
Pálené cesto sa potom strieka vrecúškom s hviezdičkovou ozdobnou rúrkou na vymastený plech v tvare venčekov.
- 3
Žĺtkový krém: 2/3 mlieka s cukrom a van. cukrom zohrejeme. V 1/3 mlieka rozmiešame Zlatý klas a žĺtok. Pridáme k ostatnému mlieku a uvaríme puding. Puding necháme vychladnúť za občasného miešania a potom k nemu primiešame rozšľahané maslo a nakoniec rum.
- 4
Upečené venčeky sa horúce naplocho rozrežú. Na spodnú časť sa nastrieka vrecúškom s ozdobnou rúrkou krém a navrch sa jemne pritlačí vrchná časť venčeku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Minule som sa pokusila urobiť venčeky z odpal. cesta, ale ja nevládzem vytláčať cestu z kornútka. Je to nad moje sily, ale predsa nakoniec sa podarili. Dostala som ale oprávnenú kritiku, že kolieska som mala stiekať tak, aby voľný stred bol čo najmenší. V opačnom prípade sa to zle plní, lebo vencek je tenký. Druhýkrat urobím len kôpky bez stredu.
Autorka receptu @Mariku recept upravila a doplnila.