Pohánkovo-žĺtkové venčeky

mariku - bez fotkymariku, 1. marca 2015
Pohánkovo-žĺtkové venčeky
Foto: mariku

Žĺtkové venčeky s pridaním pohánkovej múky vytvoria výborný a chutný bezlepkový múčnik.

10
porcií
30 minút
príprava
12-15 minút
na 220 °C

Suroviny

Pálené cesto:
200 ml
štipka
70 g
110 g
3 ks
Žĺtkový krém:
3 dcl
100 g
1 bal (40 g)
125 g
1/2 bal
1 ks
 (na dochutenie)




Postup

  1. 1

    Voda, soľ a maslo sa privedú do varu. Do vriacej zmesi sa vysype preosiata múka a hmota sa uvarí za stáleho miešania, pokým sa neoddeľuje od steny nádoby. Po miernom vychladnutí sa vmiešajú vajcia.

  2. 2

    Pálené cesto sa potom strieka vrecúškom s hviezdičkovou ozdobnou rúrkou na vymastený plech v tvare venčekov.

    Pohánkovo-žĺtkové venčeky - obrázok 2
  3. 3

    Žĺtkový krém: 2/3 mlieka s cukrom a van. cukrom zohrejeme. V 1/3 mlieka rozmiešame Zlatý klas a žĺtok. Pridáme k ostatnému mlieku a uvaríme puding. Puding necháme vychladnúť za občasného miešania a potom k nemu primiešame rozšľahané maslo a nakoniec rum.

  4. 4

    Upečené venčeky sa horúce naplocho rozrežú. Na spodnú časť sa nastrieka vrecúškom s ozdobnou rúrkou krém a navrch sa jemne pritlačí vrchná časť venčeku.

Diskusia k receptu

egresik
recept ma zaujal. prosim, len dopln kolko vajicok si pouzila do cesta a aky druh muky (pohankova hladka?)
martamm
Netušila som, že odpaľované cesto sa dá robiť aj z bezlepkovej múky :)
danda3
Super, aj ja som prišla pohánkovej múke na chuť, určite vyskúšam.♥
paploska
máš ich super, neviem kde robím ja chybu. raz v živote mi vyšli nádherné venčeky (robím ich zo špaldovej múky) a asi 2x potom sa mi cesto rozlievalo. Vyskúšam tvoj recept :-)
marienka44
@Mariku , , máš ich pekné. Len ja by som na seba nastriekala 2x krúžky, aby bolo čo prekrojiť.
Minule som sa pokusila urobiť venčeky z odpal. cesta, ale ja nevládzem vytláčať cestu z kornútka. Je to nad moje sily, ale predsa nakoniec sa podarili. Dostala som ale oprávnenú kritiku, že kolieska som mala stiekať tak, aby voľný stred bol čo najmenší. V opačnom prípade sa to zle plní, lebo vencek je tenký. Druhýkrat urobím len kôpky bez stredu.
mary81
Toto je ozaj skvely recept:) s cestom sa dobre pracuje, po upeceni sa daju lahko rozkrojit a aj dobre chutia




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia